spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primarii vrinceni sint certati cu internetul

- Advertisement -

4 de comune au pagini de internet, insa aproape toate prezinta informatii incomplete u Agentia Nationala de Integritate ar trebui sa amendeze aproape toti primarii din judet pentru ca nu si-au publicat declaratiile de avere

Primarii din comunele vrincene si-au facut site-uri doar din obligatie, altfel nu se explica lipsa de interes acordata internetului. Datele in 54 de localitati rurale cu site sint actualizate, in cea mai mare parte, doar la adoptarea unui buget nou. Mai mult, doar sase primarii au publicat in acest an declaratiile de avere si interese ale alesilor, iar in restul cazurilor Agentia Nationala de Integritate (ANI) ar trebui, teoretic, sa aplice amenzi celor responsabili. Doua site-uri au fost suspendate dupa ce primarii nu au mai platit gazduirea acestora.

Transparenta in administratia locala functioneaza doar pe hirtie deoarece legile care ii obliga pe primari sa aduca lumina in activitatea lor se lovesc de o multime de obstacole. In mediul rural, probabil cea mai importanta piedica este neacordarea importantei cuvenite publicarii informatiilor pe internet. Vrancea are 68 de localitati rurale si 54 dintre acestea si-au infiintat site-uri, nu atit dintr-o prea mare dorinta autoritatilor locale de a deveni transparente cit, mai ales, a obligatiilor impuse. Alte doua comune au pagini pe internet, insa le-au fost suspendate pentru ca nu si-au platit obligatiile catre firmele de specialitate care se ocupa de ele. Invocarea unor scuze de natura financiara nu are nici un fundament, deoarece sumele sint mici, in jur de 50 de lei lunar. Lipsa de preocupare a autoritatilor locale de a intra in secolul XXI in ceea ce priveste informarea se datoreaza faptului ca personalul primariilor este imbatrinit in multe cazuri, iar simpla utilizare a calcultorului poate fi un chin. Astfel se explica faptul ca majoritatea site-urilor au foarte putine informatii si au fost realizate doar pentru a marca indeplinirea unei obligatii.

ANI da raspunsuri “ocolite” despre transparenta

Verificarea averii unui ales local in Vrancea este o operatiune dificila, iar daca un cetatean vrea sa afle citi bani incaseaza cel pe care l-a ales in functie nu are decit o singura optiune: sa mearga la primarie si sa consulte declaratiile de avere si de interese. Dintre cele 54 de primarii care au site-uri functionale, doar in sase cazuri au fost reactualizate in acest an declaratiile de avere. Este vorba de comunele Dumbraveni, Garoafa, Gologanu, Slobozia Ciorasti, Tulnici si Urechesti. In rest, cele mai multe informatii sint din octombrie anul trecut. La Boghesti, declaratiile de avere si interese nu au mai fost actualizate de 7 ani, ultimele fiind completate in mai 2003. Autoritatile locale sint obligate sa trimita documentele la ANI, pentru a fi verificate si publicate pe site-ul Agentiei. Aici, exista insa, un amalgam de informatii incomplete, deoarece informatiile sint preluate de multe ori incomplet, fara precizarea judetului, a functiei sau a altor detalii de acest gen. Cele mai recente informatii de pe portalul ANI sint cele din anul 2010, astfel incit si ANI ar trebuie sa se sanctioneze pentru lipsa de transparenta. Reprezentantii Agentiei au refuzat sa raspunda, pentru Ziarul de Vrancea, care este motivul pentru care este atit de greu de consultat documente publice, preferind sa spuna care sint prevederile legislative. “Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 6 (privitor la publicarea pe site sau la avizier a informatiilor – n.r.) de catre persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2000 lei. Aceeasi sanctiune se aplica si conducatorului entitatii respective, daca acesta nu indeplineste obligatiile prevazute de lege”, se arata in raspunsul ANI. Astfel, cele 48 de primarii ar trebui sanctionate cu sume cuprinse, pentru toate, intre 2.400 lei si 96.000 lei.

