spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Presedintele Judecãtoriei Bârlad, Veronel Aioanitoaie, iese la pensie!

- Advertisement -

DECIZIE Presedintele Judecãtoriei Bârlad, Veronel Aioanitoaie, care de curând a împlinit 61 de ani, a solicitat Consiliului Superior al Magistratilor (CSM) iesirea la pensie. În sedinta de pe 22 noiembrie, CSM a decis „eliberarea din functia de judecãtor, prin pensionare, a domnului judecãtor cu grad profesional de tribunal AIOANITOAIE VERONEL, presedintele Judecãtoriei Bârlad, începând cu data de 30.12.2017, propunere ce va fi transmisã la împlinirea termenului de 30 de zile prevãzut de lege pentru motivarea hotãrârilor”. Urmeazã ca postul sã fie ocupat temporar de vicepresedintele Judecãtoriei Bârlad, judecãtorul Gabriela Enache, pânã la organizarea unui concurs.

Judecãtorul bârlãdean Veronel Aioanitoaie se pensioneazã, începând cu 1 ianuarie 2018. El va mai ocupa scunul de presedinte al Judecãtoriei Bârlad pânã pe 30 decembrie, dupã ce CSM i-a aprobat în unanimitate cererea de pensionare, pe data de 22 noiembrie. Urmeazã ca decretul de eliberare din functie sã fie semnat de presedintele României, Klaus Iohannis, dupã care, judecãtorul Aioanitoaie sã devinã „fost” magistrat si pensionar cu acte în regulã. „Nu pot sã spun cã nu simt nici un regret cã ies la pensie, ar fi o minciunã, dar aveam nevoie de odihnã. Simt din plin stresul acestei meserii, care m-a pasionat si mi-a plãcut, însã este si foarte greu sã o practici”, a spus judecãtorul Veronel Aioantoaie.

Putini stiu cã acest judecãtor este vasluian get beget, nãscut în comuna Codãesti, satul Rediu Galian. Veronel Aioanitoaie a absolvit Liceul Pedagogic din Bârlad, iar în perioada 1976 – 1987 a fost învãtãtor în satul natal. În 1987 a intrat la Facultatea de Drept din cadrul Universitãtii „Al.I.Cuza” Iasi, iar în 1991 a fost repartizat ca judecãtor la Judecãtoria Bârlad. A fost primul an când s-a înfiintat Institutul de Magistraturã si Veronel Aioanitoaie a urmat cursurile de judecãtor, fãcând parte din prima promotie a acestui institut. „Am început munca aici, la Bârlad si am fost statornic. În 2002 am primit gradul de judecãtor de Tribunal, dar am rãmas aici, la Bârlad la Judecãtorie.”, ne-a mai spus judecãtorul Aioanitoaie. A fost presedintele Judecãtoriei Murgeni, primul presedinte al acestei Judecãtorii, în perioada 2001 – 2003. Din 2003 a fost vicepresedintele Judecãtoriei Bârlad, pânã în 2007 când devine presedintele acestei institutii de magistraturã. Din data de 1 ianuarie anul curent, dupã plecarea fostului presedinte Nicolae Burlibasa, a fost numit prin hotãrârea CSM pe o perioadã de trei ani, presedintele Judecãtoriei Bârlad.

„Munca cu oamenii este foarte stresantã”

Judecãtorul Veronel Aioanitoaie este regretat de colegi, dar în special de grefieri. S-a remarcat printr-un comportament blând, atât fatã de colegi si subalterni, cât si fatã de cei pe care i-a judecat. „Eu am avut sansa sã fiu învãtãtor înainte sã fiu judecãtor. Acest lucru m-a modelat, am lucrat cu copiii si am ajuns sã înteleg anumite comportamente. Este adevãrat cã am fost de multe ori acuzat, în special de presã, cã deciziile luate de mine erau prea blânde, dar trebuie sã te uiti si la comportamentul celui pe care îl judeci. În fond, este în joc libertatea si aceasta este poate cea mai grea decizie – sã îi iei libertatea sau sã i-o lasi. Sunt si care înteleg cã libertatea este foarte scumpã si prin ceea ce au fãcut si-o pot pierde si regretã sincer, iar noi, judecãtorii, avem aceastã posibilitate: sã le dãm sansa sã dovedeascã faptul cã pretuiesc libertatea. Dacã nu o pretuiesc, a doua oarã primesc sentinta cea mai grea”, ne-a mãsrturisit judecãtorul Aioanitoaie. Munca la Judecãtoria Bârlad si mai ales în fruntea ei nu a fost deloc usoarã, dupã cum ne-a spus judecãtorul Aioanitoaie. „Fosta conducere – judecãtorii Nicolae Burlibasa si Mugurica Rotaru, care au decis când le-a expirat mandatul sã plece în alte orase – ne-a destabilizat putin. Am rãmas cu patru judecãtori si un stagiar, în conditiile în care înregistram un volum de peste 7000 de dosare pe an. S-a ajuns la situatia în care un judecãtor avea zilnic 120 de dosare pe sedintã. Nu a fost foarte greu, schema s-a completat repede. Mi-a plãcut ceea ce fac, v-am spus, munca cu oamenii îti oferã satisfactie”, a mai spus judecãtorul Aioanitoaie.

Viata privatã a unui judecãtor este una foarte bine protejatã. Dar noi am aflat cã judecãtorul Veronel Aioanitoaie – care este cãsãtorit cu Gabriela, tot judecãtor la Bârlad, are doi copii, dar acestia nu le calcã pe urme pãrintilor. Adicã nu îndrãgesc meseria de magistrat. „Ei au vãzut de-a lungul timpului cã tata si mama au prea putin timp liber, cã muncesc pânã seara târziu si au ales alte meserii. Bãiatul este student la automatizãri si calculatoare, iar fata este încã elevã de liceu. Dupã ce ies la pensie voi sta mai mult cu ei, mã voi dedica familiei si copiilor în special, pentru cã simt nevoia sã mã odihnesc”, ne-a spus judecãtorul (încã!) Veronel Aioanitoaie.

„Plec cu satisfactia cã solutiile date de mine în dosare au fost legale, de bun-simt. Scopul meu era sã fac dreptate si asta am încercat. Sper cã am reusit”, a încheiat Veronel Aioanitoaie, încã presedintele Judecãtoriei Bârlad, pânã pe 30 decembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.