DIVERGENȚE COSTISITOARE… Neînțelegerile, în domeniul cultural, dintre Primăria Municipiului Vaslui și Consiliul Județean Vaslui, costă enorm și sunt plătite cu vârf și îndesat din buzunarele vasluienilor, cu toate că organizatorii evenimentelor care au avut loc în ultimele luni au avut grijă să dea asigurări că totul e gratis. Cel mai bun exemplu este concertul organizat de Primăria Vaslui, pe 7 martie, la Sala Sporturilor, când a fost sărbătorită Ziua Femeii. Pentru cei patru interpreți care au urcat pe scenă și prezentatorul spectacolului, instituția condusă de Vasile Pavăl a achitat o factură de peste 100.000 de lei. Angajații primăriei care lucrează în domeniul Culturii nici măcar nu s-au sinchisit să-i sune pe artiști și să-i cheme la Vaslui, ci au apelat la serviciile unui impresar din Botoșani, care e evident pentru toată lumea că nu a prestat muncă în folosul comunității. Astfel, în loc să colaboreze cu Consiliul Județean Vaslui și cu sponsori privați din oraș, care cu siguranță și-ar fi dorit ca imaginea societăților lor să fie asociată cu acest frumos eveniment, Primăria Vaslui s-a încăpățânat să facă totul de una singură, desigur, pe banii cetățenilor orașului, care au fost doar amăgiți că spectacolul e gratis. În realitate, cei aproximativ 1200 de vasluieni care au fost prezenți în Sala Sporturilor au plătit, fiecare, 80 de lei pentru spectacol, dacă ar fi să împărțim suma decontată artiștilor la numărul de spectatori prezenți.
Până anul trecut, între Primăria Vaslui și Consiliul Județean Vaslui a existat un protocol de colaborare care, printre multe altele, făcea ca toate costurile evenimentelor culturale organizate în municipiul Vaslui să fie împărțite la doi, între cele două instituții. Tot până anul trecut, cel care dicta ce, când, unde și cum se organizează era președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Primarul municipiului Vaslui doar executa ordinele, fără să crâcnească prea mult, asigurând partea sa de finanțare. Luna septembrie a anului trecut a adus arestarea pescarului de șpăgi, prilej numai bun ca edilul Vasile Pavăl să preia frâiele a tot ceea ce înseamnă evenimeltele culturale din municipiul reședință de județ.
Stop protocolului
Primul lucru pe care primarul Vasile Pavăl l-a făcut a fost să nu mai continue protocolul cu Consiliul Județean Vaslui. Având suficienți bani la dispoziție și dorind, probabil, să înlăture orice partener care ar fi putut beneficia de pe urma acestor evenimente culturale, edilul și-a propus să organizeze totul pe barba lui și pe cheltuiala noastră. Prima ruptură dintre cele două instituții a avut loc în luna februarie a acestui an, când Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean Cultural, a organizat un frumos Târg de Primăvară la Silver Mall. Potrivit surselor noastre, înaintea acestui eveniment, Primăria Vaslui a primit o adresă din partea Consiliului Județean Vaslui prin care a fost întrebată dacă dorește ca, la rândul ei, să organizeze ceva cu prilejul sosirii primăverii. Răspunsul a fost clar “nu”, prin urmare Centrul Județean de Cultură Vaslui și-a văzut singur de treabă. La câteva zile după organizarea Târgului de Primăvară de către Consiliul Județean Vaslui , Primăria Vaslui s-a trezit să-și facă propriul ei târg de primăvară, în centrul orașului, cu cheltuieli de organizare deloc de neglijat. Deși vorbim de bugete total diferite pe care Primăria și Consiliul Județean le-au avut la dispoziție pentru organizarea celor două târguri, vasluienii au plătit, practic, de două ori, pentru a sărbători venirea primăverii, odată prin instituția condusă de Trifan, a doua oară prin instituția condusă de Pavăl.
Spectacol “gratis” pentru femeile din Vaslui
La începutul lunii martie, un alt eveniment cultural a băgat și mai multă zâzanie între cele două instituții. Vorbim de concertul “Din dragoste pentru femei”, pe care Primăria Vaslui l-a organizat în data de 7 martie, la Sala Sporturilor. Înaintea acestui spectacol, cele două instituții au purtat un dialog timid despre implicarea financiară a fiecăreia, așa cum au făcut și anii trecuți, însă surse din primărie ne-au declarat că CJ Vaslui a făcut un pas în spate după ce a aflat cât costă aducerea Monicăi Anghel, Luminiței Anghel, a lui Vlad Miriță și Pavel Stratan la Vaslui: peste 20.000 de euro. Artiștii nu au fost sunați direct de către organizatori, Primăria Vaslui preferând să apeleze la serviciile unui intermediar din Botoșani, care și el și-a luat tainul. Din sursele noastre, Pavel Stratan ar fi costat aproape cât ceilalți trei artiși la un loc, iar persoane care au participat la concert ne-au declarat că repertoriul acestuia nici nu prea s-a încadrat în registrul Zilei de 8 Martie, însă asta nu a contat pentru angajații din primărie. Evenimentul trebuia să cucerească inimile doamnelor, indiferent de tarifele practicate de cântăreți. Pe 7 martie am solicitat Primăriei Vaslui să ne comunice cât a costat fiecare artist care a cântat pe scena de la Sala Sporturilor, inclusiv prezentatorul evenimentului și impresarul care i-a adus, însă până la ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns. Până acum, cert este un singur lucru: costurile cu acest concert au fost enorme și s-au împărțit la o singură instituție, din încăpățânarea unei singure persoane.
