spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
04-feb.-2025

Primăria Vaslui spune “stop corupției” cumpărând servicii de consultanță în valoare 40.000 de euro

- Advertisement -
PROIECT… Obiectul contractului de achiziție publică îl reprezintă achiziția de servicii specializate de consultanță pentru realizarea unui studiu privind percepția în rândul cetățenilor și al personalului din cadrul administrației publice privind aspecte legate de corupție.

PE CE SE MAI DUC BANII… Conducerea Primăriei Vaslui vrea să eradicheze corupția din instituție, însă pornește cu stângul și, la fel cum se întâmplă cu aproape toate proiectele finanțate din fonduri europene, cumpără servicii de consultanță pentru care este dispusă să cheltuie aproximativ 40.000 de euro. Banii nu vor fi, pur și simplu, aruncați pe fereastră, așa cum ar tinde să creadă unii cârcotași, ci vor fi folosiți la elaborarea unui studiu privind aspecte legate de corupție, la implementarea unei metodologii de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, precum și la introducerea unui sistem de management anti-mită. Dincolo de termenele mai mult sau mai puțin pompoase, aceste programe finanțate din fonduri europene nu sunt altceva decât un mare “borcan cu miere” din care se înfruptă unii băieți deștepți, fie că vorbim de coordonatorii, partenerii sau beneficiarii acestor proiecte. În ultimii ani, zeci de instituții din județ au apelat la fondurile europene pentru a-și instrui angajații cum să nu cedeze tentației de a lua mită. Rezultatele întârzie să apară, asta și pentru că lupta cu corupția se duce pe un teren greșit atât timp cât organele abilitate să eradicheze acest flagel taie frunze la câini.

În data de 27 ianuarie, Primăria Vaslui a publicat pe site-ul e-licitație.ro un anunț de achiziție “servicii de consultanță pentru elaborare studiu privind aspecte legate de corupție, implementare metodologie de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție și introducerea unui sistem de management anti-mită. Potrivit descrierii pusă pe site-ul mai sus menționat, obiectul contractului de achiziție publică îl reprezintă achiziția de servicii specializate de consultanță pentru: – Realizarea unui studiu privind percepția în rândul cetățenilor și al personalului din cadrul administrației publice privind aspecte legate de corupție; – Identificarea, evaluarea, analizarea și monitorizarea riscurilor și vulnerabilităților la corupție sau a incidențelor de integritate în vederea realizării de acțiuni concrete și eficiente de combatere a corupție; -Implementarea sistemului de management anti-mită. Valoarea totală a contractului este estimată la 185.000 de lei, adică 36.000 de euro, însă fiind vorba de licitație, câștigător va fi declarat ofertantul cu prețul cel mai mic. Cei interesați pot depune ofertele sau cererile de participare până în data de 21 februarie, ora 15:00. Toate aceste achiziții se fac în cadrul Proiectului “Corectitudine, legalitate, etică într-o administrație publică responsabilă”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.

Cât de utile sunt, cu adevărat, aceste proiecte?

OPINIE PERSONALĂ… Primăria municipiului Vaslui nu este prima instituție din județ care atrage fonduri europene pentru a-și “școlariza” angajații. Spre exemplu, în anul 2018, Spitalul Județean Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din județ, a cîștigat un proiect în valoare de 11 milioane de lei, tot finanțare europeană, care viza pegătirea profesională a cadrelor medicale. Cu o durată de implementare de 3 ani, proiectul asigura, printre altele, participarea la cursuri de formare atât pentru medici cât și pentru cadrele sanitare medii, obiectivul final fiind creșterea calității serviciilor medicale, cu impact pozitiv asupra pacienților. Banii au fost cheltuiți, proiectul a fost implementat, însă cât de mult putem vorbi azi despre o îmbunătățire vizibilă a calității serviciilor medicale? În ceea ce privește proiectele privind stoparea corupției, obiectivele lor sunt și mai utopice atât timp cât în județul Vaslui, organele abilitate cu eradicarea acestui flagel taie frunze la câini. Veți spune că la nivel național, Direcția Națională Anticorupție a făcut o mulțime de arestări. A tăiat capete, însă în locul lor au crescut altele, mai multe și mai puternice. Problema, în toată această ecuație, nu este funcționarul care el însuși a dat șpagă ca să intre în sistem. Problema e însuși sistemul. Dacă el e corupt, dacă nu este creată o legislație care să nu mai permită nici măcar un gând de corupție, atunci implementarea acestor proiecte pe fonduri europene nu schimbă cu nimic datele problemei. Pe acești funcționari predispuși la a lua mită nu îi aduci pe drumul cel bun instruindu-i să nu mai ia șpagă, ci cu zăngănit de cătușe. Marii corupți împământeniți de ani de zile au ajuns să aibă locotenenții lor, unii la vedere, altii în umbra, care le iau locul și, dacă nu sunt de ajuns de lacomi ca să își dorească să le ia locul, vor lucra pentru șefii lor în continuare, chiar dacă aceștia înfundă pușcariile. Din nou, vorbim despre ce se întâmplă la nivel național, pentru că în județul Vaslui, judecând după “prăzile” celor de la Anticorupție, acest flagel fie nu există, fie lipsește cu desăvârșire. Metodele interlope se regăsesc însă și în administrația locală, dar și cea centrală, de la cea mai neînsemantă primărie de comună până la vârf. Nimeni însă nu șoptește nimic din interior. E și normal să nu spună, atâta timp cât există riscul ca făcând o plângere la organele abilitate, acea plângere să se întoarcă împotriva celui de bună-credință și să își piardă jobul sau să devină paria acelei instituții. Corupția poate fi demonstrată și stopată foarte simplu atât timp cât organele competente, adică cei care muncesc în aceste structuri, au interesul real de a o destrăma. Cât timp cumpărăm servicii de consultanță și elaborăm studii pe zeci de mii de mii de euro, ne furăm singuri căciula!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Hotul face cursuri de onestitate de parca e căzut din luna și nu știe ce trebuie sa facă.
    Hai, ma lași!
    Atât timp cat niciodată nimeni nu pățește nimic pentru incompetenta sau asa-zisele „greșeli” costisitoare, păguboase, etc, ce o mai aburim atât ca tot la fel o sa fie și mai departe.
    Pot sa facă și mama cursurilor și doctoratelor e o cheltuiala de aiurea ca practic tu nu vrei sa faci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.