Guvernul a actualizat cu 16,5%, rata inflaţiei pe ultimii trei ani, baza de calcul a taxelor şi impozitelor locale chiar la finalul anului trecut u consiliile locale se întrunesc în această săptămană pentru a mări obligaţiile locuitorilor, după ce în decembrie au votat să nu crească u taxele locale se majorează şi la Focşani, chiar dacă primarul Bacinschi a susţinut contrariul
Primarii au fost puşi într-o situaţie delicată de către Guvern. După ce premierul Victor Ponta a susţinut înainte de alegeri că dările locale nu vor creşte, în ultima zi lucrătoare din 2012 le-a actualizat cu rata inflaţiei. În localităţile din Vrancea s-a votat în decembrie că taxele şi impozitele locale nu se vor majora. Acum, consiliile locale sunt obligate să se întrunească din nou pentru a aproba actualizarea acestora cu aproximativ 16%, cat prevede nivelul minim prin modificarea Codului Fiscal. Primarii spun că sumele nu vor creşte decat cel mult cu 10%, iar în primul trimestru vor oferi reduceri pentru cetăţenii care îşi plătesc obligaţiile. Este de aşteptat ca în aceste zile bunii platnici să treacă pe la ghişeele de impozite şi taxe.
Vrancenii nu au scăpat de majorarea taxelor şi impozitelor locale. Pe 27 decembrie, Guvernul a adoptat o hotărare care prevede actualizarea acestora cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, cu 16,05%, act normativ publicat în Monitorul Oficial pe 28 decembrie 2012. Primarii din judeţul nostru s-au trezit într-o situaţie ciudată, deoarece în multe localităţi Consiliile Locale s-au întrunit în cursul lunii decembrie, iar aleşii au decis ca dările să nu fie mărite. Acum, consilierii locali trebuie să se întalnească din nou, pentru a aplica prevederile HG 1309/2012, aşa cum prevede actul normativ, care a abrogat HG 956/2009. Actualizarea nu înseamnă automat că obligaţiile cetăţenilor către bugetele locale vor creşte cu 16,05%, ci doar că se schimbă baza de calcul, întrucat nivelul taxelor diferă de la localitate la localitate, iar unele au mai crescut în ultimii ani cu cateva procente, astfel încat nu vor fi influenţate prea mult. Mai mult, unele primării acordă reduceri pentru cei care îşi plătesc datoriile în prima parte a anului, astfel încat creşterile să nu se resimtă. Consiliile locale au şi posibilitatea de a decide să mărească cu pană la 20% nivelul taxelor şi impozitelor locale, însă nimeni nu a apelat la această modalitate de creştere a veniturilor întrucat autorităţile consideră că vrancenii sunt prea săraci pentru putea plăti mai mulţi bani.
La Cîmpineanca s-a respins de două ori creşterea taxelor
Multe consilii locale se vor întruni chiar în această săptămană pentru a-şi actualiza taxele şi impozitele. “Eu, ca primar, nu măresc nicio taxă, dar sunt obligat să aplic Hotărarea Guvernului”, a spus Gheorghe Popa, primarul Păuneştiului. Acesta a convocat chiar astăzi o şedinţă a Consiliului Local pentru a discuta problema taxelor. Pe de altă parte, primarul Boloteştiului spune că are o soluţie pentru că locuitorii comunei să nu resimtă actualizarea cu rata inflaţiei. “Nu vom mări cu 16,5%, probabil creşterea va în jur de 5%. Cum vom acorda o bonificaţie de 10% pentru cei care plătesc în primul trimestru, vom avea aceleaşi taxe ca anul trecut. Am avut pe 20 decembrie o şedinţă în care am votat să nu mărim taxele şi impozitele. Acum vom convoca o şedinţă extraordinară pentru a aplica Hotărîrea de Guvern”, a declarat Ştefan Sîchin, primarul din Boloteşti. La Campineanca, Consiliul Local s-a întrunit de două ori pană acum pe tema dărilor, iar de fiecare dată hotărarea a fost aceeaşi: nu se măresc. “Am avut o şedinţă în luna decembrie, în care consilierii au hotărat ca taxele şi impozitele să fie la nivelul lui 2012. În urmă cu două zile (pe 3 ianuarie – n.r.), am avut o altă şedinţă, în care s-a luat aceeaşi decizie. Aşteptăm clarificări, pentru Hotărarea de Guvern nu are norme metodologice de aplicare”, spune primarul Ştefan Paraschiv. Şi la Jariştea s-a votat mai întai ca taxele să nu se modifice, iar în această săptămană vor fi schimbate. Primarul Cătălin Toma spune însă că sumele vor creşte cu cel mult 10%.
Cat au încasat primăriile anul trecut
Autorităţile locale evită subiectul creşterii taxelor şi impozitelor, deoarece şi la valoarea actuală a acestora le colectează cu greutate. Dacă vor creşte, este posibil să se confrunte cu o scădere a încasărilor, ceea ce nu reprezintă un caştig. La Boloteşti, gradul de încasare a fost anul trecut de peste 75%, ceea ce este “destul de bine” în opinia primarului Ştefan Sîchin. În comuna învecinată Jariştea cetăţenii au fost ceva mai conştiicioşi, astfel încat s-a reuşit colectarea a 80% dintre obligaţiilor locuitorilor către bugetul comunei. În schimb, la Cîmpineanca gradul de încasare este de peste 90%, potrivit primarului Paraschiv, un procent destul de greu de realizat în condiţiile economice actuale. “Noi cam încasăm ceea ce avem de încasat, pentru că oamenii vin să-şi plătească obligaţiile. Acest procent de colectare se datorează şi implicării noastre”, spune primarul din Cîmpineanca.
Ponta a făcut alba – neagra cu “birurile” locale
Din cauza alegerilor parlamentarilor, majorarea taxelor şi impozitelor locale a fost abordată din două perspective diferite. Codul Fiscal prevede că actualizarea cu rata inflaţiei este obligaţie, nu opţională, doar procentul de creştere cu 20% fiind la latitudinea consiliilor locale. În vara anului trecut cand oficialii Ministerului Finanţelor au vorbit de această creştere, premierul Victor Ponta i-a contrazis şi i-a certat, evident din motive electorale, pentru că nu a fost consultat înainte de a face declaraţii publice pe această temă. Atunci, primul ministrul a susţinut că autorităţile locale decid dacă cresc sau nu taxele. Faptul că poziţia de atunci a fost doar una electorală, pentru a capta benevolenţa alegătorilor, s-a văzut imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie, atunci cand Guvernul a anunţat că vor creşte dările locale. Hotărarea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial abia pe 28 decembrie, ultima zi lucrătoare de anul trecut, după ce consiliile locale se întruniseră deja pentru a discuta nivelul taxelor şi impozitelor pe 2013. Practic, autorităţile locale sunt obligate ca în această săptămană să actualizeze sumele pentru că unii dintre cetăţeni, în special pensionarii, încep să-şi plătească datoriile pentru a beneficia de reduceri.