Separați și la comemorări
Cea mai recentă luptă pe plan cultural între cele două instituții s-a purtat zilele trecute, mai exact pe 9 martie, când și Primăria Vaslui, dar și Consiliul Județean Vaslui au ținut să-l comemoreze pe profesorul Romeo Tălmaciu. Instituția județeană s-a mișcat mai repede și mai profesionist și a organizat un concert omagial “Romeo Tălmaciu”, la Centrul de Afaceri. În prezența familiei regretatului profesor, organizatorii au invitat mai multe fanfare din județ să cânte, ca apoi să premieze în bani și diplome pe cei care duc mai departe visul creatorului fanfarei Rotaria. Nemaiputând organiza, la rândul ei, un eveniment asemănător, Primăria Vaslui nu a vrut să rămână de căruță și a propus familiei profesorului Tălmaciu să organizeze un parastas la cimitir. Instituția condusă de Vasile Pavăl a cumpărat o coroană, coliva, colacii și sucurile care au fost puse pe mormânt și a tocmit preotul, pe protopopul Adrian Chirvase. Cheltuielile nu au fost mari, în jur de 1.500 de lei, iar ele au fost suportate din bugetul orașului. A fost pentru prima dată când Primăria Vaslui a finanțat un parastas, pe care l-a decontat ca eveniment cultural. După Târgul de Primăvară, comemorarea profesorului Tălmaciu a fost al doilea eveniment organizat separat de cele două instituții și asta doar pentru că o persoană din Primăria Vaslui a vrut să arate cât de mult (nu) se pricepe în domeniul culturii.
Discuții pentru semnarea unui nou protocol
Sursele noastre din Primăria Vaslui ne-au declarat că azi vor avea loc discuții între reprezentanții celor două instituții, în vederea semnării unui nou protocol de colaborare. Cel care a venit cu această inițiativă a fost viceprimarul Lucian Braniște, nemulțumit la rândul său de felul cum sunt acoperite evenimentele culturale din oraș. Dacă la Consiliul Județean este deja o persoană care se pricepe și care a arătat că știe să gestioneze acest domeniu, la Primăria Vaslui, vreme de câțiva ani, a fost “secetă” de astfel de profesioniști. Situația a fost remediată abia săptămâna trecută, când conducerea Biroului Activități Culturale a fost schimbată. Primăria Vaslui are și ea suficienți specialiști pe acest domeniu, însă în ultimii ani aceștia au fost “sufocați” de factorul politic, care s-a crezut atotcunoscător.
Foarte prost gândești. Se vede că ești comunist. În orice țară democratică din lume un primar nu stă în funcție mai mult de 2 mandate. De la oricare partid sa fie alt primar tot vor schimba în bine fata orașului.
Foarte bine că au făcut târguri de primăvară separat sa mai iasă lumea din casă. Au făcut un spectacol, dacă nu- l făceau era mai bine ? Nu votez de obicei PSD dar în niciun caz nu voi vota cu candidatul impus de Vremea Noua la AUR, care nu are nicio treabă cu primăria. Domnu Sandu cheltuie niște bani pe care vrea sa-i recupereze înzecit când va fi primar.
Buzatu, asa dictator cum îl dădeau unii, mai avea niște oameni în jurul lui de ale căror opinii mai ținea cont. Dincoace, la primarie, nimic nu a crescut la umbra nucului bătrân.
80 lei biletu la 7 martie. ba voi sunteți zdraveni la cap. de asta ati ținut spectacolul cu o zi mai devreme ca sa aveti cati mai multi artisti. ba voi chiar aruncati cu banii în anu electoral.
Din articolul prezentat nu putem trage decât o concluzie: Primarul Pavăl = Un om prost, căruia i s-a urcat puterea la cap.
Sperăm ca viceprimarul PSD Lucian Braniște să aibă demnitate și nu va accepta să fie făcut preș de șters picioarele lui Vasîli Bețivanu, așa cum au fost viceprimarii Neacșu și Cazacu.