spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Prima zăpadă, primul deces

- Advertisement -

Prima zăpadă din această iarnă a făcut şi primele victime. Un grav accident de circulaţie, în urma căruia o tânără de 27 de ani a murit, iar alte două persoane au fost rănite, s-a produs ieri, la ieşirea din Garoafa spre Focşani. De asemenea, alte două accidente, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite uşor, s-au produs la Bizigheşti şi Goleşti. Până ieri, la ora 15.00, la spital ajunseseră cinci persoane, victime ale accidentelor rutiere. Cu toate acestea, autorităţile spun că nu sunt pro-bleme. Primii fulgi, anunţaţi din timp de meteorologi, i-au izolat şi pe localnicii din Vintileasca, autobuzul nemaiputând ajunge în comună.

Prima zăpadă din această iarnă a provocat şi prima tragedie pe şoselele din Vrancea. O tânără de numai 27 de ani s-a stins din viaţă în urma unui accident produs pe E85. Tânăra, care locuieşte în Bucureşti, a murit pe loc, medicii ajunşi la faţa locului nemaiputând face nimic pentru a-i salva viaţa. Accidentul s-a produs în jurul orei 13.00, la ieşirea din localitatea Garoafa spre Focşani. Potrivit poliţiştilor, şoferul unui autoturism marca Fiat Punto, Florian Sebastian Ş., din Bucureşti, nu ar fi adaptat viteza la condiţiile de caro-sabil acoperit cu polei, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a pătruns pe contrasens, unde s-a izbit de alte două maşini. În urma impactului violent, Ana Laura M., de 27 de ani, din Bucureşti, care se afla pe bancheta din dreapta faţă a autoturismului Fiat, a murit pe loc, iar şoferul şi pasagerul din spate, George R., ambii din Bucureşti, au ajuns la spital. Este posibil ca şoferul Fiat-ului să fi vrut să depăşească un tir, apoi a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe contrasens unde s-a izbit de un autoturism marca Iveco condus de Ticu P., din Piatra Neamţ, iar apoi a acroşat un autoturism marca Daewoo. Autoturismul Fiat s-a făcut acordeon, iar tânăra din dreapta nu a mai avut nicio şansă.
Poliţiştii spun că nu este exclus ca prima dată Fiatul să fi acroşat tirul, apoi să fi ajuns în autoturismul Iveco, concluzia fiind trasă din cauza faptului că rezervorul tirului era spart. „Din primele cercetări reiese că şoferul unui autoturism marca Fiat Punto, în timp ce se deplasa pe direcţia Focşani – Tişiţa, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe contrasens şi a intrat în autoutilitara marca Iveco, apoi a acroşat autoturismul marca Daewoo Matiz. În urma accidentului, a rezultat decesul unei persoane şi rănirea altor două, toate din autoturismul marca Fiat Punto. Continuăm cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul“, a declarat subcomisarul Cătălin Candea, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Vrancea.
Martorii prezenţi la faţa locului ne-au povestit că autoturismul marca Fiat a început pur şi simplu să se învârtească pe asfalt şi s-a izbit de maşinile care circulau în jur. Nu este exclus ca maşina să fi derapat, pe jos fiind adunată puţină zăpadă cu gheaţă, mai ales că în cursul zilei de ieri a fost şi lapoviţă.

