spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primarii de la ţară, «maeştri» la fentarea licitaţiilor publice

- Advertisement -

Situaţie incredibilă în mediul rural: autorităţile publice locale au anunţat doar 17 contracte, din care doar unul prin licitaţie u în rest banii au fost daţi prin cerere de ofertă, chiar dacă a fost vorba de sute de mii de euro u primarii pot dispune cum vor de banii publici după de guvernanţii au ridicat pragul sumelor pe care autorităţile le pot cheltui fără licitaţii u aşa se face că edilii noştri au început să încredinţeze lucrări pe bază de «prietenii politice»

Autorităţile locale din cele 68 de comune ale judeţului au anunţat încheierea în acest an a doar 17 contracte de achiziţii publice. Doar unul dintre acestea a fost încredinţat în urma unei licitaţii, în timp ce pentru restul s-a apelat la cerere de ofertă sau negociere directă. Primarii pot cheltui cu uşurinţă banii cum vor deoarece actuala putere a ridicat foarte mult pragurile valorice de la care trebuie organizate licitaţii. În acest mod, aproape toate lucrările publice din Vrancea sînt organizate fie prin achiziţii directe, fie prin cerere de ofertă.

Autorităţile publice din mediul rural nu au organizat în acest an decît o singură licitaţie publică, dacă îl credem pe primarul din Boloteşti. În Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) apar doar cereri de ofertă, însă Ştefan Sîchin spune că este vorba de o eroare şi că a scos la licitaţie lucrările pentru dispensarul medical din comună. Oricare ar fi situaţia, cu sau fără o licitaţie, autorităţile din mediul rural profită de faptul că actuala putere a “îmblînzit” prevederile legislative, putîndu-se astfel jongla mai uşor cu banii publici. Majoritatea lucrărilor se fac acum prin achiziţii directe, iar atunci cînd valoarea acestora depăşeşte 15.000 de euro se apelează la cerere de ofertă. Marea scăpare a acestei procedări este faptul că invitaţiile pot fi trimise doar la agenţi economici agreaţi. Această posibilitate este întărită de faptul că din cele 17 achiziţii publice care au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în 15 primăriile au decis să apeleze la cerere de ofertă, la care se adaugă o licitaţie, în timp ce în una s-a apelat la negociere directă cu o firmă. Cît priveşte cumpărările directe, autorităţile rurale din judeţul nostru nu s-au dovedit prea transparente şi nu le-au anunţat în SEAP, sistemul la care poate avea acces orice om de afaceri sau contribuabil curios. Aceasta cu toate că în fiecare comună s-au mai făcut lucrări, în pofida crizei, mai ales în cele cu primari PDL, unde guvernul a fost foarte generos. La Tulnici, comuna cu cea mai are agitaţie politică din această vară, primăria a încredinţat în luna iunie un contract prin negociere directă în valoare de 118.733 lei, fără TVA. Acesta prevedea efectuarea de lucrări suplimentare la obiectivul “Reabilitare şi extindere sistem de alimentarea cu apă comuna Tulnici”. Motivînd faptul că lucrările nu puteau fi separate, contractul a fost încredinţat direct firmei Energomontaj SA Bucureşti.

Contracte de milioane date “la cerere”

La cererile de ofertă se cunosc două metode prin care contractul poate ajunge la firma dorită. De regulă, primăriile trimit invitaţii şi unor firme care participă doar de formă la procedura de achiziţie. Altă variantă este ca mai mulţi agenţi economici să se prezinte la licitaţii şi să stabilească între ei care cine face cea mai bună ofertă. În acest mod, fiecare cîştigă prin rotaţie. În Vrancea, la o primă analiză a anunţurilor publicate în SEAP, se pare că, dacă cineva a decis să încredinţeze cu dedicaţie un contract, prima metodă este cea folosită. Lista celor 16 contracte încredinţate prin cerere de ofertă cuprinde o gamă variată de achiziţii. De exemplu, Primăria comunei Fitioneşti a construit un centru pentru persoane vîrstnice, autorităţile de la Jariştea au reparat un reabilitat drum comunal, în timp ce la Boloteşti a fost cumpărat un buldoexcavator. Primarul comunei, Ştefan Sîchin, spune însă că în realitate utilajul a fost cumpărat în urmă cu doi ani, în timp ce în acest an s-a scos la licitaţia doar realizarea unui dispensar medical, pentru care s-au alocat fonduri în valoare de circa 400.000 lei vechi. “Am organizat licitaţie, ca să nu fie nici o discuţie. S-au înscris trei firme, a cîştigat una din Focşani”, a declarat edilul. Alimentările cu apă, dar şi realizarea de parcuri au fost alte achiziţii făcute în mediul rural. Aproape toate contractele au o valoare de pînă la 1 million de lei. În patru cazuri însă, s-a depăşit acest prag. Şi Primăria comunei Fitioneşti a cheltuit 2,4 milioane lei pentru centrul destinat persoanelor vîrstnice şi se situează pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea contractelor. La Tătăranu realizarea unei alimentări cu apă a costat 2 milioane lei. Primăria comunei Cîmpineanca se situează pe a treia poziţie, cu o achiziţie de lucrări în valoare de 1,9 milioane, pentru reabilitarea Şcolii cu clase I – VIII din localitate.

