spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
18-ian.-2025

Preotii caterisiti cautã dreptatea la Bãsescu si la Ponta

- Advertisement -

Ajunsi la capãtul puterilor, cei doi preoti caterisiti, Dumitru Turcanu si Lucian Botez, îsi pun speranta în conducerea tãrii. Astfel, acestia au redactat o scrisoare deschisã cãtre presedintele Traian Bãsescu si primul ministru Victor Ponta, în care expun motivele pentru care au fost nevoiti sã dea în judecatã Episcopia Husilor si cer sã li se facã dreptate.

„Scrisoare deschisã cãtre presedintele României, Traian Bãsescu si primul ministru, Victor Ponta

Subsemnatii Pr. Turcanu Dumitru si Pr. Botez Lucian, judetul Vaslui, vã solicitãm sprijinul în rezolvarea unei probleme extrem de sensibilã, dar necesarã. De la început dorim sã vã înstiintãm cã suntem preoti care apartinem de Biserica Ortodoxã Românã fãrã antecedente civile sau bisericesti si ne aflãm în momentul acesta într-o situatie discriminatorie în sânul Bisericii, iar legile dreptului comun nu le putem folosi pentru a demonstra abuzurile la care suntem supusi încãlcându-se flagrant drepturile fundamentale ale omului. Drepturile omului, democratia si statul de drept sunt valori esentiale ale Uniunii Europene. Înscrise în tratatul sãu fondator, acestea au fost consolidate prin adoptarea Cartei Drepturilor Fundamentale. tãrile care doresc sã adere la UE, precum si cele care au încheiat acorduri comerciale sau de altã naturã cu Uniunea, trebuie sã respecte drepturile omului. s8t. Prin articolul 9 se recunosc drepturile fundamentale ale cetãteanului. Aceste drepturi nu sunt o creatie proprie a Uniunii Europene, ci apar ca o recunoastere si apãrare a drepturilor interne respectate în interiorul statelor nationale.

Noi am ridicat o problemã în spirit crestin si civic aceea de a elucida anumite suspiciuni salariale la nivelul Protopopiatului Fãlciu, unitate administrativã ce apartine de Episcopia Husilor. Fiecare dintre noi am pus problema în momente diferite si cu particularitãtile fiecãruia chiar dacã viza nereguli grave care nu trebuie sã se întâmple în nicio unitate de stat dar, mai ales în Bisericã.

Protopopiatul Fãlciu, prin fostul Protopop Ioan Petru, niciodatã nu a adus la cunostinta noastrã cuantumul sprijinului la salarizare din partea statului roman (Secretariatul de Stat pentru Culte) si nici nu a dat spre semnare actul oficial si legal statele /listele de platã prin care domnia sa trebuia sã justifice ridicarea contributiilor prin semnãturile noastre. În acest fel nu a respectat „Normele metodologice” de aplicare a legilor salarizãrii personalului clerical în sensul cã, în cazul în care beneficiarul nu semneazã personal pentru ridicarea sprijinului salarial trebuia sã anexeze copia dupã împuternicirea în baza cãreia i s-a dat suma respectivã împuternicitului(cf. Norm. Met. de aplicare a Legii nr. 284/2010 art. 8 si 9). Am constatat cã de la începutul angajãrii noastre (pr. turcanu Dumitru-august 2002, pr. Botez Lucian-septembrie 2003) pânã în anul 2011 în locul semnãturilor noastre se regãsesc alte semnãturi care nu ne apartin, în acest fel angajatii Protopopiatului Fãlciu în frunte cu fostul protopop Ioan Petru ne-a privat de drepturile legale si bãnesti pentru toatã aceastã perioadã. Mai mult decât atât prin inginerii financiare numai de ei stiute dar totusi oarecum bine puse la punct au sustras în mod abuziv sume importante de bani din drepturile noastre salariale (dupã cum rezultã si din expertiza contabilã din dosarul penal) au modificat acte dupã bunul plac pentru a induce în eroare adevãrul financiar si nu au respectat înscrisurile din Carnetele individuale de muncã ale fiecãruia dintre noi.

Suspiciunile au fost semnalate în mod ierarhic începând cu Protopopiatul Fãlciu, Episcopia Husilor si Mitropolia Moldovei si Bucovinei dar fãrã nici un rezultat. Ne-am lovit de o indiferentã de neimaginat si oponentã ostentativã din partea celor care erau în drept sã solutioneze problema ridicatã fãrã prea multe complicatii. Problema se putea rezolva în sânul Bisericii fãrã sã o facem publicã. Dar nivelul de complicitate probabil este mult prea variat si nu se dorea sã fie „viciat” de curajul nostru pentru a strica „ingineriile financiare neortodoxe” ce se desfãsurau în Episcopia Husilor. De aceea însusi Preasfintitul Corneliu al Episcopiei Husilor a dispus retragerea si acelui sprijin salarial pentru noi, viciat de subordonatii Preasfintiei Sale din data de 07 februarie 2011(pentru pr. turcanu Dumitru), respectiv 01 iulie 2011(pentru pr. Botez Lucian) imediat dupã ce în data de 12 ianuarie Preasfintia Sa a fost informat verbal si în scris despre suspiciunile salariale la nivelul Protopopiatului Fãlciu. Protopopul Vasile Lãiu în luna august 2011 afirma cã Episcopia Husilor prin retragerea sprijinului salarial a dorit „sã-mi dea o lectie”.

