spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Prieteni cu bugetul de stat

- Advertisement -

De la finele anului trecut in declaratiile de interese functionarii sau demitarii trebuie sa-si treaca si contractile pe care le cu statul, ei sau rudele lor u alesi locali sau judeteni ori functionari publici “uita” adesea aceste prevederi ce tin de integritatea functiei publice u printre acesita se numara secretarul judetului Raluca Dan care a omis niscaiva contracte publice ale tatalui sau u si arhitectul sef Daniela Olaru se afla in aceeasi situatie, la fel si inspectoarea Rodica Noaptes si consiliera Cati Felicia Plantos u sotii doamnelor cu pricina fac de ani buni afaceri cu statul u dupa acelasi tipic isi trec contractele la secret si consilierii Victor Roman si Vasile Pintilie u de prinderea cu miniciuna ar trebui sa se ocupe Agentia Nationala de Integritate.

Informatiile despre contractele încheiate cu statul de catre firmele alesilor nostri au devenit publice odata cu intrarea în vigoare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Legea a fost modificata anul trecut dupa ce în luna aprilie 2010 vechea lege a fost declarata neconstitutionala în urma contestarii acesteia la Curtea Constitutionala. Demnitarii, alesii si functionarii publici sint acum obligati sa completeze în declaratiile de interese contractele încheiate cu statul de firmele detinute de ei sotii sau sotiile lor ori de rudele de gradul întii. La majoritatea institutiilor publice, functionarii nu prea si-au depus declaratiile de avere sau cel putin nu si le-au facut publice. Sint citiva sefi de institutii care le au depuse, conform legii în vigoare, însa subalternii n-au luat exemplul lor. Legea 176/1 septembrie 2010 reglementeaza modul în care trebuie completate si publicate declaratiile de avere si de interese. Pina la 3 noiembrie 2010, acestea trebuiau depuse, iar în termen de 30 de zile (adica maxim pina la 3 decembrie), ar fi trebuit facute publice. De pilda, la Consiliul Judetean, unele dintre declaratiile actualizate sint incomplete, pentru ca legea spune clar ca pe noile formulare trebuie sa apara toate contractele pe care titularul si/sau membrii familiei lui le au cu statul. Din pacate niciun contract nu a fost trecut in declaratiile functionarilor. Ceea ce duce la concluzia ca sutele de functionari publici, unii cu functii de rang înalt, nu au catadicsit sa le faca publice, desi termenul a expirat demult.

Cu o mina semnau cu alta incasau

In timp ce majoritatea alesilor acestui judet mimeaza corectitudinea în declaratiile de interese pe care le-au completat la finele lui 2010, unii nici macar nu se mai sinchisesc sa declare contractele pe care ei sau familiile lor le au cu statul de ani buni. În timp ce unii si-au suspendat activitatile comerciale ori le-au trecut subtil pe numele rudelor sau apropiatilor, altii au umplut linistiti formularele cu firmele la care sint asociati si contractele încheiate pe bani publici. Ziarul nostru a „scanat” citeva din declaratiile de avere si de interese ale functionarilor judeteni si a constat ca sint si cazuri de „incompatibilitate”. Mai ales ale celor care nu si-au declarat afacerile cu statul.Un prim caz ar putea fi cel al consilierului judetean (PSD) Victor Roman, ale carui firme cu sediul social in Bacau, Roman Impex SRL, Eco Rino SRL si Sanins SRL, sint cunoscute pentru contractele de lucrari de drumuri cu diferite primarii din Vrancea sau judetele limitrofe. La toate acestea se adauga contractele de milioane de lei cistigate an de an de firma Sotirex, controlata de acelasi locotenent al lui Oprisan, consilierul judetean Victor Roman. Numai pentru deszapezirea de anul acesta Sotirex a cistigat un contract de peste 5 milioane de lei. In ultimii ani, social-democratul a incheiat contracte cu mai multe primarii pentru salubrizarea localitatilor si are de incasat sume mari de bani de pe urma acestei activitati reglementata prin directivele UE. Dar asa cum era de asteptat alesul judetean nu sufla o vorba despre acestea in declaratia sa de interese. «Nu pot sa va spun acum nimic despre contractele firmelor mele si nici despre prevederile declaratiei de interese», ne-a declarat Roman. La nivelul municipiului Focsani in aceeasi categorie se incadreaza si consilierul PSD Vasile Pintilie care nu a precizat in declaratia de interese despre niciun contract pe bani publici, cum ar fi cel incheiat anul trecut intre firma sa, Water Pin SRL, si Consiliul Judetean Vrancea privind un raport de mediu pentru documentatia «Reactualizare Plan de amenajare a teritoriului judetean Vrancea». Contract in valoare de 60.600 de lei fara TVA incheiat la 25 iunie 2010, potrivit datelor publicate pe SEAP, portalul achizitiilor publice.