Circulaţie în condiţii de iarnă

Cu toate acestea, autorităţile spuneau, ieri, că în judeţ nu au fost probleme deosebite. „Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ. Pe drumuri nu au fost probleme deosebite. Dimineaţă, la Năneşti, pe o distanţă de 5-6 kilometri vântul a spulberat puţin zăpada, dar s-a circulat. Accidentul mortal care   s-a produs ieri, cred că a avut la bază neatenţia. Şoferii s-au obişnuit cu vremea bună, iar acum au uitat să mai adapteze viteza la condiţiile de drum. Au fost împrăştiate şi materiale antiderapante. Stăm în permanenţă pe drumuri pentru a vedea în ce condiţii se circulă, dar şi dacă apar probleme“, a spus comi-sarul şef Viorel Gheorghe, şeful Poliţiei Rutiere.
Ieri, pe drumurile judeţene se circula tot în condiţii de iarnă, iar drumarii acţionau cu utilaje cu lamă şi material antiderapant pentru a evita blocajele în trafic. „Pe drumurile judeţene se acţionează cu utilaje cu lamă şi material antiderapant încă din noaptea de marţi spre miercuri. În zona de munte, stratul de zăpadă are o grosime cuprinsă între 5 şi 7 centimetri. Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile judeţene“, a afirmat Iulian Matache, directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.  Aseară, au început să apară probleme mai seriose de DN 2L Panciu – Soveja şi DN 2D Focşani-Andreiaşu, pe porţiunea de drum dintre Focşani şi Odobeşti. „Avem semnale de la şoferi, dar şi de la poliţie că pe aceste drumuri ar fi probleme mai mari din cauza poleiului. Deocamdată, nu am închis niciun drum, dar dacă va fi nevoie vom face acest lucru“, a spus Lucica Chiper, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea.
Poleiul a pus probleme pe aceste drumuri. Drumul spre Odobeşti a fost ocolit, ieri, de transportatorii de călători. Microbuzele au fost nevoite să aleagă rute ocolitoare, prin Câmpineanca, pentru a putea transporta călătorii în siguranţă la destinaţie.

Agitaţie în Eurogara Focşani

Nici traficul feroviar nu a fost ferit de primii fulgi de nea, anunţaţi din timp de meteorologi. Călătorii au fost nevoiţi să stea aproximativ o oră în Eurogara Focşani, după ce trei locomotive s-au defectat din cauza gheţii formate pe firele de înaltă tensiune. Până când locomotivele defectate au fost înlocuite cu altele, venite de la Mărăşeşti, călătorii s-au umplut de nervi. Aşteptarea a venit după o altă întârziere, cauzată de furtul mai multor cabluri electrice de la calea ferată, în apropiere de Bucureşti.

Primăria Focşani aşteaptă un semn

Prima zi de iarnă a venit cu probleme şi pe străzile Focşaniului. Cu toate că  autorităţile susţin că s-a intervenit prompt pentru ca circulaţia să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, ieri pe străzile munici-piului, şoferii circulau cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. Stratul de zăpadă care s-a aşezat pe timpul nopţii de marţi spre miercuri s-a tasat, astfel că în cursul zilei de ieri, tamponările au fost inerente. Primarul Decebal Bacinschi nu era îngrijorat, ieri, în pri-vinţa intervenţiei Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice din cadrul Primăriei. „Utilajele sunt pregătite. Dacă se impune, vom interveni, dar deocamdată nu se pot scoate utilajele pentru că stratul este subţire. Azi noapte (ieri noapte-n.r.) am dat cu sare şi nisip în principalele intersecţii din oraş. Până la această oră (aseară-n.r.) nu am avut probleme“, ne-a declarat Decebal Bacinschi. Edilul spune că aşteaptă doar un semn de la poliţie şi ime-diat va interveni cu soluţia specială, achiziţionată de la Bacău. Administraţia locală a cumpărat 40 de tone de astfel de soluţie.
De asemenea, Direcţia de Dezvoltare este pregătită şi cu 400 de tone de sare şi nisip pentru a trece cu bine peste sezonul rece. „Dacă se răceşte şi mai tare, vom interveni cu soluţia specială pentru a evita poleiul“, a adăugat Bacinschi. Poliţiştii spun că în Focşani s-a împrăştiat material antiderapant inclusiv în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orelor 3.00.

