O NOUĂ SCUMPIRE…Primarul municipiului Vaslui, Lucian Braniște, a primit ieri un mandat special din partea Consiliului Local Vaslui pentru a reprezenta municipiul reședință de județ în Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară, unde se va vota aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor la apă. Planul prevede ca anul acesta, prețul apei în județul Vaslui să se majoreze cu 7,67%, ca urmare a unei strategii tarifare aprobată în urmă cu trei ani. Practic, ceea ce va vota Lucian Braniște în Adunarea Generală a acestei Asociații, alături de alți aproximativ 70 de primari din tot județul, este o simplă formalitate, pentru că Vasluiul a acceptat aceste costuri încă din 2022, din momentul când Uniunea Europeană ne-a acordat fonduri importante pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canal. După ce Bârladul și Vasluiul și-au pus la punct aceste rețele, în perioadă următoare, în județul nostru vor ajunge alte 462 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă în alte 159 de localități. Vorbim de cea mai mare investiție realizată în județul nostru în ultimii 35 de ani. Uniunea Europeană ne dă acești bani, însă nu oricum, ci punându-ne să respectăm anumite condiții, iar una dintre ele este să nu ne abatem de la această strategie de tarifare care din păcate pentru vasluieni, scumpește apa de la un an la altul. Este costul pe care cu toții trebuie să îl plătim ca toți locuitorii județului să se bucure de această resursă deosebit de importantă.
Cu toate că ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local a avut șase puncte pe ordinea de zi, dezbaterile s-au întins pe parcursul a două ore, iar așa cum era și firesc, cele mai multe discuții s-au purtat la proiectul privind mandatarea primarului Lucian Braniște să reprezinte municipiul Vaslui în Adunarea Generală a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară, acolo unde se va vota o nouă majorare a prețului la apă. Din această Asociație fac parte peste 70 de primari din tot județul, care vor avea de îndeplinit o simplă formalitate, pentru că evoluția prețului la apă a fost deja pecetluită încă din anul 2022, când a fost aprobată strategia de tarifare.
Mihaela Bohotineanu: “Când ne referim la sănătatea publică nu mai putem vorbi despre confidențialitate”
Printre primii consilieri care s-au înscris la cuvânt a fost Mihaela Bohotineanu, de la USR. Aceasta a atras atenția asupra unei probleme cu care mulți vasluieni se confruntă, și anume calitatea apei de la robinete. Reprezentanta USR a adus în atenția legislativului și o practică scandaloasă, a politicii pumnului în gură pe care unii șefi de prin instituții o manifestă față de subalternii lor. “Am vorbit în mai multe rânduri despre costul apei, despre calitatea ei, iar realitatea din teren, așa cum ne-o semnalează consumatorii este că apa furnizată nu corespunde așteptărilor, nici ca gust, nici ca miros și nici ca transparență/turbiditate. Vă vorbesc și din experiența personală pe care am avut-o la sfârșitul anului trecut, cu un robinet blocat de o mulțime de pietricele furnizate împreună cu apa. Pe lângă aceste discrepanțe constatate în gospodăriile oamenilor, vedem și în această strategie de tarifare creșterea constantă a prețurilor, ceea ce ar trebui să garanteze investiții durabile, cât și creșterea calității serviciului. Vedem că rețeaua se extinde cu aceleași surse de apă, serios afectate de condițiile climatice din ultimii ani. (…) Aș dori să mai semnalizeze un aspect foarte grav și anume atitudinea opresivă a unor șefi de instituții față de proprii angajați, suspectați că ar fi furnizat informații confidențiale. ~n astfel de situații, când vorbim de sănătatea publică, nu mai poate fi vorba de niciun fel de confidențialitate. ~n aceste condiții, în care personalul este timorat și supus presiunii, se încearcă inhibarea sesizării oricăror nereguli într-un sector atât de vital în care transparența și responsabilitatea trebuie să fie priorități absolute. ~n concluzie, am dori să știm care este strategia pe termen lung pentru a asigura suficiente surse de apă și de calitate optimă și cum justificăm creșterea constantă a tarifelor nu doar prin rata inflației ci și cu lipsa unor îmbunătățiri reale pe care cetățenii să le poată constata? Putem vorbi de o sustenabilitate a rețelelor de apă în condițiile în care sursele rămân aceleași?”