Primarul din Negrileşti l-a ajutat pe colegul din Bîrseşti

Dar să vedem cine sînt cîştigătorii contractelor din Vrancea. În unele cazuri este vorba de societăţi din afara judeţului, cum este Energomontaj Bucureşti, Grafitti Construct Galaţi, Vega 93 Galaţi sau Naţional Instal Construct SRL din Buzău. Cel mai mare număr de contracte a fost obţinut de o societate din Panciu, care a obţinut lucrări în trei localităţi. Este vorba de Cristilory Prod SRL, care realizează alimentări cu apă în Tătăranu, Suraia, dar şi parcuri în comuna Ţifeşti. Firma aparţine unui om de afaceri cu conexiuni în justiţie şi politică. Nici valoarea contractelor nu este de neglijat, deoarece se ridică la peste 4 milioane de lei, adică circa 1 milion de euro. Autorităţile din comuna Negrileşti figurează cu cele mai multe achiziţii făcute prin cerere de ofertă în acest an, respectiv patru. În localitate este primar social democratul Ion Văsuianu, care nu a uitat că este criză şi i-a încredinţat o lucrare colegului său de la Negrileşti, Costică Hîrşu. Cel din urmă deţine firma Camil Tour Serv Construct SRL, profilată pe construcţii. Societatea a obţinut contractul de reabilitare a grădiniţei din Negrileşti, care se ridică la 126.632 lei. Chiar dacă nu a obţinut cea mai mare lucrare din Negrileşti, firma primarului Costică Hîrşu a primit o bulă de oxigen, după un an 2010 mai puţin bun, cu un profit net de doar 1.167 lei. În comuna Gologanu asfaltarea drumurilor comunale i-a adus în conturi firmei consilierului PSD Victor Roman, Roman Impex Prest SRL, aproape 1 milion de lei.

Guvernul PDL a ridicat pragurile pentru licitaţii

Actuala putere politică a mărit treptat pragurile de la care trebuie organizate achiziţii publice prin licitaţie, astfel încît la aproape toate contractele se poate apela la o procedură de achiziţie cu un grad mai redus de transparenţă. Astfel, pentru valori de pînă la 15.000 autorităţile publice pot cumpăra direct bunurile sau serviciile de care au nevoie. Art. 124 din OUG 60/2006 stabileşte sumele de sub care contractele pot fi încredinţate prin cerere de ofertă. Pentru contractul de furnizare şi cel de servicii, limita este de 125.0000 de euro. La contractele de lucrări suma a urcat pînă la nu mai puţin de 4,845 milioane euro. Aceste limite dau posibilitatea autorităţile locale să apeleze legal la procedurile mai puţin transparente, cele mai uzate fiind cererile de ofertă şi cumpărările directe. Primăriile sînt controlate de Curtea de Conturi, însă este destul de greu de depistat eventuale nereguli. Instituaţia de control merge în mediul rural o dată la cîţiva ani, iar multe dintre problemele constatate se “remediază” în timpul verificărilor.

Cele mai mari contracte ale primăriilor

Fitioneşti – 2,4 milioane lei, Grafitti Construct SRL Brăila
Tătăranu – 2 milioane lei, Critilory Prod SRL Panciu
Cîmpineanca – 1,9 milioane lei, Naţional Instal Contruct SRL Buzău
Suraia – 1,4 milioane lei, Cristilory Prod SRL Panciu
Gologanu – 956.000 lei, Roman Impex Prest SRL Bacău

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.