spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Primarii vrânceni ameninţă cu demisiile

- Advertisement -

Politica falimentară dusă de actuala guvernare care a lăsat fără bani administraţiile locale îi determină pe primari să renunţe la mandatul cu care au fost învestiţi de oameni. Primarii social democraţi şi liberali au afirmat că, dacă nu vor fi alocaţi bani pentru cofinanţarea investiţiilor, iar întreaga activitate se va rezuma doar la plata salariilor angajaţilor îşi vor da demisiile din funcţia de primar.

Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, este primul edil vrâncean care şi-a anunţat intenţia de a demisiona dacă Guvernul Boc va duce aceeaşi politică distructivă la adresa autorităţilor locale şi anul viitor. El a explicat motivul supărării sale şi a celorlalţi primari social democraţi şi liberali afirmând că, dacă nu vor fi alocaţi bani pentru cofinanţarea investiţiilor iar întreaga activitate a unui primar se va rezuma doar la plata salariilor angajaţilor, îşi va da demisia din funcţia de primar.
„În condiţiile în care nu vom avea bani de investiţii şi voi fi nevoit ca întreaga mea activitate să se rezume doar la plata salariilor angajaţilor Primăriei, mă văd nevoit să-mi dau demisia din funcţia de primar împreună cu întregul aparat de specialitate. Sunt prea tânăr pentru a merge cu fruntea în pământ şi nu vreau să ajung să-mi fie ruşine să-i privesc în ochi pe odobeşteni. Cetăţenii acestui oraş m-au votat cu o largă majoritate să conduc destinele Odobeştiului, să pun în practică un program de investiţii, prin care să creez locuri de muncă şi o viaţă mai bună, nu să stau în Primărie şi să dau salarii angajaţilor“, a spus primarul Daniel Nicolaş în cadrul dezbaterii organizate pe marginea bugetului de stat pe 2011, de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Proiectele Odobeştiului, blocate de guvernanţi

Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, a afirmat că oraşul are nevoie de 250 miliarde de lei vechi pentru cofinanţarea proiectelor realizate. Suma depăşeşte cu mult încasările de la bugetul localităţii. Banii sunt necesari pentru realizarea unor proiecte de investiţii vitale pentru dezvoltarea oraşului, precum sistemul de alimentare cu apă şi aducţiunea de gaze naturale.
„Muncim de mai mulţi ani la întocmirea proiectelor pentru modernizarea oraşului. Am trecut prin toate etapele dificile ale întocmirii proiectelor şi, în cele din urmă, am reuşit să cîştigăm aceste proiecte. Acum trebuie să le punem în practică şi ne lovim de lipsa banilor. Avem nevoie de peste 250 miliarde de lei vechi pentru a asigura cofinanţarea acestor investiţii. O parte din cofinanţarea noastră este susţinută de Guvern, dar acest lucru nu se mai întâmplă. Din cele peste 20 de proiecte la care trebuie să asiguram cofinanţarea, numai la două dintre acestea, respectiv la «Mo-dernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare» şi la «Aducţiunea de gaze naturale» avem nevoie de peste 200 miliarde de lei vechi“, a mai spus primarul Daniel Nicolaş.

Şi primarul Armencea ameninţă cu demisia

Lipsa alocaţiilor bugetare a adus şi Primăria Adjud în pragul colapsului. În acest moment, edilii de pe malul Trotuşului nu au bani nici pentru plata salariilor funcţiona-rilor din primărie. Nici nu se mai pune problema de plata facturilor la utilităţi, sau cofinanţarea proiectelor de investiţii.
„Situaţia a fost aceeaşi tot anul 2010. La cum  arată proiectul bugetului de stat pe anul 2011 nu există nicio intenţie din partea Guvernului Boc, cel care a falimentat în mod voit administraţiile publice locale, să aloce fonduri şi în comunităţile conduse de primari social democraţi. Dacă nu ne vor da fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor locale îmi voi da şi eu demisia din funcţia de primar. Ceea ce face Guvernul Boc cu administraţiile locale şi cu poporul român se numeşte genocid“, a precizat primarul Constantin Armencea.

13 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor din Panciu

Situaţia este dezastruoasă şi în oraşul Panciu. În anul 2010, Primăria Panciu, a primit sume foarte mici de la bugetul de stat iar oraşul nu încasează venituri proprii.
Primarul din Panciu, Ion Petre, a declarat că în prezent are în derulare 36 de proiecte cu finanţare europeană la care nu are cum să asigure cofinanţarea deoarece nu există resurse financiare.
Valoarea totală a celor 36 de proiecte este de aproximativ 198 milioane de lei, din care partea de cofinanţare este de aproape 53,5 milioane lei. Numai că Primăria Panciu nu are această sumă disponibilă şi riscă să piardă proiectele cu finanţare europeană.
„Vom închide primăria şi ne vom da demisia din funcţie dacă cei de la putere nu vor înţelege că şi românii din localităţile conduse de primari PSD au nevoie de infrastructură şi au nevoie să fie ajutaţi de guvernanţii care le-au promis că vor trăi bine. Cât de bine trăim o vedem fiecare dintre noi“, a precizat primarul Ion Petre.

„Să mergem cu bâtele şi să îi scoatem pe guvernanţi din bârlog“

Primarul comunei Negrileşti, Ion Văsuianu, a acuzat parlamentarii PDL că nu fac decât să îşi urmărească interesul propriu şi nu pe cel al vrâncenilor. Ion Văsuianu a acuzat actuala putere că nu a acordat fonduri pentru finalizarea alimentării cu apă dar nici pentru „drumurile calamitate şi podurile stricate la inundaţiile din acest an“.
Edilii au cerut măsuri radicale faţă de guvernanţii care au trimis în faliment administraţiile locale. „Guvernul Boc este cel mai prost guvern de după 1990. A reuşit marea performanţă de a distruge învăţământul, sănătatea şi să reînfiinţeze cozile cu mii de oameni care se bat pentru un colţ de pâine mai ieftină. Nu credeam că după Revoluţia din decembrie 1989 o să mai vedem comune fără iluminat public şi să vedem cum doi oameni, Băsescu şi Boc, au adus ţara la înfometare. Să mergem cu bâtele şi să îi scoatem pe guvernanţi din bârlog. Trebuie să ne unim şi să dăm jos acest Guvern ticăloşit“, a cerut primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. El a mai spus că taxele şi impozitele introduse de Boc îi sufocă pe români şi aşa sărăciţi din cauza incompetenţei guvernanţilor. „Actuala putere a adus populaţia la înfometare. Oamenii mor de foame şi sunt sufocaţi de taxe şi impozite“, a afirmat edilul din Slobozia Bradului.

Cinci milioane euro, proiectele primăriei Adjud

Primăria Adjud a depus 15 proiecte cu finanţare nerambursabilă pe fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Majoritatea proiectelor au ca dată limită de implementare luna iulie 2011, iar valoarea acestora este de peste cinci milioane de euro. Marea problemă legată de realizarea acestor proiecte este cofinanţarea, municipalitatea nedispunînd de sumele necesare. „Avem proiecte foarte bune pe care trebuie să le finalizăm şi pentru care avem nevoie de cofinanţare. Numai că Guvernul Boc refuză în mod sistematic să aloce bani pentru investiţii “, a mai afirmat primarul Constantin Armencea.
La Adjud, suma alocată de la bugetul de stat, în 2010, a fost 860 de mii lei, iar necesarul primăriei pentru  a funcţiona la nivel de avarie şi pentru a putea asigura co-finanţare la proiectele europene era de minim 5,5 milioane lei.

monityorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.