Primul apel către primar să nu voteze majorarea prețului
Potrivit reprezentanților Aquavas prezenți la ședință, în prezent se aplică strategia aprobată în anul 2022, iar prețurile stabilite conform avizului A.N.R..S.C. sunt 9,66 lei pentru apă și 7,46 lei pentru canalizare, prețuri fără TVA. Creșterea propusă pentru anul 2025, în procente, este de 7,2% la apă și 8,3% la canalizare, în medie, de 7,67%. Maricel Gangu, consilier PMP, a fost primul care i-a cerut primarului Lucian Braniște să nu voteze aceste creșteri pe motiv că nici Guvernul Ciolacu nu și-a onorat promisiunile din timpul campaniei electorale. “Vorbim de Vaslui ca despre județul care are cel mai mare tarif la apă, după Buzău, iar despre o nouă majorare nu cred că are rost să vorbim, în condițiile în care au fost înghețate salariile și pensiile, să nu mai discutăm despre inflație. Așa cum guvernul nu ține cont de faptul că românii au nevoie de bani din cauza acestei inflații, așa propun și eu ca domnul primar al municipiului Vaslui să nu voteze majorarea acestor tarife”. Degeaba a cerut consilierul PMP acest lucru pentru că Iulian Iordache, directorul sucursalei Aquavas Vaslui a explicat cât se poate de clar că nu mai e nevoie de votul consiliilor sau ale primarilor ca aceste prețuri să se majoreze. “Procentul mediu de 7,67% creștere a prețului total al apei în anul 2025 raportat la anul 2024, a fost stabilit prin strategia care a fost aprobată în anul 2022. În acest moment nu mai este nevoie de votul Consiliului Local sau al Consiliului Județean pentru acest preț. Am avut nevoie doar de decizia A.N.R.S.C. care a fost emisă la începutul lunii decembrie 2024. Noi avem o strategie tarifară, care a fost o condiție maximală, impusă de finanțator. Dacă noi nu respectăm această strategie de tarifare, nu mai primim fonduri europene, prin urmare nu vom mai putea realiza aceste obiective de investiții”, a atras atenția reprezentantul Aquavas..
Al doilea apel către primarul Lucian Braniște
În ciuda explicațiilor oferite de directorul Iordache, consilierii din opoziție i-au cerut, în continuare primarului Lucian Braniște să meargă în Adunarea Generală și să se opună majorării tarifelor. Liderul Forța Dreptei, Marius Arcăleanu, a făcut referire la cantitățile mari de apă băgate “din burtă” în facturile vasluienilor, pe care aceștia sunt nevoiți să le plătească lună de lună. “Pe lângă prețul mare la apă, care este al doilea pe țară, mai este o problemă importantă cu care se confruntă vasluienii și anume plata în plus a apei. Cauzele le știu și eu, sunt cunoscute și de cei din conducerea societății, iar soluția este una foarte simplă. Numai că în Aquavas Vaslui trebuie schimbate niște lucruri, niște mentalități, înainte de toate. În alte județe din țară lucrurile merg altfel, mult mai bine, iar situația la Vaslui nu este una bună, ba din contra, este una îngrijorătoare mai ales dacă ne uităm la sursele de apă. Sunt convins că această problemă este și în atenția conducerii societății și probabil are în vedere puțurile forate sau alte surse care pot să suplinească necesarul de apă pentru toți viitorii consumatori. În urban, asociațiile de proprietari trebuie neapărat cooptate pentru a rezolva problema plății în plus a apei. Eu astăzi propun să votăm acordarea unui mandat domnului primar pentru a nu vota creșterea prețului la apă, asta pentru a trage un semnal de alarmă, că nu se mai poate merge în această direcție. Avem și rata inflației, de 10,5%, aveți și această creștere propusă prin strategia de tarifare și nu cred că populația este datoare să suporte aceste creșteri. Propun, așadar, ca domnul primar să mergă în Adunarea Generală a Acționarilor ADI-APC să voteze împotriva mojorării prețului la apă. Știu că în această adunare sunt reprezentate peste 70 de UAT-uri din județ, știu că votul primarului municipiului Vaslui este unul singur, dar cred că este cel mai important, având în vedere că suntem reședință de județ. În același timp nu cred că primarii UAT-urilor care nu beneficiază de acest serviciu prestat de Aquavas să voteze creșterea prețului la apă”, a declarat Marius Arcăleanu.
