În sedinta de astãzi a CLM Bârlad, pe ordinea de zi figureazã un proiect de hotãrâre prin care consilierii vor acorda titulul de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad” preotului Cristian Pomohaci. Acest titlu detinut de oameni de culturã renumiti si de bârlãdeni care au dus în lume faima orasului, a ajuns sã fie acordat unui preot, care este în conflict cu Biserica Ortodoxã Românã, el neavând alt merit decât acela cã a cântat „moca” pe la Festivalurile Verii sau Toamnei din Bârlad, în ultimele editii ale acestora. Cel putin asa ne-a precizat purtãtorul de cuvânt al Primãriei Bârlad, Constantin Nituc, care a spus si cã oamenii din Bârlad au solicitat (verbal, ce-i drept) ca acest preot cântãret sã primeascã titlul onorific, care-l face un fel de „fiu” al Bârladului.
Este bine sã stie exact si bârlãdenii despre ce cetãtean de onoare vor avea în curând. Pãrintele Cristian Pomohaci are un profil aparte. Este separat de preoteasã, desi în mod normal legile Sfântului Sinod îl obligã sã fie cãsãtorit. De asemenea, pe lângã preotie, Cristian Pomohaci mai cântã si muzicã popularã. Are peste o mie de prieteni pe Facebook, 30 de ucenici ultra-dedicati în viata realã care locuiesc în clãdiri ridicate lângã bisericã, are patru copii înfiati cu vârste cuprinse între 13 si 26 de ani, conduce o gospodãrie impresionantã cu oi, vaci si porci în care lucreazã ucenicii sãi. Pãrintele Cristian Pomohaci s-a nãscut în 1969, în Rebrisoara, Bistrita Nãsãud, în satul lui Rebreanu si al lui Cosbuc. Cristian Pomohaci a urmat liceul „George Cosbuc” din Cluj, iar apoi a dat admiterea la Bucuresti si a intrat la Facultatea de Turism si Comert Exterior. A urmat si cursurile Conservatorului, sectia Bizantinologie.
În 1991, Cristian Pomohaci s-a prezentat la Festivalul de Muzicã Popularã „Maria Tãnase” din Craiova. În 1995 Cristian Pomohaci s-a înscris la Teologie, tot în Bucuresti. Desi erau opt candidati pe un loc, a intrat pe locul al 13-lea. Casetele de muzicã popularã ale lui Cristian Pomohaci se vând foarte bine, dar si CD-urile pãrintelui Pomohaci sunt cãutate. Preotul Cristian Pomohaci îsi desfãsoara activitatea în localitatea Mosuni, de lângã Târgu Mures.
Preotul Pomohaci – implicat într-un scandal cu copii maltratati la Bârlad
Despre preotul Pomohaci cotidianul nostru v-a mai relatat când în aprilie anul trecut, a apãrut un articol prin care precizam cã un bârlãdean îsi bate fiicele la îndemnul acestuia. Fetitele au sunat la telefonul Protectiei Copilului si au ceut atunci ajutor. Fetitele, una de 13 ani si una de 7 ani, au ajuns atunci la CPRU-CANE Bârlad, dupã ce au apelat specialistii la Telefonul Copilului, acuzând cã tatãl lor le bate serios. Ancheta începutã de reprezentantii DGASPC Vaslui a scos la ivealã cã tatãl acestora, inspector la o bancã, le bãtea pe fetite, dupã ce a început sã frecventeze biserica din satul Mosuni, din judetul Mures, unde familia bârlãdeanului spune cã preotul Cristian Pomohaci îi învatã pe enoriasi cã „bãtaia e ruptã din rai”, iar acestia înteleg cã trebuie sã-si batã copiii ca sã îi educe! Bârlãdeanul nostru l-ar fi ascultat pe mentorul lui spiritual si astfel a ajuns aproape sã se despartã de sotie si sã-si maltrateze fetele. Atât cel implicat în acest incident cât si preotul Cristian Pomohaci au negat vehement cã lucrurile ar sta chiar asa, iar DGASPC Vaslui a precizat cã bârlãdeanul respectiv a fost consiliat de specialisti si s-a împãcat cu familia, reusind sã depãseascã momemntele dificile prin care a trecut atât el, cât si fetitele maltratate, în urma „blândelor” povete ale viitorului „cetãtean de onoare al Bârladului”.