„Nu îmi voi da demisia, deoarece consider că am respectat legea”. Astfel a comentat preşedintele CNI solicitarea şefului Legislativului de a pleca benevol din funcţie. Se întâmplă după ce săptămâna trecută comuniştii şi deputaţii PD au propus demiterea lui Anatolie Donciu pe motiv că a încălcat regimul conflictului de interese. Donciu crede, însă că este vorba de o răfuială politică întrucât a pledat pentru reforma Comisiei Naţionale de Integritate, blocată de Partidul Democrat.
Anatolie Donciu nu recunoaşte că a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a participat la o şedinţă în care era examinată declaraţia de avere depusă de şeful fiului său şi afirmă că din punct de vedere legal a fost suficient să se abţină de la vot. Şeful CNI consideră că solicitările de demitere au legătură cu faptul că a susţinut pachetul de legi ce include trei proiecte privind schimbarea modalităţii de funcţionare a CNI-ului, pachet elaborat cu suportul Uniunii Europene.
Proiectele la care se referă Anatolie Donciu fac parte din pachetul de reglementări anticorupţie din Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 şi au fost blocate de mai multe ori pe parcursul acestui an la Guvern de către miniştrii delegaţi în executiv de Partidul Democrat. Situaţia a fost comentată de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care s-a declarat profund dezamăgit şi a subliniat că este necesar ca legile cu pricina să fie adoptate cât mai curând. Nu a fost, însă să fie, iar la scurt timp după blocajul din Guvern, preşedintele Legislativului, deputatul PD Andrian Candu, a propus crearea unui nou grup de lucru pentru aşa-zisa resetare a sistemului anticorupţie. Despre acest grup presa a scris recent că a elaborat un proiect de lege ce prevede fuziunea CNI-ului cu Centrul Naţional Anticorupţie. Deşi documentul nu a fost prezentat oficial, şeful Comisiei Naţionale de Integritate critică această iniţiativă.