Conturi cu 3000 lei pentru că nu a încasat amenzile primite de cetățeni în perioada 2013-2018. Nici nu mai are cum să le încaseze, pentru că a intervenit termenul de prescripție. “La sfârșitul anului 2023 s-au împlinit cinci ani de urmărire a acestor persoane declarate insolvabile și, pentru că nu mai avem posibilitatea să încasăm, propun prin acest proiect de hotărâre scoaterea din evidența analitică a acestor sume”, a explicat primarul orașului Negrești, Cristi Rusu, la ultima ședință de Consiliu Local. Valoarea amenzilor pe care trebuia să le încaseze primăria se ridică la 209.000 lei.
Curtea de Conturi a efectuat în anul 2022 un control la Primăria orașului Negrești, în urma căruia auditorii au constatat că instituția nu a urmărit încasarea amenzilor primite de cetățeni. “Curtea de Conturi a lăsat opt măsuri, care au făcut obiectul unui raport de follow up, iar din opt măsuri, șase au fost închise ca fiind îndeplinite, două rămânând parțial îndeplinite, trebuie să le urmărim. Pentru una din măsurile prevăzute de Curtea de Conturi a fost acordată o sancțiune de 3000 lei, cu precizarea de a fi identificate cauzele care au dus la aplicarea acestei sancțiuni. Potrivit legii, am constituit prin dispoziție de primar, o comisie care să analizeze cauzele care au condus la aplicarea acestei amenzi. Comisia a fost condusă de contabilul șef al Primăriei, domnul Parteni Gheorghiță”, a explicat primarul Cristi Rusu într-o ședință de Consiliu Local.
Motivele pentru care s-a ajuns în situația sancționării instituției de către Curtea de Conturi
Potrivit raportului comisiei, nu s-a putut stabili a cui a fost vina pentru care s-a ajuns la situația sancționării instituției de către Curtea de Conturi: “În analiza informațiilor care au stat la baza activității comisiei și a contextului în care s-au produs premisele neîncasării în integralitate a veniturilor, se constată foarte dificilă aprecierea unor obiective cantitative și calitative pe activitatea de urmărire care să poată genera un raport între obiective și realizări, care să asigure o minimă obiectivitate în atribuirea în procent sau cuantum în valoare nominală unei anumite persoane, parte din amenda conform PV 18/30.09.2022. Ca urmare, comisia stabilește că, în urma analizei datelor existente și a documentelor solicitate și puse la dispoziție, nu poate atribui uneia sau mai multor persoane o răspundere parțială sau totală pentru valoarea de 3.000 lei, cât a fost cuantumul amenzii conform PV 18/30.09.2022 și apreciază ca factor generator al situației create, contextul economic local, necorelarea resurselor umane alocate cu volumul necesar de personal pentru această activitate, lipsa în perioada analizată a unei persoane calificate și cu atribuții exclusiv în activitatea de urmărire”, se arată în raportul comisiei. “În calitate de primar, am luat act de raportul comisiei. A fost adus la cunoștința Curții de Conturi și analizat inclusiv în raportul de follow up. Sigur că această activitate de urmărire a debitelor și a amenzilor este una continuă, nu se termină niciodată. Practic, trebuie să urmărim permanent procesele verbale de amendă. Avem foarte multe persoane insolvabile, din păcate, la nivelul orașului Negrești, care au făcut obiectul unei analize a serviciului impozite și taxe. În ultimii cinci ani (perioada 2018-2023), au fost urmărite, așa cum prevede Codul fiscal. I-am somat și i-am urmărit cinci ani de zile, dar, din păcate, nu putem încasa”, a spus primarul în ședința de Consiliu Local.
Negreștenii, salvați de termenul de prescripție
La ultima ședință de CL, edilul a supus dezbaterii și votului un proiect de hotărâre privind anularea creanțelor provenite din amenzi contravenționale pentru care s-a îndeplinit termenul de prescripție. “În anul 2018, unii cetățeni ai orașului Negrești, care aveau creanțe provenite din amenzi contravenționale, au fost declarați insolvabili, așa cum prevede Codul de procedură fiscală. Ei sunt urmăriți pe o perioadă de cinci ani. Dacă intervin modificări în insolvabilitatea lor, sunt trecuți din nou la plată, dacă în cei cinci ani rămân insolvabili, legea prevede ca aceste amenzi să fie scăzute din evidențele fiscale și contabile, considerându-se că nu mai putem recupera de la aceste persoane sumele datorate către bugetul loca. La sfârșitul anului 2023 s-au împlinit cinci ani de urmărire a acestor persoane declarate insolvabile și, pentru că nu mai avem posibilitatea să încasăm, propun prin acest proiect de hotărâre scoaterea din evidența analitică a acestor sume”, a explicat primarul Cristi Rusu.
Când vine Curtea de Conturi sa vadă amenzile neîncasate și la primăriile Vaslui, Barlad si Huși!?
Am facut scoala in Parpanita,am calcat noroiul satului 8 ani de zile.La fiecare campanie electorala venea in sat ba Oancea ba Diaconu(karma i a saltat) ba Cozma,pe Voicu l am prins plecat…si promiteau asfalt,si totusi altul a pus asfalt si a adus satul si nu numai satul la o oarecare decenta,si iaca ta cum e rasplatit de partidul comunist,cu astfel de mizerii. Banii de pe utilajele luate de Cozma i ati recuperat?De pe la defunctul Mihalache ati luat inapoi zootehnia de la Parpanita?Toate IAS urile si fostele uzine date de pomana de precedentii primari,ce se mai stie?