* Taxele aferente imobilelor de pe 91 de străzi din Galaţi vor creşte de la anul * Zona Arcaşilor ar putea trece în zona de impozitare C * Străzile Florilor, Secerei şi Cometei ar putea face un salt uriaş din Zona C direct în „divizia” A
Gălăţenii care locuiesc pe 91 de străzi ale oraşului ar putea plăti, începând din anul fiscal viitor, impozite mai mari. Motivul? Respectivele artere ar putea fi încadrate, cu votul Consiliului Local, într-o clasă superioară. Excepţie face strada Română, traseul cuprins între Brăilei şi Armata Poporului care va face un pas înapoi, din Zona A în B.
Potrivit Primăriei, modificarea acestor zone se face anual, în funcţie de lucrările de investiţii efectuate pe străzi. „Propunerea de trecere dintr-o clasă superioară într-una inferioară, ca şi propunerea de trecere dintr-una inferioara într-una superioară se face pe baza criteriilor prevăzute în normele de aplicare ale Codului Fiscal: poziţia faţă de centrul localităţii, starea reţelelor publice de apă, canalizare, gaze şi electricitate, starea carosabilului”, ne-a comunicat Primăria.
Lista celor peste 90 de străzi propuse spre reîncadrare fiscală a fost publicată pe site-ul Primăriei Galaţi şi constituie o invitaţie pentru gălăţeni să trimită mesaje cu alte propuneri, pe adresa arhitectsef@primaria.galati.ro, propuneri care vor fi examinate de Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din Galaţi.
„Salturi”
Cea mai importantă modificare apare în cazul străzilor Secerei, Florilor şi Cometei, care trec din Zona C direct în Zona A pentru că, spune Primăria, au apă, canalizare şi asfalt în loc de bolovani de râu. Dacă modificarea s-ar face la nivelul taxelor actuale pe zonele de impozitare, cetăţenii din zonă ar urma să plătească de la anul cu 5 lei mai mult pentru o locuinţă cu o cameră, cu 12 lei mai mult pentru două camere, cu 15 lei mai mult pentru trei camere şi cu 18 lei mai mult pentru patru camere, iar impozitul pe teren ajunge de la 44 de bani pe metru pătrat la 85 de bani.
Conform listei publicate de primărie, străzi ca Avram Iancu, Abrud, Bucureştii Noi, Răchitaşi şi Plugului ar urma să treacă din zona B în Zona A. La nivelul actual al taxelor, creşterea ar fi de la 65 la 67 de lei pentru o cameră, de la 129 la 135 de lei pentru două, de la 173 la 180 de lei pentru trei camere şi de la 206 la 215 lei pentru patru camere, iar pe teren de la 64 de bani pe metru pătrat la 85 de bani.
O serie întreagă de străzi precum Ghecet, Lacului, Lozoveni, Năruja, Moruzi (între Dogăriei şi Ana Ipătescu) şi Prutului (între Mihai Bravu şi Macului) şi Frunzei sunt propuse să treacă în din Zona C în Zona B, unde, în prezent, impozitele pe locuinţe sunt cu până la 8 lei mai mari, iar cele pentru teren cu 20 de bani mai mari.
Trecerea străzii Arcaşilor în întregime în Zona C, dar şi a altor alei vecine – Arinilor, Hortensiilor, Egretei – ar putea stârni nemulţumirea gălăţenilor care consideră că locatarii zonei îşi permit să plătească chiar şi mai mult de 44 de bani pe metru pătrat de teren, în loc de 21 de bani!
Aleea George Bacovia, străzile Ion Neculce, Jderului, Soarelui sunt încadrate în Zona D, unde impozitul pentru o cameră este de 59 de lei, pentru două – 118 lei, pentru trei camere – 158 de lei, iar pentru patru camere – 189 de lei, iar taxa pe teren este de 21 de bani pe metru pătrat.
Singura care face un pas înapoi este strada Română, porţiunea dintre Brăilei şi Armata Poporului, din Zona A în B, locatarii urmând să plătească impozite cu până la 9 lei mai mici pe locuinţe.
Străzile din cartierul Dimitrie Cantemir sunt vizate pentru a fi scoase din zonare, deşi anul acesta au plătit impozite pentru Zona C.