Prezenta Guvernului Ungureanu vineri la Iasi a tinut „in priza” intreaga adiministratie locala, de dimineata pina seara tirziu. Premierul a avut o zi plina in orasul natal. Nicaieri insa nici o promisiune pentru Iasi. Premierul a ascultat atent toate solicitarile autoritatilor, fara insa a se angaja ferm in vreun fel. Mihai Razvan Ungureanu pare sa-si fi facut si „botezul” ca politician important, printr-o scurta „baie de multime”, in scurta vizita la Mitropolie. Mai toate directiile deconcentrate din judet au primit vizita ministrului de resort. Ziua s-a incheiat cu un cocteil la Primarie. Astazi va avea loc sedinta comuna de Guvern romano-moldoveana. Citeste relatari de la vizitele fiecarui ministru in institutiile sau locurile din domeniul lor de competenta.
Agitata zi de vineri a inceput pentru autoritati cu o intilnire la ora 10,30. Premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intilnit vineri, pe rind sau la un loc, cu mai toti sefii din administratia locala. La intilnirea de dimineata de la Prefectura au participat ministrul de Externe – Cristian Diaconescu, ministrul Apararii – Gabriel Oprea, precum si prefectul Dragomir Tomaseschi, presedintele Consiliului Judetean – Constantin Simirad, primarul Gheorghe Nichita si deputatii UNPR Luminita Iordache si Tudor Ciuhodaru. Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca a solicitat sprijinul sefului Guvernului pentru mai multe proiecte ale municipalitatii, printre acestea aflindu-se proiectul de reabilitare a sediului Primariei, Palatul Roznovanu. „Am vorbit despre citeva proiecte. Sint proiecte europene care au probleme foarte mari. De exemplu, Ministerul Dezvoltarii ne trimite avizele dupa 40-50 de zile, desi ar trebui sa ne raspunda in 14 zile lucratoare. Avem depusa documentatia tehnica la minister pentru 352 de apartamente ANL pentru tineri, dar de doi ani nu am primit nici un leu. I-am spus sa nu faca acelasi lucru ca si Guvernul Boc, care dadea bani doar pe culoarea politica, ci sa-i dea echilibrat. I-am mai spus despre proiectul de consolidare a Primariei. Este un proiect finantat printr-un imprumut facut de stat la Banca Mondiala. De ani este tergiversat la Ministerul Dezvoltarii. Anul acesta se fac licitatii, dar fara sa fie bani in buget”, a declarat Gheorghe Nichita. Acesta i-a reamintit premierului despre importanta pe care trebuie sa o acorde Guvernul Iasului si restului regiunii. „Iasul a dat sase prim-ministri. P.P. Carp a fost ultimul, acum o suta de ani. La Iasi avem Aleea Scriitorilor. Domnul Simirad spunea de faptul ca face Aleea Domnitorilor la Cricova, in Republica Moldova. Ma bate gindul sa fac o Alee a Prim-ministrilor pe care i-a dat Iasul si voi spune ce a facut fiecare din ei pentru Iasi si pentru Moldova. Vrem sa lucram in conditii normale si sa echilibram dezvoltarea regionala”, a mai spus Gheorghe Nichita.
La „Kogalniceanu”, a fost intimpinat de holograma
Dupa intrevederea de la Prefectura, primul ministru a plecat in Copou, unde a participat la redeschiderea Muzeului „Poni – Cernatescu” si Muzeului Memorial „Mihail Kogalniceanu”. La eveniment a participat si ministrul Culturii, Kelemen Hunor. La intrarea in Muzeul „Mihail Kogalniceanu”, cei doi ministri au fost intimpinati de o holograma 3D, in marime naturala, a fostului om politic. Premierul a tinut si o scurta alocutiune. „Iasii sint, in primul rind, cultura. Si nu orice fel de cultura. Iasii nu au fost niciodata o provincie, au fost intotdeauna o capitala si isi merita acest statut chiar daca pentru noi inseamna, dupa Unirea de la 1859, a doua mare capitala a tarii. Ca iesean, am trecut aproape in fiecare zi si le-am vazut, incetul cu incetul, cum intra in paragina, cum sint uitate, cum li se da intrebuintarea pe care nu o merita. Iar astazi, dupa 12 ani, sa vin si sa vad cum au inflorit, reprezinta pentru mine un miracol”, a declarat Mihai Razvan Ungureanu.
Ministrul Culturii a anuntat ca este bucuros sa participe la redeschiderea celor doua muzee si ca va reveni la Iasi peste citeva luni la redeschiderea Teatrului National. „Vom mai avea ocazia sa venim in acest an la Iasi. Sper ca si domnul prim-ministru va fi alaturi de noi. In aprilie – mai vom redeschide Teatrul National, o investitie foarte importanta. Anul viitor, noi sau altii, vom redeschide si Palatul Culturii. Acum cautam sursele de finantare pentru restaurarea acestui Palat extraordinar”, a declarat Kelemen Hunor. La finalul vizitei, premierul si ministrul au asistat la un concert sustinut de citiva elevi olimpici ai Colegiului National de Arta „Octav Bancila”. Premierul a facut o vizita si la Catedrala Mitropolitana. Inainte de a se intilni cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Mihai Razvan Ungureanu s-a inchinat la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si a aprins citeva luminari. La ora 17, Mihai Razvan Ungureanu a avut o intrevedere cu oamenii de afaceri din Iasi. Primul ministru a participat si la o receptie oferita in Sala Mare a Primariei de autoritatile locale. Inainte de a ajunge in Palatul Roznovanu, invitatii au fost luati in primire de un grup de protestatari. Cele aproximativ zece persoane au avut pancarde cu mesaje impotriva Guvernului, a presedintelui Traian Basescu sau a primarului Gheorghe Nichita. Protestarii au si scandat lozinci impotriva autoritatilor.