Rata nu a ajuns la Vintileasca

Prima ninsoare din această iarnă a izolat de lume şi o localitate din Vrancea. Ieri, comuna Vintileasca nu avea acces la transportul în comun. Populaţia din zonă a fost nevoită să parcurgă la pas circa 20 de kilometri pentru a ajunge la Jitia, acolo unde s-a oprit autobuzul. Cu toate că zăpada nu măsura mai mult de şase centimetri, în Vintileasca drumul era impracticabil. „Autobuzul de la ora 10.00 nu a mai ajuns la Vintileasca. S-a pus polei şi dacă vrea cineva să plece, riscă să ajungă în şanţ. Nu s-a intervenit cu nimic până la această oră. Am sunat la Situaţii de Urgenţă şi mi-au spus că o să ia măsuri“, ne-a declarat Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca. În schimb, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea, Lucica Chiper, a susţinut că nu a primit nicio informare de la Vintileasca şi că nici nu s-a închis acest drum. Ba mai mult, l-a luat la rost pe primarul localităţii şi i-a recomandat să acţioneze cu… ce are, deoarece prioritate au drumurile intens circulate! „Nu am primit nicio informare de la Vintileasca cum că ar fi probleme în trafic. Domnul primar să acţioneze cu ceea ce are! Pentru noi, prioritate sunt drumul european şi cele pe care traficul este intens. Nu pot să las europeanul şi să merg la Vintileasca, mai ales că nu ni    s-a comunicat nimic de acolo“, a susţinut Lucica Chiper.
Şi la Poiana Cristei s-au înregistrat dificultăţi în trafic. Ieri, lapoviţa şi ninsoarea     şi-au făcut de cap, iar primarul Vlad Petruş a precizat că s-a intervenit dinspre Coteşti cu plug, autogredere şi lama din dotarea primăriei. „S-a intervenit dinspre Coteşti cu utilaje. Se circulă în condiţii de iarnă. La noapte (azi noapte-n.r.), dacă îngheaţă, vor fi probleme“, a afirmat edilul. Primăria Poiana Cristei s-a pregătit cu 10 tone de nisip pentru această iarnă şi dacă va fi nevoie, va împrăştia mate-rialul pentru a se circula în siguranţă.
Nici în comuna Jitia nu au ajuns maşinile de intervenţie pentru a degaja drumul. Primarul comunei Jitia, Neculai Noapteş, a spus că până în localitatea pe care o reprezintă s-a circulat. „S-au depus circa 5-6 centimetri de zăpadă. Până la noi se circulă, nu este atât de rău. Până acum nu s-a intervenit cu nimic, dar avem şi noi ceva nisip şi buldoexcavator şi dacă este nevoie o să dăm şi noi o mână de ajutor“, a adăugat primarul localităţii Jitia.

Conduceţi prudent!

Aseară, situaţia drumurilor din judeţ era atent monitorizată de autorităţi.Comisarul şef Alexandru Cara a susţinut că dacă nu se va mai putea circula din cauza poleiului, atunci se va lua şi măsura închiderii drumurilor cu probleme. „Deocamdată nu s-a închis niciun drum, dar dacă poleiul va crea probleme, atunci vom lua şi această măsură“, a spus acesta. De asemenea, Alexandru Cara le recomandă şoferilor să fie foarte atenţi în trafic şi să nu plece la drum înainte de a se informa cu privire la starea vremii şi nici înainte de a-şi echipa maşina corespunzător.
Şoferii trebuie să conducă prudent şi să reducă viteza de deplasare, având în vedere faptul că trecerea de la aderenţa uscată la cea umedă a creat întotdeauna probleme celor imprudenţi. Totodată, conducătorii de autovehicule trebuie să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie. „Înaintea plecării în călătorie, vă sfătuim să vă informaţi asupra traseului ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată şi să adaptaţi permanent viteza la condiţiile meteo şi de drum. Când vă deplasaţi în coloană, evitaţi să depăşiţi. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol. Totuşi, când depăşirea este absolut necesară, asiguraţi-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre şi semnalizaţi din timp intenţia dumneavoastră. Totodată, asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic“, a afirmat comisarul şef Alexandru Cara. Şoferii trebuie să-şi echipeze maşinile cu pneuri de iarnă, lanţuri şi material antiderapant.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.