spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

PREOTUL INTERZIS (foto)

- Advertisement -

REVOLTÃ Scandalul de la Episcopia Husilor este departe de final. Preotii care au avut îndrãzneala sã îsi cearã salariile restante si banii opriti abuziv în instantã, au “interzis” la altar si urmeazã sã fie înlocuiti. Degeaba au asteptat aproape 100 de credinciosi din localitatea Bozia sã înceapã slujba, ieri dimineatã! Preotul lor nu a mai slujit asa cum s-a întâmplat în ultimii opt ani de zile, ci a stat tãcut în mijlocul lor. Localnicii nu înteleg cu ce a gresit pãrintele si nu vor în ruptul capului ca acesta sã fie schimbat.

Revoltã în toatã regula, ieri dimineatã, la Bozia, în comuna Fãlciu. Parohul bisericii din sat, Lucian Botez, nu mai are voie sã facã slujbe, dupã ce mai-marii Episcopiei Husilor i-au interzis acest lucru. Totul, dupã ce slujitorul Domnului, împreună cu alti doi colegi, au reclamat în instantã faptul cã de ani de zile li se opresc bani din salarii, în mod nejustificat. În plus, ei cer daune morale de 200 .000 lei, fiecare. Dacã initial, rãzvrãtitii au primit „avertisment si dojanã arhiereascã”, la începutul lunii acestia au fost caterisiti. Ei nu mai pot sluji în bisericã si urmeazã ca în locul lor sã fie aduse alte persoane. Vestea i-a nemultumit pe enoriași, care fac zid în jurul preotilor pedepsiti atât de sever. Episcopia Husilor rãmâne, însã, neînduplecatã. “Părintele a încălcat grav statutul şi regulamentul Bisericii Ortodoxe Române şi din această cauză a fost caterisit. Toate acestea manifestări, nemulţumiri, revolte, nu sunt caracteristice Bisericii Ortodoxe Române. El este suspendat din oficiu până când se va judeca recursul la decizia Episcopiei Huşilor de către Sfântul Sinod al BOR. La judecata iniţială, cu toate că a fost citat, părintele Lucian Botez nu s-a prezentat. Nimic din toate acuzaţiile sale nu este adevărat. Episcopia Huşilor are încredere în instanţa de judecată că va face dreptate în acest caz”, a declarat Marin Tudorică, secretarul Episcopiei Huşilor.

Preotul se va adresa Sfântului Sinod

Lucian Botez are 28 de ani, este cãsãtorit si are o fetitã. A terminat Facultatea de Teologie din Sibiu si, în urma cu opt ani, s-a stabilit în aceastã localitate uitatã de lume din judetul Vaslui. A preluat parohia, pe vremea când biserica erau o ruinã, iar la slujbe veneau doar câteva bãtrâne. Dupã ani de muncã grea, timp în care, împreunã cu oamenii satului, a ridicat un lãcas de cult de toatã frumusetea, Lucian Botez a fost scos în afara bisericii. A avut curajul sã spunã lucrurilor pe nume si o face în continuare. „Am fost judecat în lipsã, desi am solicitat amânarea. De asemenea, am cerut ca Centrul Eparhial sã îmi punã la dispozitie unele documente care pot dovedi aceste neajunsuri financiare si de ordin moral care mi s-au adus, însã nu mi-au fost puse la dispozitie. Consider cã s-a fãcut un mare abuz, întrucât trãim într-o societate liberã, avem o Constitutie si regulamentele Bisericii Ortodoxe Române, care au fost cãlcate flagrant. Litigiul de muncã este pentru recuperarea drepturilor salariale, întrucât începând cu luna aprilie nu am mai primit salariul, acesta fiindu-mi tãiat abuziv. Am fost nevoit sã actionez în instantã Episcopia Husilor, care-l are ca reprezentant pe Preasfintitul Corneliu. S-au semnat liste de platã în fals, lucru pe care l-am semnalat de foarte multe ori. Nu mi s-a dat niciun rãspuns, nici nu mi s-au arãtat acele liste. Vom deslusi totul în instantã. Am primit Sfântul Antimis, care contine moaste ale sfintilor, pentru care ni s-au cerut 15 milioane lei vechi. Mi-a fost rusine sã cer în sat acesti bani. Oamenii sunt sãraci. Am apelat la niste persoane care m-au ajutat, am plãtit suma, dar nu s-a eliberat chitantã de la Protoieria Fãlciu. Am fost caterisit, s-a luat o măsurã extremã. Voi face recurs la PreaFericitul Daniel, la Sfântul Sinod, asa cum prevede rânduiala si regulamentul Bisericii si voi lupta în continuare pentru dreptate. Dacã nu voi primi aceastã dreptate, voi putea trãi în societatea noastrã ca oricare om de rând, dar voi sluji lui Hristos si Bisericii pânã la ultima suflare. Dumnezeu le va aseza pe toate asa cum stie. El iubeste dreptatea si adevãrul!”, a declarat Lucian Botez, preotul caterisit.

Cumpãrã medicamente bolnavilor si face milostenii cu sãracii

„Noi vrem ca pãrintele sã rãmânã aici! Nu-i dãm voie sã plece! Opt ani de zile am muncit cot la cot cu el la ridicarea bisericii. Pãrintele Botez de când a venit în sat s-a implicat împreunã cu vãduvele, cu consilierii si cu 80 de familii, care au donat din putinul lor si s-a fãcut biserica asta frumoasã. Si-a rupt masina cãrând materiale. Stãm fãrã slujbã pânã se întoarce pãrintele. Ne rugãm acasã si asteptãm. Vãduvele satului, noi toti am contribuit cu bani. Episcopia nu a dat un leu. Biserica e a noastrã. Preotul e al nostru, nu se poate sã îl fi dat afarã pentru cã si-a cerut drepturile! A muncit, meritã un salariu. Nu primim niciun alt preot! Sã nu vinã, cã vine degeaba. Dacã ei nu i-au dat salariul, e treaba lor, sã răspundã, dar sã lase preotul în pace, pentru cã pentru noi este cel mai bun!”, au strigat credinciosii, în cor. Oamenii din Bozia rãmân uniti. Ei considerã cã nu au nicio vinã sã rãmânã fãrã preotul care i-a adus din nou, dupã ani buni, aproape de Dumnezeu. Pe bolnavi îi duce si îi aduce de la spital. Nu le cere un leu. Le cumpãrã medicamente si mâncare sãracilor. Nu percepe nicio taxã pentru serviciile pe care le face, pentru cã stie cã oamenii locului, putini la numãr, nu au posibilitãti financiare. S-a fãcut repede iubit în zonã si este considerat de sãteni „bãiatul nostru”. Oamenii s-au rugat si au aprins lumânãri pentru el. „E pâinea lui Dumnezeu, nu meritã una ca asta! Ne-a slujit si în bisericã, si în afara ei. Sunt bãtrânã, mi-a dat prescuri si nu mi-a luat un ban. Stie cã nu am de unde. Mai rar preoti ca el!”, spune tanti Maria.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

136 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.