spot_img
spot_img
-2.7 C
Vaslui
13-feb.-2025

Primarii din comunele vasluiene, puși să facă un recensământ al nevoilor populației pentru a beneficia de importante fonduri europene

- Advertisement -

DIAGNOZĂ… Mediul rural vasluian este plin de nevoi, o bună parte a populației trăind la limita subzistenței. Pentru a preveni acest decalaj dintre urban și rural, primarii cmunelor din județul Vaslui au acum oportunitatea de a atrage fonduri europene însemnate pentru ca cei nevoiași să beneficieze de servicii integrate eficiente, dar și de calitate. Printr-un parteneriat foarte important, trei ministere pun la bătaie peste 800 de milioane de euro, astfel încât aceste decalaje să scadă. Județul Vaslui a fost primul solicitat să facă parte din acest proiect, astfel că ieri, în sala de ședințe a Consiliului Județean, conducerea instituției, primarii comunelor, dar și cei care asigură asistența socială în mediul rural au participat la o ședință alături de reprezentanții Ministerului Muncii, ai Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației. Sumele pe care fiecare UAT le poate atrage se ridică la peste 350.000 de euro, durata de implementare a proiectului fiind de 60 de luni. Practic, timp de cinci ani, primăriile din mediul rural vor avea șansa să-și pună la punct acest tip de serviciu social, proiectul asigurând inclusiv partea de salarizare. Prima condiție pentru a primi acești bani este ca fiecare UAT să își facă un recensământ al nevoilor populației, însă acest serviciu nu va putea fi externalizat, ci va fi făcut de către angajații primăriei, acolo unde este personal specializat, iar unde nu sunt specialiști, va interveni Consiliul Județean.

Sumele puse la dispoziție în cadrul acestui proiect nu sunt deloc de neglijat, nici măcar de UAT-urile mai înstărite. Penru îmbunătățirea condițiilor de locuire va fi un plafon de 100.508 euro/ UAT, pentru sprijinul alimentar al copiilor vulnerabili se vor acorda 50.000 de euro, pentru echipamente achiziționare de echipamente IT și mobilier se vor acorda 5.630 de euro, pentru reamenajarea, reabilitarea și modernizarea centrelor 9.713 euro, iar pentru asigurarea pachetului salarial – 183.688 euro. Aceste sume vor putea fi accesate de fiecare UAT în parte și vor fi acordate pe perioada implementării proiectului, care va fi de 60 de luni. 

Obiectivele principale

Prin implementarea acestui proiect se urmărește recrutarea în cele 2.000 de UAT, la nivel național, a minimum trei specialiști din domeniile social-educațional – sănătate și crearea unei echipe comunitare integrate formată din asistent social, tehnician asistență socială, asistent medical comunitar, mediator sanitar, consilier școlar, logoped, profesor de sprijin etc. Totodată, se va mai urmări recrutarea în cadrul echipei comunitare integrate a minimum 500 de specialiști în funcție de nevoile locale (îngrijitor bătrâni, îngrijitor bolnavi la domiciliu, psiholog, lucrător de tineret, facilitator de dezvoltare comunitară. Cu ajutorul finanțărilor menționate mai sus, se va asigura și achiziționarea kit-urilor pentru asistenții medicali comunitari, echipamentele pentru asistenții sociali, baterii de teste pentru consilierii școlari. Se va mai avea în vedere și asigurarea unor sesiuni de instruire și formare pentru specialiștii implicați în activitățile proiectului (inclusiv cursuri de calificare), inclusiv susținere financiară pentru 200 de persoane care vor să urmeze și să finalizeze studiile superioare pentru a lucra în comunitățile rurale înscrise în proiect. Nu în ultimul rând, specialiștii din echipele comunitare vor avea la dispoziție un pachet de proceduri și instrumente de lucru pentru facilitarea și aplicarea unitară a intervențiilor.

Primul pas: diagnoza, cu personal și resurse proprii!  

Pentru a primi fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, fiecare Unitate Administrativ Teritorială va trebui să facă o diagnoză locală, adică să identifice viitorii beneficiari și nevoile acestora. Acest serviciu nu va putea fi însă contractat. “Noi ne-am dorit foarte tare și am insistat foarte mult și în negocierile cu Comisia Europeană și cu Ministerul Fondurilor Europene, să creștem capacitatea autorităților locale de a-și putea evalua, cu resursele proprii, nevoile la nivelul comunității, ca apoi să își planifice la nivel tehnic și financiar aceste activități. Știm că poate suna ca o sarcină în plus pentru dumneavoastră, dar noi ne-am propus să lucrăm împreună. Dacă sunt UAT-uri care nu au asistenți sociali înscriși la Colegiu, trebuie lucrat cu persoane care cunosc foarte bine comunitatea. Noi credem că niciun consultant din exteriorul comunității nu poate identifica mai bine nevoile acelei comunități. Pentru că acest fenomen al excluziunii, al sărăciei, este foarte dinamic, noi vom trebui să actualizăm mereu această diagnoză și noi ne dorim să faceți asta cu resurse proprii”, a declarat Ștefania Andreescu, managerul proiectului. Ceea ce i-a făcut pe mulți dintre primarii prezenți în sală să se gândească de două ori dacă vor accepta sau nu să devină parteneri ai acestui proiect a fost perioada de finanțare, care se va opri odată cu finalizarea proiectului. Asta înseamnă că tot ce se va construi în domeniul social, în următorii cinci ani, cu fonduri europene, va trebui susținut apoi din bugetele UAT-urilor, iar asta nu i-a încântat prea tare pe unii primari, care și așa se confruntă cu mari probleme financiare.

O șansă importantă pentru județul Vaslui

OPORTUNITATE… Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Costel Zară, cel desemnat să se ocupe și de problemele sociale ale județului, speră ca UAT-urilor să răspundă în număr cât mai mare acestei oportunități pentru locuitorii din mediul rural. “Prin acest proiect, persoanele vulnerabile din U.A.T.-urile rurale din județul Vaslui vor avea acces îmbunătățit la educație, servicii de protecție socială și sănătate. Este un program cu finanțare europeană dedicat grupurilor vulnerabile, iar întâlnirea s-a dorit a fi o oportunitate în a-i sprijini pe primari să implementeze acest proiect, care va îmbunătăți viața celor expuși riscului de sărăcie sau excluziunii sociale”, a precizat vicepreședintele CJ Vaslui. La rândul său, președintele instituției, Ciprian Trifan, a declarat că proiectul discutat ieri finanțează dezvoltarea serviciilor sociale în comunitățile rurale și formarea de profesioniști în domeniul asistenței sociale, iar acest proiect este complementar cu un altul, care deja este în implementare în județul nostru și care vizează înființarea de centre comunitare integrate. “La nivel de județ sunt 13 U.A.T.-uri care sunt incluse deja în proiect pentru înființarea de centre comunitare integrate. Celelalte comunități rurale au posibilitatea de a accesa noul proiect și de a forma echipe comunitare integrate. Asta înseamnă cooptarea de asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari și sanitari, profesori de sprijin, îngrijitori bătrâni, care să asigure serviciile comunitare integrate, obiective vizate în acest proiect”, a subliniat Ciprian Trifan, președintele CJ Vaslui. UAT-urile care vor avea centre comunitare integrate și care vor putea fi incluse primele și în acest nou proiect pentru că ele au deja diagnoza făcută sunt: Băcani, Bălteni, Berezeni, Bogdănești, Ferești, Găgești, Mălușteni, Pogana, Pușcași, Roșiești, Tutova, Vetrișoaia și Viișoara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.