“Apa va fi o resursă din ce în ce mai costisitoare”
Valeriu Caragață, liderul social-democraților din Consiliu Local le-a cerut colegilor să fie respectată strategia de tarifare, altfel județul Vaslui va trebui să se împrumute pentru a asigura partea de cofinanțare a proiectului privind extinderea rețelei de apă. “Nimic nu este perfect, dar trebuie să avem în atenție cea mai mare grijă a noastră, resursele de apă, calitatea apei, dar și vechimea sistemului, care necesită o serie de investiții. Totodată, trebuie avut în vedere și gradul de urbanizare a municipiului Vaslui, care a crescut an de an. Vreau să spun că investițiile sunt absolut necesare în sistem, motiv pentru care felicit operatorul local pentru preocuparea de a atrage aceste fonduri europene, care vor contribui la modernizarea și extinderea rețelei, la creșterea calității acestui serviciu. Este o realitate faptul că resursele de apă sunt din ce în ce mai puține. Cu toții am constat acest lucru! Probabil că în 10 ani, viitorul Consiliu Local va avea în vedere acest lucru și anume identificarea acestor resurse. (…) Putem obține un împrumut, care să necesite niște costuri foarte mari sau putem urma această strategie de tarifare care asigură partea noastră de cofinanțare a acestor obiective de investiții în infrastructura de apă și canalizare. De aceea cred că este imperios necesar să susținem activitatea operatorului local și județean pentru buna funcționare și asigurarea acestui serviciu public de alimentare cu apă, 24 din 24 de ore. Nici nu vă puteți imagina ce înseamnă lipsa apei într-o așezare urbană, ce ar putea însemna un blocaj la un operator care nu-și poate asigura resursele financiare pentru a fi valid și eligibil în piață.”
“Apele Române să participe la ședințe”
Consilierul Dragoș Chirica a cerut ca pe viitor, atunci când se discută proiecte de hotărâre care vizează extinderea rețelei de apă-canal, să fie invitați la ședințe și reprezentanții Apelor Române, cei care vând apa către operatorul Aquavas. “Nu cred că abia peste 10 ani se va vorbi în Consiliul Local despre cine va furniza apă în Vaslui, ci chiar actualul legislativ va discuta despre oprirea apei în municipiu. Spun asta pentru că la astfel de proiecte trebuie să-i invităm la discuții și pe cei de la Apele Române. Aquavas doar transportă apă, apă pe care operatorul o cumpără de la Apele Române. Iar realitatea ne arată că atât acumularea Solești cât și Pușcași sunt aproape de minim în condițiile în care noi suntem în plină iarnă. În loc să vorbim de cantități însemnate de precipitații care să crească nivelul de apă din cele două acumulări, noi discutăm azi despre nivelul minim în care ele se află. Pe lângă asta, cele două acumulări au și pești în ele, iar celor care le au în exploatare pe parte piscicolă nu le putem lua noi toată apa, pentru că atunci le vom provoca pierderi și apoi vor da în judecată Apele Române că nu le furnizează ce au semnat printr-un contract. În proiect scrie despre niște foraje, însă ele trebuie făcute cu acordul celor de la Apele Române. Cât despre partea financiară, nu cred că ar avea cineva din municipiul Vaslui o problemă să plătească mai mult, dacă apa ar fi mai de calitate. În urma adreselor trimise către diferite instituții, cei de la Direcția de Sănătate Publică ne-au confirmat faptul că în anumite situații, în anumite luni, sunt depășite normele pentru o apă consum pentru o populație ca a municipiului Vaslui. Așadar nu mai avem o apă care întrunște normele minime, prevăzute de lege. Și asta este îngrijorarea noastră, că vom discuta chiar în actualul legislativ despre această problemă, însă am vrea să nu o facem când deja va fi prea târziu. În prezent, vorbim de un cost ridicat al apei, care nu are calitatea dorită de consumatori”, a afirmat consilieru USR.
