spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Preoti la vânãtoare!

- Advertisement -

SFINTIILE CU PUSCA Preotii din parohia Sf. Spiridon din Iasi si-au fãcut domeniu de vânãtoare la Vaslui. Dupã modelul rãspopitului Ion Creangã, acestia s-au gândit cã nu le-ar strica, între douã slujbe, o partidã de vânãtoare. Si ar avea si ce vâna pentru cã ocolul silvic dobândit de acestia e unul dintre cele mai valoroase din judetul Vaslui si se aflã în zona Bãcesti, Dumesti, Todiresti. Cu voia lui Dumnezeu, însã, vânãtorii vasluieni s-au opus acestui proiect si au contestat constituirea fondului de vânãtoare. Dacã preotii ieseni vor vâna sau nu la Vaslui vor stabili judecãtorii de la Curtea de Apel Iasi !

Dupã ce parohia bisericii Sf. Spiridon din Iasi a fost împroprietãritã cu suprafata de 3504 ha de pãdure în zona Bãcesti, Dumesti, Todiresti în judetul Vaslui, preotii si-au constituit propriul Ocol Silvic Bisericesc, pentru a-si apãra si promova interesele, dar si pentru a exploata în liniste masa lemnoasã aferentã. Pânã aici, toate bune si frumoase, mai ales cã Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iasilor, mai au asemenea ocoale silvice constituite si în alte judete, cum ar fi Bacãu sau Neamt, constituite în anul 2009, si care deja au organizat mai multe licitatii de vânzare masã lemnoasã. Anul trecut, prin Ordinul Ministerului Mediului si Pãdurilor, nr. 1221, s-a anuntat reorganizarea fondurilor de vânãtoare existente si modul în care se fãceau recontractãrile pentru urmãtoarea perioadã de 10 ani, asa cã administratorii Ocolului Silvic Bisericesc au prins ocazia si au cerut concesionarea prin atribuire directã a fondului de vânãtoare aferent suprafetei pe care o aveau în posesie. Numai cã respectivul ordin stipula cã se atribuie direct doar în conditiile în care o asociatie, societate sau persoanã fizicã are în folosintã minim 51% din suprafata fondului de vânãtoare, în caz contrar se va licita de cãtre toti doritorii, ceea ce ar însemna cã pretul concesiunii anuale ar fi fost mult mai mare. Asa cã preotii de la Ocolul Silvic Bisericesc au mai luat în concesiune încã alte circa 700 ha din islazul comunei Dumesti, dar doar pentru activitãti cinegetice, crescãtorii de animale din comunã pãscându-si în continuare vacile pe islazul respectiv, si la fel au procedat si la Todiresti, tocmai pentru a se încadra în normele legale.

Directorul AJVPS : « Am depus plângere la Curtea de Apel Iasi »

Pânã anul trecut, în judetul Vaslui erau 50 de fonduri de vânãtoare, dintre care 36 apartineau Asociatiei Judetene a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, însumând peste 350.000 ha, alte 12 fiind în administrarea Directiei Silvice Vaslui, restul fiind concesionate de diverese firme sau persoane particulare. Odatã cu aparitia Ordinului 1221/2010, se pare cã AJVPS Vaslui va obtine prin concesionare directã doar 20 de fonduri de vânãtoare. Tocmai de aceea Gheorghe Apetroaie, directorul AJVPS Vaslui, s-a sesizat în privinta situatiei din nord-vestul judetului, considerând cã cei de la Ocolul Silvic Bisericesc au ocolit legea, declarând în acte o suprafatã totalã a fondului mai micã decât în realitate. “AJVPS Vaslui a fãcut o notificare al ITRSV Vrancea, în a cãrui razã de competentã se aflã judetul Vaslui, notificare la care s-a anexat o schitã cadastralã a fondului de vânãtoare din care rezultã cã suprafata totalã este de 9195 ha, ceea ce înseamnã în opinia mea cã preotii nu au în folosintã mai mult de jumãtate din suprafata respectivã. Mai mult decât atât, am primit si rãspuns din partea Ministerului Mediului si Pãdurilor la plângerea formulatã de asociatia judeteanã Vaslui prin care ni se comunicã cã în calcului suprafetei respectivului fond de vânãtoare s-au luat în calcul date comunicate la nivelul anului 2000, date care nu mai sunt de actualitate. Drept urmare, noi am depus plângere la Curtea de Apel Iasi cu privire la acest aspect, urmând ca justitia sã dea verdictul. Ce nu putem noi sã întelegem este modul în care s-a atribuit în mod direct concesiunea unui fond de vânãtoare unei asociatii care nu are nici un fel de experientã în gestionarea unei asemenea activitãti, chiar dacã, sau poate tocmai de aceea, la conducerea respectivului ocol se aflã un anume domn Popovici care a lucrat în sistemul silvic si care se pare cã are relatii în domeniu. », a declarat Gheorghe Apetroaie.

NEDUMERIRE

« Chiar mã întreb cum o fac, cu pusca într-o mânã si cu lumânarea ori cãdelnita în cealaltã? »

« Eu, ca presedinte al asociatiei judetene, trebuie sã-mi apãr membrii cotizanti din zona respectivã, care acum nu mai au unde merge la vânãtoare, voi respecta decizia instantei, dar continui sã cred cã AJVPS Vaslui are dreptate în aceastã privintã, iar fondul respectiv de vânãtoare ar trebui sã rãmânã si pe viitor în administrarea noastrã. Tocmai de aceea, când am fost chemat pe data de 21 martie sã semnez actele de predare a respectivului fond de vânãtoare, am refuzat sã fac acest lucru, tocmai pentru a nu-i nedreptãti pe cei 30 de membri din zonã. Cei de la Ocolul Silvic Bisericesc nu mai permit accesul în zonã a vânãtorilor – membri ai asociatiei, acum pe teritoriul respectiv vâneazã doar preotii si dascãlii de la Iasi. Chiar mã întreb cum o fac, cu pusca într-o mânã si cu lumânarea ori cãdelnita în cealaltã?”, era nedumerit Gheorghe Apetroaie, directorul AJVPS Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.