*Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma unui studiu realizat de IPP, pe baza datelor furnizate chiar de Primăria condusă de Decebal Bacinschi *pentru acest lucru s-a ţinut cont de costul la gigacalorie, iluminat public, pierderile de pe reţea la apă potabilă, gradul de colectare a taxelor sau a deşeurilor, dar şi de caţi km s-au asfaltat în acest mandat * singurele oraşe mai scumpe decat Focşaniul sunt Sibiul, Buzăul şi Timişoara, cu care însă nu ne putem compara din nici un punct de vedere * la eficienţă, Primăria Focşani este la coada clasamentului, spre deosebire de Baia Mare, Miercurea Ciuc şi Giurgiu, considerate cele mai eficiente* din 2008, au plecat din Focşani de două ori mai mulţi oameni decat au venit
Traiul în Focşani este, pentru cei care nu ştiau deja, unul dintre cele mai scumpe din ţară. Într-un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) dat publicităţii pe 1 iunie, s-a făcut un bilanţ de măsurare a performanţei primarilor din acest mandat, în furnizarea de servicii publice către cetăţeni, prezentand informaţii detaliate despre calitatea şi costurile principalelor servicii de utilităţi publice: alimentarea cu apă şi canalizare, salubrizare, iluminat public, termoficare, administrarea spaţiilor verzi, infrastructura de drumuri. Analiza scoate în evidenţă performanţa negativă a Primăriei Focşani de a fi pe locul patru în ţară la cele mai scumpe primării de municipii reşedinţă de judeţ în mandatul actual. Mai scumpe decat Focşaniul sunt doar Sibiul, Buzăul şi Timişoara. Or, în ceea ce priveşte Sibiul şi Timişoara nu se pot face comparaţii. Analiza s-a făcut în funcţie de tariful la apa potabilă, preţul gigacaloriei, costul întreţinerii spaţiilor verzi, iluminatul public şi costul modernizării unui km de stradă, calculul făcandu-se pe baza datelor oficiale furnizate de primăriile din ţară. Asta pentru a nu se interpreta că studiul este unul electoral, părtinitor, la analiză fiind studiate datele trimise chiar de Primăria Focşani. Potrivit studiului IPP, între 2008 şi 2011 a crescut cu un procent pierderea de apă potabilă în reţea, de la 14% la 15%, a scăzut tot cu un procent ponderea străzilor cu iluminat public, iar scăderea cea mai mare s-a înregistrat în dreptul ponderii străzilor modernizate anual de la 21% în 2008 la 0% în 2009. Pe parcursul acestui mandat, în care Primăria Focşani a fost condusă de Decebal Bacinschi, nu s-a mărit suprafaţa de spaţiu verde per capita, în Focşani fiind cate 7 metri pătraţi de verdeaţă pentru fiecare locuitor. Totuşi, din 2008 şi pană în 2011 a scăzut preţul la gigacalorie de la 348 la 203 lei.
Primăria Focşani, deloc eficientă
Primăria Focşani este considerată de IPP ca avand probleme grave la eficienţă
Potrivit studiului IPP, Primăria Focşani, condusă de Decebal Bacinschi, a primit o notă proastă şi în privinţa eficienţei, municipiul nostru fiind la coada clasamentului, pe un deloc onorant loc 32. Cele mai eficiente primării sunt la Baia Mare, Miercurea Ciuc şi Giurgiu, dintre acestea, două fiind conduse de edili liberali. Analiza eficienţei s-a făcut pe baza pierderilor la apă potabilă, a ponderii colectării selective a gunoiului, a pierderilor la energia termică, iluminat public sau suprafaţa de spaţiu verde. IPP consideră că între 2009 şi 2011 s-a înregistrat un regres la colectarea selectivă a deşeurilor. În ceea ce priveşte costul iluminatului public, Focşaniul se află iarăşi într-un top al celor mai scumpe oraşe, alături de Drobeta Turnu Severin şi Targu Jiu. La noi, iluminatul public s-a scumpit de la 44 lei la 53 lei per capita în 2011. De asemenea, nu ne lăudăm nici cu foarte multe străzi reparate între 2008 şi 2011 în Focşani, înregistrandu-se o pondere de numai 10% a drumurilor modernizate. Valoarea medie a cheltuielilor pentru reabilitarea străzilor este de 295 mii lei/km.
În ultimii ani s-a înregistrat un exod al focşănenilor
Pierderile ENET şi lipsa străzilor asfaltate din mandatul lui Decebal Bacinschi au pus Focşaniul în coada listei municipiilor reşedinţă de judeţ
Analiza IPP privind serviciile publice municipale nu îi apreciază performanţa individuală a primarului Decebal Bacinschi nici în ceea ce priveşte autonomia financiară, Focşaniul avand o pondere de doar 22,4%. Primele în top sunt primăriile din Arad, Braşov şi Sibiu, primele municipalităţi fiind conduse de edili democrat liberali care au fost, în acest mandat, mai răsfăţaţi cu fondurile. Performanţa economică a Focşaniului în mandatul început acum patru ani arată astfel: evoluţia bugetului (149,9 milioane lei în 2008 la 137,17 milioane lei în 2011); evoluţia veniturilor proprii locale pe locuitor (308 lei în 2008 la 346,72 lei în 2011); ponderea veniturilor autonome în buget (49,21% în 2008 la 49,27% în 2011); ponderea veniturilor proprii în buget (20,3% în 2008 la 24,78% în 2011) şi evoluţia gradului de colectare a taxelor şi impozitelor (86,2% în 2008 la 51,4% în 2011). În aceşti patru ani, din Focşani au plecat de două ori mai mulţi cetăţeni decat au venit pentru a se stabili în municipiu. Cel mai mare „exod” al focşănenilor s-a înregistrat în 2009, de 1.534 persoane. Cei mai puţini stabiliţi în oraş, 555 cetăţeni, s-au înregistrat anul trecut. „Bilanţul insistă asupra unor probleme structurale în managementul actual al serviciilor publice – dependenţa crescută de administraţia centrală, subvenţionarea unor sisteme neperformante (ex: termoficarea), descentralizarea incompletă în managementul serviciilor şi cere public viitorilor primari mai multă responsabilitate, dar şi autonomie în aceste domenii. Nu în ultimul rând, bilanţul se referă şi la bugetele în continuă creştere ale municipiilor reşedinţă de judeţ, pe care însă, viitorii primari au datoria de a le gestiona în mod responsabil, prin atragerea în continuare de fonduri nerambursabile şi păstrarea unui echilibru al bugetului local între gradul de îndatorare şi capacitatea financiară proprie, inclusiv prin politici fiscale locale adecvate şi obiective de investiţii oportune şi realiste”, se arată în studiul Institutului pentru Politici Publice.
www.ziaruldevrancea.ro