spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primarii de comune sunt disperati, nu au bani pentru salarii mãrite

- Advertisement -

SITUATIE LIMITÃ… În multe comune din judet, noua lege a salarizãrii unitare i-a bãgat în sperieti pe primarii de comune, în special acele localitãti mici care nu reusesc sã coleteze taxele si impozitele locale. Sunt multe situatii în care, analizând impactul noilor salarii asupra bugetelor locale, primarii din mediul rural vasluian au ajuns la concluzia cã, în lipsa unei rectificãri substantiale, vor rãmâne fãrã bani de iluminat sau lemne pentru scoli. „Nu pot majora cu procentele decise la Guvern, sã decidã Consiliul Local, însã vom rãmâne fãrã bani în buget, în ultimele luni. Ar fi un efort financiar destul de mare, pe care nu l-am luat în calcul la începutul anului”, spune un primar din zona de nord a judetului. „Primãriile mici sunt în dezavantaj, în aceastã situatie, pentru cã majorarea salariilor le afecteazã bugetele la partea de cheltuieli locale. Cred cã primarii din judet trebuie sã manifeste prudentã în mãrirea salariilor”, spune Neculai Moraru, primarul comunei Fãlciu, presedintele Asociatiei comunelor din România, filiala Vaslui.

Legea salarizãrii unitare a permis ca, de la 1 august, consiliile locale din judetul Vaslui sã aprobe o nouã grilã de salarizare a personalului institutiei, în sensul majorãrii si armonizãrii salariilor, în asa fel încât nicio leafã sã nu o depãseascã pe cea a viceprimarului, pentru personalul cu functii sub acesta. Au fost multe discutii între primarii de comune din judet, inclusiv la o discutie purtatã cu conducerea CJ Vaslui si deputatul Adrian Solomon, presedintele Comisiei de muncã din Camera Deputatilor, în care edilii se temeau cã noile salarii vor da peste cap bugetele, si asa destul de fragile, ale unor primãrii mai mici. Li s-a spus, în acel moment, sã facã unele transferuri din trimestrul IV în trimestrul III, pentru a acoperi cheltuielile salariale. Multe primãrii au majorat salariile personalului, unele cu maximul permis de lege, altele ceva mai prudent. La o serie de comune, primarii au analizat împreunã cu consilierii locali impactul bugetar si încã nu au luat o decizie definitivã. Ce sanse sunt, pentru a nu produce dezechilibre în bugetele locale ale comunelor? Primarii din judetul Vaslui se agatã cu disperare de ideea unei rectificãri bugetare, care sã le acopere aceste majorãri salariale. Probabil cã Guvernul, analizând bugetele ministerelor de la începutul anului, va vedea care din ministere poate cheltui sumele prevãzute si care nu, dupã care va decide sã retragã fonduri de acolo unde nu se vor cheltui si sã le dea la primãrii. Dar, nevoile administratiei din toatã tara sunt foarte mari si este de asteptat ca rectificarea sã fie destul de micã, în raport cu asteptãrile primarilor. Se contureazã si ideea, discutatã de mai mult timp, comasãrii unor comune din judet cu populatie de 1.500-1.900 de locuitori, ceea ce ar însemna comune cu populatie de 7-8.000 de locuitori, mult mai puternice din punct de vedere financiar. Dar, oare, sunt dispusi primarii unor comune mici sã facã acest pas? Putin probabil, asa cã singura sansã rãmâne rectificarea de la finele acestei luni, privitã ca un colac de salvare de majoritatea edililor din judetul Vaslui.

Iatã si noile salarii ale primarilor, stabilite prin lege!

Potrivit noii grile, intratã în vigoare de la 1 iulie 2017, odatã cu intrarea în vigoare a legii salarizãrii, salariile primarilor sunt urmãtoarele: primar municipiu resedintã de judet si primar de sector – coeficient 9 – indemnizatie 13.050 lei brut; primar oras cu peste 200.000 de locuitori – coeficient 9 – indemnizatie 13.050 lei brut; primar oras cu 100.001 si pânã la 200.000 locuitori – coeficient 8 – indemnizatie 11.600 lei brut; primari oras cu 50.001 si pânã la 100.000 locuitori – coeficient 7,5 – indemnizatie 10.875 lei brut; primar oras cu 20.001 si pânã la 50.000 locuitori – coeficient 7 – indemnizatie 10.150 lei brut; primar oras cu 10.001 si pânã la 20.000 locuitori – coeficient 6,5 – indemnizatie 9.425 lei brut; primar oras/comunã cu 5.001 si pânã la 10.000 locuitori – coeficient 6 – indemnizatie 8.700 lei brut; primar comunã cu 3.001 si pânã la 5.000 locuitori – coeficient 5,5 – indemnizatie 7.975 lei brut; primar comunã pânã la 3.000 locuitori – coeficient 5 – indemnizatie 7.250 lei brut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.