spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Primarul comunei Mãlusteni, turnãtor la Securitate: cum îsi spiona Postolachi colegii de la CAP! (facsimil)

- Advertisement -

„SCRIITOR”… Edilul comunei Mãlusteni, Liviu Romicã Postolachi, a fost recrutat în luna martie a anului 1989 de Securitate „pentru supravegherea informativã de la locul de muncã”, preluând numele conspirativ „Moraru”. Edilul, care în perioada cu pricina era ajutor sef fermã la C.A.P. în comuna pe care acum o pãstoreste, a fost deconspirat la sfârsitul lunii iulie într-o sedintã de Consiliu Local, chiar de cãtre presedinta C.A.P.-ului din acel an, actualmente consilier local din partea PNL. Dacã, la început, Liviu Romicã Postolachi a luat întreaga situatie în derâdere, crezând cã fosta sa sefã blufeazã, când i s-a pus în fatã adeverinta de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii (C.N.S.A.S.) si-a înghitit limba. În documentul respectiv se specificã faptul cã edilul a oferit informatii despre un localnic, P.N., care a cerut gratis cereale de la C.A.P., cãci nu avea bani sã le plãteascã. Odatã primarul dat în vileag, spiritele s-au încins, iar acuzatiile si amenintãrile au început sã curgã. În cele din urmã, consilierii PSD, în frunte cu primarul, au pãrãsit sala, fiind „simulatã o încheiere de sedintã”. Totusi, în urma controlului efectuat, s-a constatat cã nu existã suficiente elemente pentru a-l declara pe primarul de la Mãlusteni colaborator, astfel cã Liviu Romicã Postolachi a scãpat ca prin urechile acului de titulatura de turnãtor. Acum, primarul Postolachi ar putea sã fie acuzat si pentru fals în declaratii, pentru cã a semnat documente, înainte de alegeri, în care jura cã nu a fost colaborator al fostei Securitãti.

În adeverinta întocmitã de C.N.S.A.S. primarului de la Mãlusteni se specificã faptul cã edilul a fost recrutat de Securitate cu doar câteva luni înainte de Revolutie, iar activitatea sa nu a fost una foarte „fructuoasã”. „În baza Notei de Constatare nr. DI/I/1800 din data de 24.07.2012, întocmitã de cãtre Directia de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii, în care se regãsesc urmãtoarele elemente: domnul Postolachi Liviu Romicã este titular al dosarului fond retea nr. R 2025 (cotã C.N.S.A.S.). Domnia sa, ajutor sef fermã la C.A.P. Mãlusteni, a fost recrutat „pentru supravegherea informativã de la locul de muncã”. La data de 20.03.1989, a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ „Moraru”. Directia de Specialitate a identificat urmãtoarele informatii transmise Securitãtii de cãtre domnul Postolachi Liviu Romicã: „Sursa vã informeazã cã în ziua de 15.03.1989, la ferma nr. 2 a venit numitul P.N., care, printre altele, a afirmat cã doreste sã primeascã cereale de la C.A.P. fãrã sã plãteascã valoarea lor, cãci nu are bani. Dacã nu se rezolvã local problema, va merge mai departe. De fatã a fost C.N.”.

Episodul deconspirãrii: cum au aflat alesii locali de „aventurile” primarului cu patru mandate la activ