Din momentul acestor demersuri declansate din anul 2010, am avut parte doar de amenintãri directe si indirecte, de mãsuri si comportamente discriminatorii din partea administratiei Protopopiatului fãrã solutionarea sau declansarea vreunei anchete la orice nivel privind aceste nereguli salariale.

Drept pentru care, fãrã niciun drept salarial de mai bine de sapte luni si fãrã nici cea mai elementarã atitudine de dreptate sau de dorinta de reglementare a situatiei create, eu, preotul Turcanu Dumitru, împreunã cu preotul Botez Lucian am înaintat Plângere penalã Parchetului de pe lângã Judecãtoria Husi sub nr. 1327/P/2011, înregistratã la data de 29 august 2011, motivati de faptul cã avem suspiciuni legitime cu privire la modul nelegal în care s-a operat salarizarea noastrã, în intervalul 2002 -2011.

Doamna Prim-Procuror, în data de 19 ianuarie 2012 la ora 10:00, a emis rezolutia pentru începerea urmãririi penale având în vedere datele existente în cauzã privind plângerea noastrã din care rezultã sãvârsirea infractiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã pentru casiera Protoieriei Fãlciu (sotia protopopului) si contabila Protoieriei Fãlciu.

Episcopia Husilor a gãsit de cuviintã sã protejeze pe fãptuitorii ingineriilor financiare drept pentru care a hotãrât sã ne cheme în judecata bisericeascã pentru data de 01, respectiv 02 noiembrie 2011 acuzându-ne de fapte pe care nu le pot demonstra nici la ora actualã. Cu toatã suferinta pe care am îndurat-o pânã la acea datã, noi nu ne-am sustras de la judecata bisericeascã, dar pentru a ne apãra în fata unor acuzatii imputate pe nedrept aveam nevoie de documente financiar contabile care se aflau la Episcopia Husilor si chitanta (dacã exista) pentru sumele de bani achitate cu tilu de Sf. Antimis )care nu se comercializeazã sub nicio formã) în valoare de 4.500, respectiv 1.500 lei. Noi, prin înscrisurile solicitate si prin dovedirea cã fostul protopop Ioan Petru a încasat sume fabuloase în mod neortodox, ne construiam apãrarea în fata Consistoriului eparhial (judecata bisericeascã), drept pentru care am solicitat totodatã si amânarea primului termen de judecatã. Pentru solicitarea noastrã în scris a semnat de primire secretarul eparhial care avea si rolul de grefier în acest complet bisericesc de judecatã. Dar acest Consistoriu eparhial a dat dovada de rea credintã si ne-au judecat în lipsã, fãrã acordarea unui nou termen de judecatã cum era si legal si crestinesc. Dacã se dorea corectitudine ar fi trebuit sã aibã o asemenea atitudine fatã de cei care erau autorii faptelor ce generau ingineriile financiare nu fatã de pãrtile vãtãmate.

Dorinta noastrã de a ne înfãtisa în fata oricãrui tribunal bisericesc am demonstrat-o prin participarea „apelului” desfãsurat la Consistoriul Mitropolotan Iasi. Însã desi am fost prezenti la aceastã judecatã nu au fost respectate procedurile prevãzute în „Regulamentul de procedurã al Instantelor de Judecatã bisericeascã”, aspecte ce au constituit motive pentru recursul ce a fost înaintat forului suprem al Bisericii Ortodoxe Române.

Extrem de important este faptul cã, primele Hotãrâri emise de Consistoriul eparhial sunt nule de drept potrivit Regulamentului de procedurã.

Aceste Hotãrâri nule, sunt folosite de Episcopia Husilor în procesele civile privind litigiile de muncã si nu numai, ceea ce ne determinã pe noi sã ne adresãm dumneavoastrã pentru a vã cere sprijinul în oprirea abuzurilor si încetarea folosirii unei Hotãrâri nule pentru obtinerea unor decizii injuste. În baza acestor Hotãrâri nule de drept, Episcopia Husilor ne-a suspendat Contractul individual de muncã si acum au obtinut ordonante de evacuare contrare legilor statului.

Putem demonstra cum procesele pe cale de ordonantã au fost motivate pe Hotãrârile de caterisire care sunt nule de drept si sunt în fazã de judecatã, astfel cã, nu puteau constitui temei pentru emiterea Hotãrârilor de evacuare pe cale de ordonantã. Ordonanta presedintialã de evacuare trebuia sã fie întemeiatã pe dreptul proprietãtii nu pe altceva. Abuzurile deci sunt si pe calea justitiei din pãcate fãrã respectarea echilibrului si impartialitãtii pãrtilor.

Vã solicitãm în mod respectuos sã ne apãrati drepturile si libertãtile fundamentale prin respectarea statului de drept, a legilor ce reglementeazã protectia socialã si combat discriminarea de orice naturã. În situatia de fatã suntem cetãteni români dar fãrã nici un drept.

Desi suntem preoti si avem Contract de muncã nu putem sã beneficiem de protectia Codului muncii, iar forurile ierarhice superioare bisericesti nu au judecat corect procesele noastre si nici nu se doreste cercetarea corectã prelungind astfel starea de agonie în care ne aflãm timp în care Episcopia Husilor ne aduce la starea de dezumanizare”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.