“Operatorul va căuta soluții pentru fiecare UAT, parte a Asociației”
La ședința Consiliului Local de joi a fost prezent și președintele Consiliului Județean Vaslui, în calitate de reprezentant al acționarului majoritar la Aquavas. Ciprian Trifan le-a cerut consilierilor locali să voteze cu responsabilitate pentru că nici un UAT din județul Vaslui nu își permite finanțarea unei investiții de asemenea proporții ca cea pe care o va realiza Aquavas în următorii ani. “În primul rând, trebuie să vorbim de Aquavas ca un operator județean, nu ca un operator local. Ca să ajungem la ceea ce fac alți operatori performanți din țară avem nevoie de aceeastă investiție pentru a face un sistem de management al apei și al canalului în județul Vaslui. Printr-o distribuție mai bună vom avea un randament mai bun al acestei societăți comerciale pe care cu toții am fondat-o. În această perioadă suntem ca în Shakespeare, a fi sau a nu fi. Practic, din ce am auzit în această ședință, unii dintre dumneavoastră vreți să închideți robinetul la apă. Avem nevoie această investiție pentru a merge mai departe cu operatorul nostru și nu glumesc cu aceste lucruri! Am făcut, alături de colegii noștri de la Aquavas, toate eforturile ca să ajungem în acest ultim pas, pentru a semna din nou acest proiect care a terminat o finanțare, iar acum am trecut la o altă finanțare, prin complementaritate, pentru a rezolva această problemă stringentă a județului Vaslui. Sursa de apă, fie că vorbim de Solești sau Pușcași, este și a comunei Văleni, și a comunei Solești, și a municipiului Vaslui. Nu vorbim de surse care aparțin doar municipiului Vaslui. Iar Aquavas va căuta soluții, în continuare, pentru a fi un furnizor corect pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială, parte a acestui proces, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui. Vorbim de 462 de milioane de euro, din care 235 de milioane de euro intră în lucru imediat pentru că sunt contracte cu clauză suspensivă, contracte care așteaptă această finanțare, contracte ale căror operatori nu au primit ceea ce au lucrat până acum. Când cei 235 de milioane de euro vor fi achitați în proporție de 70% se va întregi suma până la 462 de milioane de euro. Ca să avem un operator puternic avem nevoie de investiții. Nici Consiliul Județean, nici municipiul Vaslui, nici celelalte municipii nu își permit o asemenea investiție pentru a crea un operator sustenabil” a atras atenția Ciprian Trifan. La finalul dezbaterilor, consilierii locali l-au mandatat, cu votul majorității, pe primarul Lucian Braniște să voteze pentru respectarea strategiei de tarifare, ceea ce înseamnă că anul acesta locuitorii municipiului Vaslui vor plăti cu 7,7% mai mult la apă.
Aquavas ne fura cu propriul lor apometru de scara, atentie! ni s-au pus cate 6mc in plus pe factura timp de 2 luni, am verificat toate apometrele si pe toti vecinii, si in final am insistat sa verifice apometru lor, care era valabil metrologic pana in 2028, cum se bateau ei cu pumnul in piept … si ghici ce? au venit cu unul nou, pentru ca ala era defect, dar facturile umflate tot le platim … asta e Aquavas Vaslui! si noi stam in casa ca prostii in loc sa facem scandal la poarta lor!
Nu mai zic de preturile exorbitante la apa … cele mai mari facturi eu le am la Aquavas, nici macar la gaz si curent nu platesc atat …
Ăștia suntem, o nație de proști care mereu votează hoți si idioți, cum să iasă ceva bun ?
Nimeni nu e împotrivă dar investițiile trebuie sa-ti facă viața mai ușoară nu mai grea, al naibii la noi totul e pe dos, investim in energie verde, dă pe dinafară de dăm si la alții dar la noi se scumpește curentul, investim in apă, se scumpește apa, găsim petrol, investim in extracții, se scumpește carburantul, bă dă-le in morții măsii de investiții si futuvă morții mamii voastre de escroci
Consilierii care au luat apărarea Aquavas cumpăra apă îmbuteliată din Kaufland, așa că să ne scutească de ipocrizia lor! Dacă rețeaua veche a fost înlocuită la Vaslui cu una nouă, dacă s-au cumpărat echipamente noi, dacă s-au făcut atâtea și atâtea investiții, iar apa în continuare nu e potabilă, atunci mulțumim, dar nu vrem să finanțăm proiecte pe cât de grandioase pe atât de inutile!
