spot_img
13.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Primarii vasluieni asteaptã cifrele de buget pentru 2020?

- Advertisement -
DEZORIENTATI... Cei 86 de primari din judetul Vaslui sunt descumpãniti si spun cã asteaptã sã vadã dacã vor primi sau nu, mai multi bani în acest an.

INCERTITUDINI… Vor fi mai multi bani la bugete, asa cum anuntã actuala guvernare, sau se va repeta povestea de anul trecut, când plata asistentei sociale a blocat mai bine de jumãtate dintre primãrii? Este întrebarea pe care si-o pun toti cei 86 de primari din judetul Vaslui, la acest început de an. Singura certitudine, în acest moment, este cã bugetul judetului, pe CJ si primãrii, este mai mic cu aproape 70 milioane lei, fatã de anul trecut, ceea ce poate afecta investitiile la o serie de proiecte judetene. În rest, nu se stie mai nimic, decât faptul cã se vor aloca 1.000 de lei/locuitor, un experiment început de guvernarea PSD si continuat, se pare, de cea a PNL. Noul Guvern Orban, instalat la finele anului trecut, a anuntat cã va implementa un alt mecanism de alocare a sumelor cãtre bugetele locale, însã nu au apãrut nici pânã acum detalii despre modul în care se vor împãrti banii cãtre primãrii.

Bugetul de stat, în forma adoptatã pe ultima sutã de metri din 2019, ar putea fi promulgat în cursul zilei de astãzi. Sunt câteva date vehiculate deja printre primarii din judet, cum ar fi valoarea minimã de 830 lei/locuitor/an, care se va aloca de la bugetul de stat, la care se adaugã veniturile proprii ale UAT-urilor si 50% din necesarul fundamentat al drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap sau indemnizatiile lunare, în baza numãrului de beneficiari transmis de fiecare primãrie în parte. Prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020, majoritatea comunelor, oraselor si municipiilor din judet ar urma sã primeascã mai multi bani, iar bugetul minim de functionare va depãsi 1.000 de lei/locuitor pe an. Ar trebui sã fie bani suficienti, dacã se respectã cifra de 1.000 de lei/locuitor pentru plata tuturor cheltuielilor unei primãrii, dar si pentru plata asistentei sociale. Legat de bugetul judetului se stie cã acesta ajunge la nivelul de 275 milioane lei, cu 20% mai mic fatã de bugetul din 2019, ceea ce înseamnã si o mai atentã cheltuire a banilor.

Un parlamentar vasluian avertizeazã Guvernul

Pe acest fond de incertitudini, a întrebãrilor privind fondurile alocate primãriilor, deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui, lanseazã un avertisment pentru guvernanti, „sã nu se joace cu rãbdarea celor lãsati mereu în urmã” si „sã nu mai manipuleze cu tema falsã a ajutoarelor sociale si a micilor investitii prin PNDL”, ci sã continue marile proiecte de infrastructurã destinate locuitorilor din Moldova si judetul Vaslui. „Îsi propune Guvernul PNL, prin proiectul de buget, sã accelereze investitiile cu rol în scãderea discrepantelor regionale, dupã câteva demersuri punctuale ale fostilor guvernanti, sau, dimpotrivã, continuã Guvernul PNL o politicã de tipul „bogãtie tot pentru bogati”, adicã fonduri uriase mai ales pentru regiunile dezvoltate? Este întrebarea fundamentalã pe baza cãreia, personal, voi evalua acest buget si ceea ce ni se pregãteste pentru 2020. Reiau si subliniez gravitatea unei situatii care ar trebui sã reprezintã un cosmar pentru orice om politic de bunã-credintã: din peste 37 miliarde lei, valoare la care se ridicã proiectele majore în domeniul infrastructurii de transport aflate în executie, în Transilvania si regiunea Bucuresti ajung 90% din fonduri, iar în Moldova zero”, a declarat Daniel Olteanu.

Primãriile municipale vor primi mai multi bani, din impozitul pe venit

„Am cerut revenirea acestor cheltuieli (e vorba de plata asistentei sociale, n.r.) cãtre bugetul de stat si, în urma discutiilor, am primit promisiunea cã primãriile vor primi 65% din cota defalcatã din impozitul pe venit si reducerea la jumãtate a cheltuielilor cu protectia socialã, lucru care reprezintã o majorare a bugetului local, deci mai multe investitii în folosul cetãtenilor acestui oras”. Asta spune Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, în ultimele zile ale anului trecut. Este, de fapt, un calcul anuntat deja, fãrã a fi precizat oficial, ca statul sã suporte 50% din sumele la asistenta socialã. De altfel, Asociatia Municipiilor din România (AMR), inclusiv prin vocea primarului Pavãl, a cerut Guvernului sã aloce 65% din impozitul pe venit la bugetele municipiilor, oraselor si comunelor, în crestere cu douã puncte procentuale fatã de cei 63% prevãzuti în proiectul de buget. „Vã reamintim cã angajamentul reprezentantilor Guvernului la cele douã întâlniri din 2019 a fost în sensul consultãrii structurilor asociative, pe teme de interes pentru administratia localã, dar si în sensul unei proiectii bugetare pentru anul 2020, care sã cuprindã o alocare directã din impozitul pe venit de 65% cãtre municipii. În cadrul Adunãrii Generale a AMR, ati revenit si ati fãcut referire la o alocare de 64% din impozitul pe venit. Constatãm cu surprindere cã proiectul de buget pe anul 2020 prevede alocarea directã cãtre municipii, orase si comune a doar 63% din impozitul pe venit colectat la nivelul unei unitãti administrativ-teritoriale”, au scris liderii AMR, în scrisoarea transmisã premierului Ludovic Orban. Reprezentantii Comitetului director al AMR au solicitat sã respecte alocarea de 65%. „Ne exprimãm nemultumirea fatã de nerespectarea angajamentelor asumate si vã solicitãm alocarea initialã directã a unei cote de 65% la bugetele locale ale municipiilor, oraselor si comunelor pe al cãror teritoriu îsi desfãsoarã activitatea plãtitorii de impozit pe venit”, au mai cerut primarii de municipii. „Nu stie nimeni, nimic. Nicio cifrã, am înteles cã nici Consiliul Judetean nu stie care este bugetul pe care se bazeazã în acest an. Dar, probabil cã vom fi informati în zilele urmãtoare. Noi, primarii de comune din judetul Vaslui, asta sperãm”, spune primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.