MOTIVATĂ… Retrasă, în urmă cu patru ani, din cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al comunei Albești din motive personale, Monica Amanci de la PSD revine anul acesta și-și dorește să preia din nou frâiele comunei, pentru că s-a arătat profund dezamăgită de ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani. În 2020, toată lumea s-a mirat că aceasta nu mai candidează, dar a fost dorința șpăgarului Buzatu, ca s-o înlocuiască cu un primar docil din PSD, bun executant al ordinelor venite de la Vaslui. Monica Amancei își dorește să termine proiectele începute de ea în primul rând și să repună Albeștiul pe lista viitoarelor investiții. Marea durere a fostei primărițe este că dispensarul care ar fi trebuit să fie finalizat, nu este gata nici acum. La plecarea acesteia în 2020, în visteria comunei erau banii necesari pentru terminarea reabilitării, dar aceștia au dispărut. Cât a fost primar (din 2008, până în 2020), Monica Amanci a fost un model de primar. A preluat atunci primăria de la Romeo Iftene, care era falimentară, iar Albeștiul se număra printre comunele codașe ale județului Vaslui, fără un metru de asfalt pe drumurile de interes local și cu un drum județean, ce traversa satul cu același nume ce arăta ca după bombardament.În primul mandat reușește să facă față provocărilor, achită datoria și toarnă și primul strat de asfalt la Albești după ce-l convinge pe președintele CJ de atunci, Vasile Mihalachi, să-i dea banii necesari. În scurt timp, alte trei proiecte legate de modernizarea drumurilor de interes local și finanțate prin programe guvernamentale sau europene prind contur în comuna Albești. Dar a venit momentul anului 2020, când Buzatu a bătut din picior și primărița a preferat să stea deoparte, pentru că Romeo Iftene își dorea să revină la stupul cu miere și nu oricum, ci dus de mână Monica Amancei.
Vitregită, în ultimii patru ani, de investiții semnificative, comuna Albești are acum o nouă șansă să-și continue o dezvoltare durabilă, așa cum a început în 2008. Și asta pentru că fosta primăriță (așa cum îi spun sătenii – n.r.), Monica Amanci a decis să se înscrie, încă o dată, în cursa pentru câștigarea fotoliului de primar din partea PSD. De partea cealaltă, omul în care a crezut că va putea colabora chiar dacă, din motive personale, a renunțat la primărie, dezamăgește profund și nu doar pe fosta primăriță, ci întreaga comunitate. “Am renunțat pentru că m-am lovit de câteva probleme personale care m-au dărâmat. Nu vreau să vorbesc despre ele pentru că, așa cum spuneam, au fost probleme personale. Mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să trec peste ele și să mă repun pe picioare», spune Monica Amanci. Mai mult, spune că a decis să revină în cursa electorală pentru că dezamăgiera ei este mare. A lăsat proiecte în derulare, bani în visteria primăriei, dar nimic din toate acestea nu au contat. Unul dintre proiecte, dispensarul din Albești, îi ridică semne de întrebare și spune că, dacă va ajunge, din nou, în fotoliul de primar, se va ocupa îndeaproape pentru a găsi răspunsuri la întrebările legate de întârzierea acestui proiect. “Când am plecat, am lăsat acest proiect finalizat în proporție de 90%. Mai era nevoie de câteva luni pentru a ajunge cu el la final. Și, pentru a-l vedea finalizat, în visteria primăriei erau și banii necesari. A durat mult până când să fie finalizată lucrarea, dar nu cunosc secretul pentru care nu a fost finalizat. Ar fi trebuit să fie repede gata, în câteva luni, dar a mai durat încă doi ani. Pentru mine, lucrul acesta este un mare mister pe care vreau să-l descâlcesc», spune Monica Amanci.
Albeștiul, comuna care nu a văzut, până la Monica Amanci, asfalt
În 2008, Romeo Iftene, actualul primar, pierde alegerile în fața Monicăi Amanci, dar noul edil preia un dezastru financiar, în loc de proiecte în derulare. În urma “afacerilor” lui Iftene, Primăria Albești se îngroapă în datorii, iar acestea rămân moștenire noului primar. Instalată în funtea comunității, Monica Amanci face ce este necesar pentru ca și în comuna ei să apară primii kilometri de asfalt. Povestește că dorința pentru drumuri practicabile o avea încă din tinerețe și că imaginile înmormântării bunicii au bântuit-o mulți ani. “Mi-am dorit foarte mult și la Albești drumuri asfaltate. În mintea mea a rămas întipărită o imagine de la înmormântarea bunicii mele. Și acum văd cum se mișca, în sicriu, pe drumul desfundat spre cimitir. Trebuie să recunosc că, atunci când am văzut primul drum comunal asfaltat, mi-au dat lacrimile și mă gândeam ce ar fi spus ea dacă ar fi trăit să vadă asfaltul. Astfel, dorința mea cea mai mare a fost să asfaltăm. Dacă vorbeam cu 10 oameni, unul voia ceva și ceilalți 9 voiau drumuri asfaltate pentru că, la noi, erau doar noroaie. Am avut noroc cu președintele Consiliului Județean de la acea vreme, Vasile Mihalachi. Așa a apărut primul drum asfaltat din comună. Au urmat apoi alte 3 proiecte finanțate prin PNDL și, în comuna Albești au apărut drumurile asfaltate. Mi-aș fi dorit ca primarul care a urmat după mine să înțeleagă importanța acestor investiții dar, din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Dacă ar fi continuat, la această oră, comuna Albești ar fi avut asfaltate sau în curs de asfaltare peste 95% din drumurile de interes local», mai spune Monica Amanci.
Gazul, apa și canalizarea, proiecte în derulare, puse la punct de către Monica Amanci
Monica Amanci vorbește în continuare și despre proiectele lăsate în diferite faze și care ar fi trebuit continuate de către actuala conducere a comunei Albești. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel legat de aducerea gazului metan, atât de necesar în toate comunele județului Vaslui. “Am lăsat proiectul cu gazul, în fața consilierilor locali, în faza de studiu de fazabilitate finalizat. Am lucrat cu o firmă foarte mare la care au apelat multe comunități din țară și a durat până la finalizare. Poate că, dacă aș fi ales să lucrez cu o firmă mai mică, aș fi lăsat proiectul într-o fază și mai avansată de implementare. Și chiar dacă am renunțat, în 2020, am crezut că va exista o bună colaborare între mine și actuala conducere a comunei în speranța ducerii la bun sfârșit a unor proiecte importante pentru comunitate. Nu a fost așa, dar dezamăgirea mea a fost și mai mare pentru că nu am crezut că actualul primar se va comporta urât. Mă gândeam că vom colabora pe mai departe, până la urmă, în beneficiul oamenilor din Albești”, mai spune Monica Amanci. În plus, în comuna Albești au început lucrările pentru aducțiunea de apă și canalizare, proiect ce face parte din Masterplanul Consiliului Județean Vaslui și care cuprinde mai multe comune ale județului.