Cu mafioții ăștia care au spart miliarde cu alegerile furate și care vor toca alte miliarde pentru alegerile din mai, cum credeți voi că nu suntem suprataxați din toate direcțiile?
Cea mai scumpă apă din țară și cea mai proastă calitativ. Plină de calcar, baterii distruse la 2 ani, nepotabilă cu tot cu filtre. Plătită triplu, și prin apa cumpărată pt consum….Mari Escroci!
Al de Buza au sifonat banii și acum să plătească prostimea pentru “proiecte”!Actionar majoritar este consiliul județean dar consilieri își fac treaba pentru nu ei ,nu pentru cei care i-au investit în aceste funcții ! Ați votat PSD,acum suportam consecințele…
Aquavas are dreptul să verifice instalațiile/integritatea acestora și contoarele, impreună cu asociațiile de proprietari, prin anuntarea locatarilor cu timp inainte.Așa s-ar elimina o parte din pierderi, și rău-platnicii pot fi depistați la timp. Cât despre majorarea prețului apei, atat timp cât veniturile nu cresc, acest lucru mi se pare un jaf pe față.
Nu cred ca vasluienii ar avea o problema sa plateasca mai mult la apa, daca ar plati doar ceea ce consuma! Puneti-ne sa platim doar cat consumam, nu ne bagati metri cubi pe gat, ca sa va faceti voi concedii in Bali!
E CLAR…. MA DEBRANSEZ DE LA RETEAUA AQUAVAS SI IMI FAC ABONAMENT LA APA PLATA IMBUTELIATA DE LA SUPERMARKET PE CARE SA O FOLOSESC ATAT CA APA MENAJERA CAT SI CA APA DE CONSUM, IES MAI IEFTIN SI STAU LA ETAJUL 8. SA LE IAU FALCA IN P… DE NESIMTITI!!!!! DAR CINEVA A INTREBAT POPULATIA DACA VOR MODERNIZARILE ASTEA PE HARTIE??? CA NICI VORBA DE MODERNIZARI ADEVARATE.. AUZI MODERNIZARE LA EI…. UN ALT SEDIU SOCIAL UNDE SA STEA PE FOTOLII CU MASAJ … SA-I F.T SA LE STEA IN GAT FIECARE BAN FURAT DE LA NOI… SU PAUSALUL LOR SI CU CALITATEA APEI DE KK…SI P..LA ALA DE CARAGATA LINS DE VACA PE CAP SA-SI MAI CUMPERE UN GEL DE PAR, DAR DE NAS
Băi frumoșilor, înseamnă că de acum nu mai umflați facturile cu mc în plus și o să fie apa bună de băut? adică și potabilă să nu o folosim doar la spălat? de când tataie???!
Bre, zici ca iți dau apa minerala de acum la robinet
Se tot screme si usr aiurea, in primul rând facturarea e defectuoasă cucoană, toate serviciile fac verificări periodice, ei niciodata ca pana la urma prețul îl plătești si cat nu face dar te si încarcă de aiurea pentru ca nu fac nici un fel de verificări la consumatori, măcar la jumătate de an sa facă, am ajuns proștii lumii ?
Aha, valuienii finanteaza proiectele ”de dezvoltare” din care baietii destepti trag bani la greu! Noi, astia multi, platim indirect spagile care se dau in aceasta morisca a investitiilor.
Baietii destepti sa traiasca, prostii platesc!
Ce bataie de joc a fost cu firma din Timisoara. A platit careva pentru lucrarile in bataie de joc? Nimeni, doar noi prostii platim apa la suprapret. Proiecte de investitii deruleaza toate judetele din tara, de ce la cei mai multi preturile sunt cu mult mai mici decat la Vaslui?
Flavius Gheorghies, te stiam cu un condei ceva mai apasat. Ai mers dupa fenta ”nu marim pretul, pierdem finantarea”, nu as fi zis ca esti asa naiv.