APĂRARE… Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, speră ca instanțele din Capitală să îi dea câștig de cauză în procesul pe care acesta l-a deschis împotriva Agenției Naționale de Integritate. Edilul a cerut magistraților Curții de Apel București să respingă actul administrativ prin care acesta a fost declarat incompatibil.
Dosarul a fost înregistrat în instanță pe 18 decembrie, anul trecut, iar primul termen va fi luna viitoare, pe 10 februarie. Șansele ca edilul să aibă câștig de cauză sunt mici, având în vedere că și alți primari din județul Vaslui declarați incompatibili de către ANI, au urmat același parcurs în instanță, fără succes însă. Pe Vasile Novac, inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil în luna februarie a anului trecut deoarece, timp de patru ani, a prestat și alte activități pe lângă cea de primar. “Se află în stare de incompatibilitate începând cu luna octombrie 2020, întrucât, simultan cu exercitarea funcției de primar pentru mandatul 2020 – prezent, desfășoară și activități remunerate în cadrul unei societăți. Persoana evaluată a încălcat prevederile articolului 87, alineatul (1), litera k) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile articolului 91, alineatul (3) din același act normativ”, au precizat reprezentanții ANI în comunicatul remis presei la timpul respectiv. “Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, spun inspectorii de integritate. Interesant este că în materialul ANI, inspectorii au precizat că Vasile Novac nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Edilul ar fi desfășurat activități și la cabinetul său de medicină veterinară din comună, pe lângă munca de primar.
Chiar de va fi suspendat, Novac, cel mai probabil, va conduce din umbră
În cazul în care Vasile Novac, poreclit Ștefan cel Mare de șeful său de partid Adrian Solomon, va fi eliberat din funcție, în locul său, până la alegerile interimare, va fi luat de actualul său viceprimar, Samir Chiriac. Acesta este tot de la PSD și un bun colaborator al primarului. După bunul obicei al pesediștilor, Vasile Novac se va angaja, cel mai probabil, administrator public al comunei și va conduce din umbră. Astfel de modele au fost brevetate de PSD în județ peste tot, dar cel mai elocvent caz a fost în comuna Voinești, al primarului Aurel Miler. Viceprimarul său i-a ținut locul până când acesta a putut din nou candida, chiar dacă a trebuit să treacă și printru-un ciclu de alegeri. În alegerile din 2024 acesta a fost ales din nou primar. Miler cât era suspendat și l-a adus și pe fratele său secretar general la primărie, pentru un control desăvărșit. Și la Drânceni, la fel, fostul primar Gelu Pecheanu, după ce a fost eliminat de ANI, a fost administrator public până la alegeri, când fiul său, intrat în competiția electorală în locul tatălui, sau a pierdut alegerile. Și exemplele pot continua, cu Mălușteni, Pogana sau Vulturești. Și alegerile interimare au devenit o himeră în România. De exemplu, în ciclul 2020-2024 nu au fost stabilite alegeri interimare, deși existau localități în județe unde erau primari interimari. Guvernul a refuzat organizarea alegerilor interimare, chiar dacă au avut și o obligație de a face printr-o decizie definitivă a unei instanțe de judecată.
Bravo lui, așa îmi place când va fute 🤣🤣🤣cat e el de mic🤣🤣
FORMULA/SCHEMA aceasta NU AR FUNCȚIONA dacă cetățenii NU i-ar mai alege.
Dacă ar fi fost dictatură am fi spus, vai, săracii cetățeni! Ori nu este cazul, deoarece astăzi există LIBERTATEA de a avea un PRIMAR ales, pe principii democratice REALE. Problema ține de IMPLICARE în procesul electoral, o implicare care nu există, iar dacă această implicare există atunci este neinformată, informată eronat, sau foarte slabă (la vot fiind mobilizati mai ales votanții proprii, AI PARTIDULUI).
***
Cetățenii își merită astfel clasa politică aleasă, de altfel, democratic de ei (dar prin neparticipare/neimplicare), deoarece la alegerile din toamna trecută s-au prezentat doar 1/3 dintre cetățenii vasluieni cu drept de vot.
De exemplu, voturile reale luate de PSD în județul Vaslui reprezintă cca 10 % din nr total de voturi posibile!!!!. 2/3 dintre cetățeni nu s-au implicat/participat în procesul democratic al alegerilor în județul Vaslui deoarece și-au zis că nu au cu cine vota sau, mai grav, nu au avut chef să meargă la vot!