spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Pretul calitãții de proprietar

- Advertisement -

Cei interesati de achizitionarea unui imobil, dar si cei care doresc sã-si vândã proprietãtile pe lângã cãutarea celui cu care sã încheie cea mai bunã afacere, trebuie sã se preocupe si de partea legalã, de actele necesare pentru încheierea tranzactiei imobiliare. Pentru multi notiunea de cost notarial este incertã, putini stiu ce si cât plãtesc notarului pentru semnarea unui act.

De chestiunile legale ale unei astfel de operatiuni se ocupã notarul public, el este cel care întocmeste actele translative ale dreptului de proprietate , si tot el este cel însãrcinat cu încasarea celorlalte taxe care trebuie achitate în astfel de situatie. În cazul acestui tip de tranzactii, notarul încaseazã impozitul pe trazactie imobiliarã si taxele de intabulare a imobilului pe numele noului propritar la Oficiul de cadastru și publicitate imobiliarã(OCPI).

În privinta distribuirii cheltuielilor , nu existã reguli stricte, dar în realitate pare cã s-au împãmântenit o serie de obiceiuri legitime în mare mãsurã. De regulã, cumpãrãtorul achitã ceea ce presupune onorariul notarului , inclusiv taxele de intabulare pe numele lui, iar vânzãtorul plãtește impozitul pe tranzactia imobiliarã. În contul vânzãtorului se mai pot adăuga taxe cadastrale si taxa de primã intabulare, dacã în momentul în care acesta doreste vânzarea bunului nu are bine determinatã calitatea sa de proprietar în acte doveditoare. De obicei, la final costurile celor douã pãrti sunt echitabile.

Niciodatã costurile notariale nu sunt fixe, ele variazã întotdeauna în functie de valoarea obiectului tanzactionat.

Impozitul pe care orice vânzator este obligat sã-l plãteascã la Stat poate fi 2% din valoare imobilului,dacã obiectul care se doreste a fi vândut este în proprietate lui de cel putin 3 ani, iar un procent de 3% din valoare imobilului se vor lãsa la notariat dacã imobilul are o vechime mai micã de 3 ani de când se aflã în proprietatea celui care înfãptuieste vânzarea. De acest impozit sunt scutiti cei ce dobândesc imobile prin partaj sau donatie între rude pânã la gradul patru.

Costurile la OCPI nu depãsesc 100-150 de lei , iar onorariile notarilor variazã în funcție de valoarea imobilului sau de pretul la care acesta se tranzactioneazã. “ Existã o evaluare executatã de fiecare Camerã a Notarilor Publici a costului pe metru pãtrat pentru imobile, ea variazã în funcție de zonã, de anul de constructie a imobilului, de etaj, dotãri. Existã niste maxime si minime dupã care se fac calcule, si se stabilesc preturile. Pânã anul acesta, în mai, evaluãrile erau publice, dar din diverse motive s-a decis cã ele trebuie sã capete un anumit grad de confidentialitate. Mai multe detalii se pot afla în momentul consultãrii unui birou notarial. De exemplu la ora acesta un metru pătrat în zona A a Vasluiului (Traian, Ștefan cel Mare) poate ajunge pânã la 1.200 RON, iar pentru o zonã inferioara la 700 RON( Feroviari, Filaturii), dar de cele mai multe ori la Vaslui evaluarile ies sub pretul pietei, asa cã totul depinde de client” a declarat unul din notarii publici din circumscriptia Judecãtoriei Vaslui.

Pentru cã piata imobiliarã nu functioneazã la parametrii la care functiona în anii ei buni, din februarie, la nivel national, s-a decis scãderea taxelor notariale pentru tranzactiile imobiliare si nu numai. Astfel cã, pentru un imobil care nu depãseste 15.000 de lei, onorariul notarului este 2,2% din valoare imobilului, dar nu mai mic de 150 de lei, pentru bunurile care depãsesc 15.001 lei si ajung pânã la 30.000 lei, tariful minim este de 330 de lei, la care se adaugã 1,6% din suma care depãseste 15.001 lei. Pentru bunurile imobile a căror valoare depãseste 30.001 lei și ajunge la 60.000 onorariul ajunge la 580 de lei, la care se adaugã 1,3% din suma care depãseste valoarea mentionatã. Pentru tranzactii mai mari de 60.001 lei pânã la 300.000 lei, tariful minim este de 970 lei la care se adaugã 0.9% din ceea ce depãseste suma minimã a acestei categorii.

În ceea ce priveste schimbul imobiliar, onorariul notarului se calculeazã în functie de valoarea cea mai mare a oricãruia dintre bunurile care fac obiectul schimbului, urmând planul valabil în cazul vânzãrii-cumpãrãrii.

Doritorii semnãrii unui contract de închiriere în fata notarului vor plãti un onorariu de 0.3% din valoare chiriei pentru întreaga perioadã de închiriere prevãzutã în contract , dar nu mai putin de 50 lei.

“În ceea ce privesc serviciile notariale în domeniul tranzactiilor imobiliare, noi functionãm în tandem cu piata, costurile sunt mult mai mici dacã ne raportăm la cele din 2007/2008, se aplicã reduceri la cumpărarea prin programul “Prima casã”, s-a redus costul ipotecilor, si noi ca si altii trebuie sã ne adaptăm, nu ne permitem preturi prea mari, suntem reglementati de legea juridicã dar si de cea a concurentei” a adăugat unul din notarii publici din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.