spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primarii, impinsi sa verifice calitatea invatamantului in scoli

- Advertisement -

Intelegerea primarilor cu directorii de scoli a fost unul dintre subiectele atinse ieri in Colegiul Prefectural, dupa ce prefectul a precizat ca, nu o data, unii primari s-au plans de spiritul gospodaresc al unor directori de scoala. Acum prefectul, dar si inspectorul scolar general, le-au cerut primarilor sa se implice si in privinta calitatii actului de invatamant, sa-i cheme la raport in consiliul local pe directori.

„Luati-i la intrebari si parati-i si la Inspectoratul Scolar daca este cazul, daca vedeti ca nu isi fac cum trebuie treaba”, i-a sfatuit prefectul Cristian Roman pe primarii veniti la sedinta de ieri. Acelasi mesaj le-a transmis si Ada Macovei primarilor, cerandu-le sprijinul in verificarea calitatii actului educational si solicitandu-le sa fie parteneri de nadejde Inspectoratului Scolar.

De altfel, primarilor li s-a transmis ca ISJ va tine cont de rezultatele pe care le-au obtinut elevii la ultimele evaluari nationale, atat la final de ciclu gimnazial, cat si la finalul liceului, in localitatile unde exista astfel de unitati de invatamant.

„ISJ va tine cont de rezultatele evaluarilor nationale, asa cum a facut-o in fiecare an, la evaluarea directorilor. Cu siguranta ca cei cu rezultate foarte slabe vor fi sanctionati. Am nevoie de ajutorul dumneavoastra real, de implicare reala. Sunt foarte putini cei care au chemat directorul in consiliul local si i-au cerut un raport de activitate in urma rezultatelor obtinute la examenele nationale, la clasa a VIII-a sau la examenul de bacalaureat, acolo unde aveti licee pe care le finantati”, a spus inspectorul scolar general, Ada Macovei.

Sefa ISJ considera ca primarii nu ar trebui sa vada un impediment in faptul ca directorul de scoala este numit si nu si-a ocupat postul prin concurs, iar aceasta situatie va mai dura un timp. Primarii au fost „impinsi” practic in sedinta de ieri sa-si ceara drepturile ca finantatori, sa supravegheze calitatea invatamantului de care au parte copiii din comunitatile pe care le conduc.

«Si de dumneavoastra depinde cum se comporta cadrul didactic la ore»

Aducand in discutie modul cum se vor face incadrarile in scoli in viitorul an scolar, sefa ISJ a mai cerut sprijinul primarilor in semnalarea cazurilor cand cadre didactice fac probleme, lipsesc nemotivat de la ore sau ajung sa treaca pragul unitatilor de invatamant in stare de ebrietate, asa cum au fost cateva cazuri in ultimii ani.

Ada Macovei i-a asigurat ca de la Inspectorat nu vor fi incadrati decat acei profesori, invatatori sau educatori care au dovedit ca pot lua o nota onorabila la un concurs sau la o testare nationala. „Fiti atenti la calitatea resurselor umane. Resursele umane sunt aduse in scoala fara voia dumneavoastra, pe baza unei metodologii de selectie. Dar si de dumneavoastra depinde modul cum se comporta la ore, pentru ca sunteti mai aproape de parinti si stiti daca a venit invatatorul beat sau daca nu a venit la scoala o saptamana sau doua zile si nu-i tine nimeni locul”, li s-a dresat inspectorul general reprezentantilor primariilor.

Cadre didactice scoase de la catedra pentru etilism cronic, fara implicarea primarilor

De altfel, reprezentanta ISJ a mentionat ca in ultimii ani nici o sesizare nu a ajuns la inspectorat din partea primarilor la adresa cadrelor didactice care au avut probleme cu alcoolul.

„Surprinderea si durerea mea a fost ca am reusit in ultimii ani sa scoatem cinci cadre didactice de la catedra, care prezentau etilism cronic. Am reusit sa-i pensionam, dar numai la cererea parintilor, la revoltele lor. Autoritatile locale nu se implica. Rugamintea mea este sa fiti mai atenti si mai, nu stiu daca sa zic mai duri, pentru ca resursele dumneavoastra trebuie cheltuite eficient”, a mai spus Ada Macovei.

«Mergeti si cu titularii la examinare»

Din partea primarilor au existat insa interventii timide la acest subiect. „Ar fi cazul sa ne implicam si noi in mod direct, pentru ca legislatia ne va permite acest lucru”, a spus primarul Vasile Capota.

Un alt primar s-a aratat nemultumit ca nu mai sunt supusi unor testari si profesorii titulari, pentru ca, desi cei mai multi isi fac cum trebuie treaba la catedra si sunt exemple de corectitudine pentru elevi, sunt si situatii in care titularul se crede „mosier” in scoala.

„As vrea sa va propun sa mergeti si cu titularii la examinare, pentru ca unii dintre ei se cred mosieri in scoala si sufera copii”, a intervenit unul dintre primarii prezenti ieri in sala de sedinte a Prefecturii.

Sefa ISJ a precizat ca si-ar dori sa se faca astfel de evaluari, dar legislatia actuala nu prevede acest lucru.

www.evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.