spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Presa internaţională: Decizia CC nu va pune capăt luptelor politice din România

- Advertisement -

Instabilitatea politică se va accentua în România, unde luptele politice vor continua între preşedinte şi premier, în apropierea alegerilor parlamentare din noiembrie, având un impact negativ asupra economiei, comentează importante publicaţii internaţionale după decizia Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a invalidat referendumul din 29 iulie, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, a salutat decizia, afirmând, potrivit EUOBSERVER, că aceasta „pune capăt unei dezbateri care a afectat România”.

Economia României începe să îşi revină după doi ani de recesiune severă, dar Fondul Monetar Internaţional a declarat recent că o „criză politică prelungită ar putea prejudicia o politică economică eficientă, ar putea creşte prima de risc şi costurile de finanţare, ar putea deprecia rata de schimb şi descuraja investitorii”, potrivit CNN. Lupta pentru putere va continua cel mai probabil în lunile ce vor urma, România urmând să aibă alegeri parlamentare în toamnă, continuă postul de televiziune american.

Decizia Curţii ar putea pune capăt încercărilor premierului Victor Ponta de a-l îndepărta de la putere pe preşedinte înainte de încheierea mandatului său, în 2014, dar va plonja ţara într-o stare de instabilitate politică puternică, susţin analiştii, citaţi de FINANCIAL TIMES.

Daniel Hewitt, analist la Barclays, susţine că decizia „ar putea conduce la noi lupte politice între preşedinte şi premier, în timp ce următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate abia la sfârşitul lui 2014”.

Intensificarea disputelor politice între tabere a avut un impact negativ asupra economiei ţării, leul atingând recordul minim în raport cu euro şi dolarul în ultimele luni, adaugă cotidianul britanic. În plus, acestea sporesc temerile în rândul investitorilor că ţara riscă să piardă cei cinci miliarde de euro de la FMI.

„Tensiunile continue sunt cel mai probabil rezultat” al revenirii lui Băsescu la Cotroceni, a declarat Otilia Simkova, analist la Eurasia Group, pentru WALL STREET JOURNAL. Simkova anticipează o campanie electorală aprinsă pentru alegerile parlamentare din noiembrie.

Acţiunile recente ale premierului Ponta arată că lupta politică va continua, scrie şi DER SPIEGEL. Decizia de marţi pune capăt campaniei pe care Guvernul de stânga al lui Ponta a dus-o pentru îndepărtarea lui Băsescu din funcţie, dar este improbabil ca aceasta să vindece rănile deschise de lunile de bătălie politică ce i-a determinat pe mulţi să pună la îndoială starea democraţiei în ţară.

„În această criză, au fost dezvăluite structurile politice reale”, susţine politologul Alina Mungiu-Pippidi. „Clientelismul competitiv domneşte în România, diverse clici sunt angajate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a cuceri statului în scopul de a-l prăda. Partidele politice din democraţia noastră tânără sunt ca armatele medievale, ai căror recruţi nu sunt plătiţi şi trăiesc din pradă. Aceasta explică intensitatea luptelor politice, ca cea pe care o traversăm acum”, susţine ea.

„Acest blitzkrieg împotriva instituţiilor statului arată cât de fragil este statul român”, susţine şi filosoful Horia-Roman Patapievici. El se declară „extrem de pesimist” şi crede că această criză politică va continua mai multe luni. „Din nefericire, majoritatea politicienilor români nu cunosc principii ca respectarea legii”, conchide el.

www.mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.