Licitaţia pentru Şcoala „Nicolae Iorga”, contestată de General Construct.Se pare că proiectele Primăriei Focşani în ceea ce priveşte reabilitarea şcolilor ascund fel de fel de lucruri dubioase.După ce consilierii locali au avut numeroase nelămuriri în privinţa reabilitărilor la Şcolile nr. 3 şi nr. 8, licitaţia pentru Şcoala nr. 1 a fost anulată.Consiliul Naţional de Soluţionarea Contestaţiilor a admis solicitarea General Construct de reluare a procedurilor
Lucrările pentru reabilitarea Şcolii „Nicolae Iorga” din cartierul Sud ar putea fi întarziate din cauza unei contestaţii depuse de firma de construcţii General Construct după primul tur de licitaţii. Consiliul Naţional de Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a admis solicitarea General Construct de reluare a procedurilor după ce, în primă fază, societatea a fost descalificată „în mod abuziv”, după cum ne-au declarat surse oficiale din cadrul Primăriei Focşani. Oficialii municipalităţii recunosc existenţa contestaţiei, dar nu au fost de acord să ofere mai multe informaţii despre firmele implicate, afirmand că toţi paşii pentru pregătirea licitaţiei se găsesc pe SEAP. „În procedura de licitaţie a existat o contestaţie admisă de CNSC, care a emis o decizie în ianuarie 2014 prin care autoritatea contractantă (Municipiul Focşani) este obligată să reevalueze ofertele, inclusiv cea a contestatarului. Termenul estimativ pentru contractarea lucrărilor este martie 2014, dacă nu mai apar alte contestaţii care să prelungească procedura de achiziţie. Conform proiectului perioada de execuţie este de 12 luni de la contractare”, ne-a spus Marian Mihu, purtătorul de cuvant al municipalităţii. Proiectul pentru reparaţii la unitatea şcolară a fost depus în 2009, avand o valoare de 3,6 milioane lei. Iniţial, proiectul de „Reabilitare, modernizare şi dotări Şcoala «Nicolae Iorga»” avea o perioadă de execuţie de 15 luni, care însă acum a ajuns la 12 luni, după cum au transmis cei din Primăria Focşani.
Cat costă gardul Şcolii „Ştefan cel Mare”?
Lucrările de bifat la unitatea din cartierul Sud sunt: realizarea acoperişului tip şarpantă, înlocuirea tâmplăriei, refacerea pardoselilor şi a tencuielilor, anveloparea faţadei, refacerea completă a instalaţiilor electrice, sanitare, termice şi dotarea sălilor de clasă cu mobilier şi echipamente IT. De asemenea, în reparaţii intră şi sala de sport de la Şcoala nr. 1. Oficial, contribuţia Primăriei Focşani este de 2% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, respectiv dotări şi TVA. Din experienţele anterioare, se pare că în capitolul cheltuieli neeligibile, funcţionarii municipalităţii urcă tot felul de lucrări care duc contribuţia bugetului local mult peste cei 2%. Lucru remarcat de consilierii municipali la mai multe proiecte pentru şcoli şi taxat prin blocarea lor în plen. Aşa s-a întamplat şi la Şcoala „Ştefan cel Mare” unde cheltuielile neeligibile şi lucrările făcute în avans au ridicat tensiunea între primarul Decebal Bacinschi şi consilieri. Neregulile de aici însă par a continua, municipalitatea fiind dispusă să arunce nu mai puţin de 70.000 euro pentru un gard. În această privinţă, se pare că lucrările au fost realizate de firma care a lucrat şi la reparaţiile Şcolii, Hidro Salt B92 SRL Bucureşti, cea care cerea 8 miliarde lei vechi pentru văruit înainte de primul clopoţel, în septembrie 2013, dar paravan pentru construirea gardului ar fi folosit CUP Salubritate. Nereguli la implementarea proiectelor de reabilitare şcoli au fost sesizate de consilierii municipali şi la Şcoala nr. 3, dar şi la sora şcolii nr. 1, nr. 8 -„Alexandru Vlahuţă”. (Iulia CREŢU)