spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primarii vasluieni cer mãsuri energice din partea Guvernului, administratia localã este aproape de colaps!

- Advertisement -

NEGOCIERI… Structurile asociative ale primarilor din toatã tara, respectiv Asociatia Comunelor din România (ACoR), Asociatia Oraselor din România (AOR), Asociatia Municipiilor din România (AMR) si Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene din România (UNCJR) au avut o întâlnire, în urmã cu câteva zile, pe marginea problemelor cu care se confruntã administratia localã în aceste momente grele pentru toatã tara. Conform primarului de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui, discutiile au vizat atât rectificarea bugetarã, dar si problemele principale ale administratiei, din acest moment. „Reprezentantii guvernului au comunicat mai multe mãsuri pe care le vor implementa, în perioada urmãtoare. Se doreste majorarea plafonului de efectuare a tragerilor pentru împrumuturi de la 1,3 la 1,8 miliarde de lei pentru unitãtile administrativ-teritoriale, împãrtirea procentului de 3% din impozitul pe venit prevãzut la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 dupã cum urmeazã: 1,5% la judete si 1,5% la cota de 63% din impozitul pe venit care rãmâne la local, care va deveni de 64,5%. Totodatã, Guvernul a anuntat cã se suplimenteazã cu 3,4 miliarde cheltuielile cu salarizarea personalului din spitale”, a anuntat primarul Moraru, ca o sintezã a discutiilor dintre principalele structuri asociative ale primarilor si presedintilor de Consilii Judetene.

Reprezentantii Guvernului au anuntat cã se are în vedere somaj tehnic pentru personalul din administratie inclusiv cea localã alternativ, câte 15 zile pe lunã pentru jumãtate din personal, vreme de 2 luni, cu exceptia personalului care nu poate întrerupe activitatea. Un element care intereseazã zeci de primari de comune din judetul Vaslui este legat de bugetul pentru plãti pentru PNDL. Guvernul a anuntat cã se va suplimenta cu minim 1 miliard de lei acest buget si nu se vor opri investitiile, dimpotrivã se vor sustine toate investitiile.Exceptie fac investitiile de pe PNDL 1, la care nu au început lucrãrile. În acest caz se vor rezilia contractele de finantare, anuntã Guvernul. Un alt element important din problematica administratiei locale, la acest moment, se referã la unele cheltuieli cu spitalele, care se vor deconta din fonduri europene, prin Ministerul Fondurilor Europene. „Se are în vedere alocarea suplimentarã de sume pentru finantarea cheltuielilor cu asistentii medicali comunitari, dar si o rectificare bugetarã în varã, însã pânã acum nu am primit detalii. Ceea ce s-a spus de la Guvern este cã banii nu vor veni prin consiliile judetene, ci direct de la Bucuresti, în conturile primãriilor”, anuntã ACoR.

„Cerem ca acest somaj tehnic la primãrii sã fie suportat din bugetul de stat”

Reprezentantii structurilor asociative, primari de comune, orase, municipii sau sefi de Consilii Judetene au prezentat mai multe probleme cu care se confruntã acum. Primarii de municipii cer digitalizarea tuturor activitãtilor administratiei care se preteazã la acest lucru, redirectionarea celor 3% din impozitul pe venit care mergeau spre culturã cãtre bugetele locale, cresterea plafonului pentru împrumuturile locale, eliminarea prevederii care obligã autoritãtile publice locale la dezinfectarea strãzilor si locurilor publice, care este o mãsurã ineficientã si populistã. La nivel de orase, se cere suplimentarea sumelor alocate unitãtilor administrativ-teritoriale care au spitale pentru cheltuielile administrative si de functionare pentru cã acestea deservesc si localitãtile din jur, majorarea gradului de îndatorare permis de la 30% la 35% pentru unitãtile administrativ-teritoriale, cresterea procentului de 50% suportat din bugetul de stat pentru plata cheltuielilor cu persoanele cu dizabilitãti. „Noi, la nivel de comune, cerem alocarea de sume pentru asistentii medicali comunitari din mediul rural, împãrtirea procentului de 3% din impozitul pe venit prevãzut la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 dupã cum urmeazã: 1% la judete, 1% la echilibrarea bugetelor locale si 1% la cota de 63% din impozitul pe venit care rãmâne la local, care va deveni de 64%. Colegii mei din tarã au cerut eliminarea plafonului de 27.316.000 de lei, ce se distribuie cãtre consiliile judetene pentru echilibrarea bugetelor locale din cota de 6% din impozitul pe venit, fapt ce la începutul anului a vãduvit unitãtile administrativ-teritoriale din Timis de aproximativ 43.000.000 de lei. Se mai discutã, în mediul rural, si despre mãsura somajului tehnic pentru angajatii administratiei publice locale, iar aceasta sã se facã cu asigurarea sumelor necesare din bugetul fondului de somaj, si nu din bugetele locale”, explicã presedintele ACoR Vaslui. Primarii de comune mai cer cresterea procentului de 50% suportat din bugetul de stat pentru plata cheltuielilor cu persoanele cu dizabilitãti, asigurarea sumelor pentru cofinantarea proiectelor cu finantare nerambursabilã, mãrirea plafonului si a gradului de îndatorare pentru împrumuturile locale si realizarea de împrumuturi centralizate de cãtre Ministerul Finantelor Publice si pentru autoritãtile publice locale pentru a obtine o dobândã mai bunã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.