spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Preot pedepsit pentru cã a vorbit cu presa

- Advertisement -

EPISCOPIA HUSILOR, CA PE TIMPUL INCHIZITIEI!

CENZURAT Situatie incredibilã în parohia Gusitei, dupã publicarea în Vremea Nouã a unei anchete legate de fondurile bisericii de acolo. Pentru cã a îndrãznit sã spunã adevãrul despre dezastrul lãsat în urmã de preotul Oprea Gimi Petru, noul paroh, preotul Andrei Mihãlãchitã, a fost mutat disciplinar la mãnãstirea din Dimitrie Cantemir. Conform unor surse judiciare, care se ocupã de ancheta în cazul sumelor strânse de preotul Oprea de la enoriasi si care au luat alte destinatii, pãrintele Mihãlãchitã a primit o pedeapsã uluitoare de la PS Corneliu, Episcopul Husilor: nu are voie sã vorbeascã cu nimeni, nu are voie tinã asupra sa telefon mobil sau sã mai scoatã vreo informatie legatã de biserica unde a slujit. Mai exact, pentru cã a îndrãznit sã spunã adevãrul despre banii lipsã din gestiunea bisericii, fãrã acordul episcopului, acesta a primit cea mai drasticã pedeapsã: a fost trimis în ascultare la o mãnãstire din zonã, pentru a se cãi de “faptele” sale.

Parohul din Gusitei, preotul Andrei Mihãlãchitã, a primit o sanctiune fãrã precedent în Episcopia Husilor, dupã ce a avut curajul de a da o declaratie reporterilor de la Vremea Nouã privind situatia financiarã dezastruoasã a parohiei. PS Corneliu, Episcopul Husilor, a decis sã-l trimitã în ascultare la mãnãstirea de la Dimitrie Cantemir, pentru a-l da de exemplu în toatã Eparhia. “Am mers în control la biserica Gusitei, unde este un preot nou, care ne-a spus cã nu are voie sã vorbeascã cu noi. L-am întrebat de pãrintele Mihãlãchitã si ni s-a spus cã este trimis în ascultare, fãrã telefon, nu are voie sã discute cu nimeni, la mãnãstirea Dimitrie Cantemir”, a spus o sursã din interiorul anchetei. Practic, preotul Mihãlãchitã este în detentie din ordinul PS Corneliu, pentru faptul cã a spus adevãrul. Iatã declaratia preotului în cauzã, care l-a înfuriat atât de tare pe episcop: “Din câte stiu, constructia bisericii (lãcasul de cult de la Gusitei a ars, în 2006, iar Guvernul a dat bani pentru reconstructie, prin Hotãrâre de Guvern, n.r.) a costat 5-6 miliarde de lei. Sunt preot aici de la 1 ianuarie, dar nu am niciun leu pentru picturi bisericesti. Sunt tot felul de supozitii în sat, cã s-ar fi primit bani, însã mie nu mi s-a lãsat niciun leu pentru picturile în bisericã. Am ceva contracte lãsate, dar cât s-a primit nu stiu, nu e treaba mea cât s-a donat. Am auzit cã pãrintele Oprea are un BMW, dar nu e treaba mea. Oamenii din sat sunt sleiti, nu mai am de unde sã le cer bani”.

Ce se petrece în Episcopia Husilor?

Modul în care a fost pedepsit un preot care nu a fãcut decât sã spunã un adevãr seamãnã cu pedepsele de pe timpul Inchizitiei. Practic, acesta a spus ceea ce sustin locuitorii din Gusitei, si anume cã preotul Oprea a avut bani la îndemânã, despre care nu se stie cum s-au cheltuit. Din acesti bani, cred sãtenii, preotul Oprea si-a cumpãrat o masinã de lux, apartamente în Husi si Iasi. Asta, în numai sase ani de slujit în amãrâtul sat Gusitei. Preotul Oprea câstigã, oficial, în jur de 80 de milioane de lei vechi pe an, deci nu poate explica de unde are atâtea bunuri în câtiva ani de preotie. În plus, în cadrul Episcopiei sunt de notorietate relatiile acestuia cu protopopul de Husi, preotul Ioan Petru, ca si cu staretul de la mãnãstirea Dimitrie Cantemir, arhimandritul Serafim Bodnar. Ultimul a primit sarcinã de la PS Corneliu sã-l tinã în detentie pe preotul Mihãlãchitã, sã se cãiascã pentru adevãrurile spuse în presã. Serafim este unul dintre apropiatii PS Corneliu, fiind numit si exarh al Episcopiei, serviciul secret al Bisericii Ortodoxe, cel care aplicã toate pedepsele dispuse de episcop. Devine tot mai evident faptul cã în Episcopia Husilor este o stare de tensiune, printre apropiatii PS Corneliu numãrându-se arhimandritul Serafim, protopopul de Husi, Ioan Petru, sau fostul paroh de la Gusitei, secretarul Protoieriei Husi, preotul Oprea. Oricine îndrãzneste sã discute despre una din aceste persoane poate îndura pedepse grele, cum este cazul pãrintelui Mihãlãchitã. Umblã un zvon, conform cãruia Episcopul Husilor ar fi plecat în Austria, la un seminar, iar printre cei care l-au însotit se numãrã si pãrintele Oprea, ceea ce ar explica lipsa de reactie în fata presupuselor abuzuri financiare ale preotului.

Trimiterea în ascultare, sursã de abuzuri în Biserica Ortodoxã

Am cãutat mai multe informatii pe Internet despre pedeapsa aplicatã preotului Mihãlãchitã. Pe un site dedicat Bisericii Ortodoxe Române, am citit un material interesant semnat de pãrintele Savatie. “Un aspect care a alimentat întotdeauna verva criticilor Bisericii este ascultarea. Sub pretextul ascultãrii s-au comis nu putine lucruri stupide, iar alteori tragice. În numele ascultãrii s-a tãcut atunci când era nevoie de mãrturisire sau au fost ucisi oameni atunci când era nevoie de diplomatie, asa cum este cazul tãcerii din timpul comunismului sau al încrâncenãrii îndreptate prosteste împotriva ortodocsilor de rit sau de stil vechi. Ascultãm! Ascultãm! si iar ascultãm! Ordinele nu se discutã, ci se executã. Mentalitatea de armatã, în care ascultarea se reduce la simpla executare a unui ordin, s-a impus, din nefericire, nu doar în ochii criticilor Bisericii, ci chiar si în ai credinciosilor însisi. Scopul meu nu este sã instig la neascultare, ci doar sã refac sensul evanghelic al ascultãrii, asa cum ni l-a lãsat Hristos. Ascultarea crestinã este posibilã doar cu conditia iubirii. Cel ce Mã iubeste pe Mine – spune Hristos – ascultã cuvintele Mele. Asadar ascultarea este o expresie si o dovadã a iubirii – ascult pentru cã iubesc. În sensul evanghelic si patristic, doar ascultarea din dragoste, liberã, este o virtute, ascultarea irationalã sau din fricã fiind proprie doar animalelor si robilor. Exemplele din mediile monahale primare care se aduc în sprijinul ascultãrii oarbe trebuie întelese separat de filosofia ascultãrii în sine. Ele privesc un nivel spiritual superior si nu este cazul sã le aplicãm cu referire la situatiile „politice” concrete, în care credinciosilor li se impune tãcerea cu referire la integritatea dogmaticã si moralã a Bisericii”, scrie pãrintele Savatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.