Functionarii prietenosi in afacerile cu statul

Fie ca sint demnitari alesi de popor sau functionari, multi dintre oficialii judetului nu renunta la afacerile personale. Mai mult, posturile si functiile publice pe care le detin nu-i împiedica sa încheie contracte cu statul, ba chiar le ofera avantaje pe care acestia nu ezita sa le valorifice. Daca nu ei atunci sotii sau sotiile, ori parintii. Ei ignora orice conflict de interese si realizeaza astfel venituri consistente in familie, în fata carora salariul de bugetar paleste si ramine un simplu „maruntis“. Potrivit declaratiei de interese, la capitolul „contracte obtinute sau aflate în derulare în timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice finantate de la bugetul de stat, local si din fonduri externe, ori încheiate cu societati comerciale cu capital de stat sau unde statul este actionar majoritar sau minoritar”, secretarul judetean Raluca Dan n-a notat niciun contract, desi legea stipuleaza ca este obligatoriu sa se treaca inclusiv contractele derulate de firmele rudelor de gradul I, adica parintii si sotii. Potrivit datelor ONRC, tatal secretarului judetului, Ion Harabagiu, este actionarul mai multor societati printre care si a celei intitulate Harions Serv care numai in 2010 a incheiat zeci de contracte cu Consiliul Judetean. Aparatele de aer conditionat ale CJ ne-au «racorit» anul trecut de aproape jumatate de miliard de lei vechi din bani publici. Serviciile de intretinere asigurate de Harions Serv in 2010 au costat 44.688 lei, adica 10.793 euro, numai pentru schimbarea unor filtre la 57 de aparate de aer conditionat care racoresc birourile. Evident ca niciunul dintre aceste contracte n-a fost amintit in declaratia de interese a secretarului, asa cum cere legea ANI incepind din noiembrie 2010. Secretarul judetean Raluca Dan nu a comentat in nici unfel prevederile Legii 176/2010 multumindu-se sa ne trimita la juristii CJ, dinsa aflindu-se in concediu de crestere a copilului. De altfel, de la aceste omisiuni nu se abate nici arhitectul sef al judetului, Daniela Olaru, al carei sot este actionar in firmele Arhigrafic si Arhiplus SRL si care deruleaza la rindul sau contracte pe bani publici. Numai de parte de anul trecut, cele doua firme au cistigat, cite un contract privind proiectarea unor locuinte ANL care se vor construi la Odobesti. Contractul a fost incheiat in 24 iunie 2010.

Esalonul secund nu se lasa mai prejos

La fel ca unii dintre superiorii lor, functionarii nu vad niciun conflict de interese între functiile pe care le detin si afacerile încheiate cu institutiile aflate în subordine. De exemplu, inspectorul Rodica Noaptes de la CJ, al carei sot este asociat impreuna cu patronul ziarului Monitorul in firma Media Uno SRL a «uitat» sa treaca in declaratia de interese contractul incheiat intre Media Uno si Consiliul Judetean la 28 iunie 2010 in valoare de 1.000 de lei pentru «Servicii de mediatizare a inceperii lucrarilor la proiecte finantate prin POR si derulate prin intermediul autoritatilor publice locale ». Mai mult, pentru a fenta sistemul de licitatii publice, oficialii CJ au ales varianta împartirii sumei totale în mai multe contracte, cu valori mici, astfel încit achizitiile sa se poata face prin încredintare directa. De exemplu, pe toata perioada anului 2009 conducerea CJ Vrancea a preferat incheierea a numai putin de 47 de contracte de cumparari directe, cele mai multe insa fiind in domeniul informaticii. Astfel, rasfatata in domeniul intretinerii calculatoarelor din CJ este Imperial Com SRL, ai carei actionari sint Mitica si Milica Plantos din Naruja, firma sotului unei angajate directe a baronului Marian Oprisan, Cati Felicia Plantos, consilier superior in cadrul CJ Vrancea. Firma mai sus mentionata a incheiat in anul 2010 nu mai putin de 17 contracte in domeniul IT pe bani publici cu CJ si Camera Agricola. Si? Niciunul dintre acestea nu figureaza in declaratia de interese a functionarei Plantos. Demersul de a evalua afacerile are la baza onestitatea celor care au completat declaratiile de avere si de interese, documente de a caror verificare se ocupa Agentia Nationala de Integritate. Cei aflati în posturi-cheie nu binevoiesc sa-si completeze declaratiile, „uita” de unele afaceri sau îsi ascund averile si actiunile în familie. Uneori e vorba de neatentie si neglijenta, alteori de rea-vointa si chiar batjocura pentru ca functionarii ajung pina la urma sa se încurce în propriile minciuni.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.