Datele sint actualizate din buget in buget

Site-urile localitatilor din rural sint realizate si actualizate dupa aceleasi calapod: prezentarea localitatii cu informatii sumare despre istorie, populatie, asezare, eventual economie. De asemenea se trece in revista conducerea si legislativul local, eventual ce realizari a bifat primarul. Daca nu s-a mai umblat de mult la site se poate prezenta bilantul din mandatul precedent. O bila alba pentru autoritatile locale este faptul ca foarte multe dintre acestea au publicat pe pagina de internet bugetul pe acest an, precum si taxele si impozitele locale. Transparenta se cam termina aici, deoarece sedintele locale sint neglijate, iar hotaririle luate fie nu sint prezentate deloc, fie sint aduse la cunostinta cetatenilor cu foarte mare intirziere. In citeva dintre localitati pe site-uri exista doar rubricile necompletate. La Jitia, de exemplu, nu sint decit informatii generale despre comuna, insa nu se poate afla cine sint alesii locali, care este bugetul, listele de investitii, hotaririle adoptate s.a.m.d. Aceeasi situatie se intilneste si la Naruja, unde site-ul ar fi inutil daca nu ar fi datele despre localitate.

Site-uri suspendate pentru neplata la Vinatori si Racoasa

Primarii par a fi destul de putin interesati de comunicarea pe internet, chiar daca afirma ca internetul ii ajuta. La Vinatori, site-ul a fost suspendat pentru neplata, insa primarul Gheorghe Macovei s-a aratat surprins de acest lucru. “Daca eu am fost plecat, probabil ca nu s-a mai platit”, a declarat edilul, care a lipsit o perioada de timp din primarie din cauza unor probleme medicale. Acesta spune ca toate declaratiile de avere au fost completate si transmise la ANI. Si la Racoasa pagina de internet a fost suspendata pe motiv de neplata. La Naruja site-ul primariei nu are informatii pentru ca nu are cine sa le posteze. “Site-ul e facut de mai mult timp, de 5-6 ani, de o firma de la Ploiesti. Pina acum nu a avut cine sa se ocupe de site, vechiul secretar nu s-a priceput sa puna informatiile. A venit un secretar nou si se va ocupa el de site”, a explicat situatia edilul Cristian Pantus. Localitatea Chiojdeni nu are deloc site, cu toate ca primarul spune ca a fost facut unul in urma cu citiva ani in cadrul unui proiect, care s-a “pierdut”. “Nu am mai facut un alt site deoarece acela era gratis, insa acum m-am gindit sa fac un altul, pe adresa primariei”, a declarat primarul Stefan Pirlogea. “Noi sintem la inceput, insa am observat ca sint tot mai multi cei care se informeaza cu privire la localitate”, a afirmat la rindul sau primarul din Ruginesti, Adrian Alexe. Acesta a “promis” ca va urgenta publicarea declaratiilor de avere pe internet. In localitatea Gugesti este in lucru un nou site, realizat de firma care a intocmit strategia de dezvoltare a localitatii. “Se lucreaza de doua – trei saptamini la site, pentru ca a fost prins in strategia de dezvoltare a localitatii, iar paginile sint in constructie. In maxim doua saptamini sper ca va deveni functional”, a declarat Vasile Vatra, primarul comunei. Marea problema a mediului rural o reprezinta populatia imbatrinita, iar accesul la internet este destul de redus. In aceste conditii, nici interesul primarilor pentru internet nu este prea mare. In citeva dintre comune, exista si publicatii scrise, cum e cazul la Vizantea Livezi, Jaristea sau Tifesti, precum si la Mera, unde primaria e activa si pe internet. Comuna Vizantea Livezi are cetateni interesati de locurile natale prin strainataturi, care au facut cadou localitatii un site web destul de interesant: www.vizantea-livezi.com. Merita citita rubrica „Stiati ca?” pentru ca este un adevarat ghid de identitate locala.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.