Cu toate cã se aflã în scaunul de primar al comunei Mãlusteni de mai multe mandate, abia de curând informatia recrutãrii sale de cãtre fosta Securitate a ajuns la urechile celorlalti alesi locali. Unul dintre consilierii locali ne-a povestit modul în care a fost deconspirat Liviu Romicã Postolachi si furtuna stârnitã în urma aflãrii acestui secret. „Era sedinta de Consiliu Local din data de 27 iulie 2016, când doamna Spulber Maria, care este consilier local, s-a prezentat vizibil nervoasã, cu o hârtie în mânã. L-a întrebat pe primar dacã îi sunã cunoscute niste nume ale unor ofiteri de securitate, iar acesta a negat, chiar a luat-o în râs. Însã în momentul în care a pronuntat numele „Moraru” (numele conspirativ al primarului, n.r.), Postolachi a încremenit si nu a mai scos niciun cuvânt. Mãmãliga a explodat când a fost pus pe masã documentul de la Securitate, care atesta faptul cã acesta fusese recrutat în primãvara anului 1989. În perioada aceea, primarul lucra ca ajutor sef fermã la C.A.P., iar doamna Spulber era presedinta C.A.P.-ului’’, declarã consilierul local. Acesta continuã povestea cu reprosurile care i s-au adus edilului în functie. „Dommna Spulber l-a întrebat „Omule, tu erai cel care mã urmãreai? Ai venit cu maicã-ta la mine la poartã sã te angajez si ti-am dat o pâine. M-ai dat pe mâna Securitãtii cã am ascutat Europa liberã!”. Precizez cã aceasta a fost o întrebare adresatã oficial, consemnatã în procesul verbal. A urmat un scandal monstru, cu tipete, cu urlete si fel de fel de acuzatii si amenintãri, printre care aceea cã va fi organizatã o întâlnire între toti fostii angajati de la C.A.P., pentru a afla si ei cine îi turna. „Dacã nu venea Revolutia, probabil cã înfundam puscãria cu totii”, a mai spus doamna Spulber. O altã acuzatie care i s-a adus „Morarului” de cãtre cei prezenti a fost cã face parte dintr-o familie de turnãtori. Vorbeste toatã comuna cã atât tatãl lui, cât si bunicul au fost colaboratori ai Securitãtii. De fapt, se zvoneste cã primarul a fost preluat de ofiterul care colaborase cu tatãl sãu, dupã decesul acestuia din urmã. Revenind la sedinta din luna iulie, la un moment dat, consilierii PSD, în frunte cu primarul, s-au ridicat si au plecat din salã. Au rãmas doar cei de la PNL. A fost simulatã o încheiere de sedintã”, a mai declarat consilierul local. Din acel moment, spune sursa noastrã, primarul a evitat sã mai dea ochii cu consilierii, pentru a nu fi nevoit sã dea explicatii. „Atunci când a fugit din salã, eram convins cã mult timp nu va mai participa la sedinte, pentru a nu fi nevoit sã dea explicatii. În luna august a convocat Consiliul Local o singurã datã, cã a fost nevoit, dar nu a venit. Viceprimarul ne-a spus cã este în concediu. Consilierii PNL s-au ridicat si au plecat, însã sedinta s-a tinut oricum”, a încheiat sursa noastrã.

A fost sau nu colaborator al Securitãtii?

C.N.S.A.S. a decis cã Liviu Romicã Postolachi nu poate fi încadrat în categoria lucrãtorilor sau a colaboratorilor, desi a fost recrutat de Securitate în luna martie a anului 1989, „pentru supravegherea informativã de la locul de muncã”. „Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitãtii, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 293/2008, astfel domnului Postolachi Liviu Romicã, fiul lui Dumitru si Georgeta, nãscut la data de 12.02.1969, în Bârlad, nu i se poate atribui calitatea de lucrãtor/colaborator al Securitãtii”, se aratã în adeverintã. Potrivit Ordonantei, lucrãtor al Securitãtii este „orice persoanã care, având calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitãtii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, în perioada 1945-1989, a desfãsurat activitãti prin care a suprimat sau îngrãdit drepturi si libertãti fundamentale ale omului, în scopul sustinerii puterii totalitar comuniste”, iar colaborator al Securitãtii este „persoana care a furnizat informatii, indiferent sub ce formã, precum note si rapoarte scrise, relatãri verbale consemnate de lucrãtorii Securitãtii, prin care se denuntau activitãtile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist si care au vizat îngrãdirea drepturilor si libertãtilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informatii cuprinse în declaratii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei si procesului, în stare de libertate, de retinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetatã, fie judecatã si condamnatã, nu este consideratã colaborator al Securitãtii, potrivit prezentei definitii, iar actele si documentele care consemnau aceste informatii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborãrii cu Securitatea, nu împliniserã 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definitie”.

adeverinta primar malusteni CNSAS

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.