La unele primarii din judet, in aceste zile se dau ultimele salarii din banii pe care ii mai au administratiile locale pe acest an. Daca Guvernul nu suplimenteaza fondurile de salarii, functionarii publici si ceilalti salariati platiti de primarii nu vor mai primi urmatoarea leafa. Primarii unitatilor administrativ-teritoriale aflate in aceasta situatie au facut o noua serie de demersuri la nivel central, insa pana acum nu au primit niciun raspuns. Vor primi bani pentru plata arieratelor, dar sunt sume insuficiente.
La mai multe primarii s-a atins deja fundul sacului cu fonduri de salarii. La Rachiti, de exemplu, mai sunt fonduri pentru plata lefurilor de pe 6 iulie, dupa care, urmatoarele salariile nu mai pot fi platite pentru ca s-a epuizat bugetul.
„Am trimis de curand inca o serie de adrese, la Ministerul Finantelor, Directia Generala a Finantelor Publice, la Prefectura, prin care am expus in amanunt situatia in care ne aflam, ca am ramas fara bani de salarii pentru toti functionarii primariei, pentru cadre didactice si asistenti sociali. Am aratat ca avem nevoie de o suplimentare de 500.000 de lei pentru acoperirea salariilor pana la sfarsitul anului. La inceputul lunii iulie trebuia sa fie o rectificare de buget. In asta ne-am pus speranta, si ar trebui sa se realizeze cat mai repede, ca sa nu ajungem in situatia sa nu putem plati salariile”, a precizat primarul comunei Rachiti, Vasile Adascalitei.
In 50 de comune situatia este ingrijoratoare. Daca in unele comune primariile epuizeaza fondul de salarii in aceasta luna, altele mai au bani pana in luna august.
„Mai avem bani de salarii pana in luna august. Problema este ca nu s-au luat in calcul salariile insotitorilor persoanelor cu handicap si de aici a pornit calculul gresit al bugetului, care ne-a adus in situatia asta”, a declarat primarul comunei Viisoara, Daniel Hurmuz.
Mai mult de jumatate de primarii primesc fonduri pentru plata arieratelor
Primarii au solicitat fonduri si pentru plata arieratelor, si se pare ca vor primi in curand ceva fonduri de la Guvern, insa departe de sumele de care au nevoie. Executivul a decis in sedinta din 22 iunie sa aloce aproximativ 124,2 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru unele unitati administrativ-teritoriale.
„Banii vor fi folositi pentru plata unor arierate acumulate de catre autoritatile locale, pentru cheltuieli curente si de capital, precum si pentru finantarea unor obiective de investitii locale aflate in derulare”, se arata in comunicatul Guvernului.
Pe lista unitatilor administrativ-teritoriale care vor beneficia de sume pentru plata arieratelor se afla si 39 de primarii din judetul Botosani. Acestea ar urma sa primeasca sume intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.
Suma cea mai mare este rezervata comunei Suharau (200.000 de lei), insa cele mai multe unitati administrativ-teritoriale nu se vor bucura decat de cateva zeci de mii de lei, mult sub necesarul pe care l-au comunicat in adresele oficiale. Cea mai mica suma este alocata comunei Blandesti (10.000 de lei). Comunele Viisoara, Calarasi si Hiliseu Horia au alocate cate 15.000 de lei, in timp ce pentru comunele Corni si Cristesti se vor aloca cate 20.000 de lei. Cate 25.000 de lei urmeaza sa primeasca de la Guvern pentru plata arieratelor si cheltuieli curente comunele: Albesti, Braesti, Cristinesti, Dersca,, Draguseni, Dobarceni, George Enescu, Hanesti, Hlipiceni, Ibanesti, Lunca si Mihalaseni, Mileanca, Mitoc, Radauti Prut, Stauceni si Sulita. Primariile Corlateni, Rachiti si Trusesti vor primi cate 30.000 de lei, iar cate 35.000 de lei li se vor aloca primariilor: Flamanzi si Vaculesti.
De asemenea, comuna Pomarla va primi de la Guvern 40.000 de lei, orasul Stefanesti 50.000 de lei, iar cate 80.000 de lei sunt rezervate pentru primariile: Botosani, Cordareni, Mihai Eminescu, Mihaileni si Saveni. De sume ceva mai mari, 100.000 de lei, se vor bucura primariile: Lozna, Paltinis, Stiubieni.
„Este o suma foarte mica in comparatie cu ce am solicitat noi. 30.000 de lei este departe de necesar. Dar speram sa nu fie singurii bani pe care ii primim”, a declarat primarul comunei Rachiti.
Si primarul din Viisoara considera ca i s-au alocat comunei sale fonduri foarte mici. „Numai pentru o scoala avem datorii vechi de cativa ani, de vreo doua miliarde de lei vechi. Ce sa faci cu 15.000 de lei?”, a fost reactia primarului Daniel Hurmuz.