spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Premierã medicalã la Bârlad: tromboliza, tratamentul salvator în caz de AVC, practicat si la Spitalul “Elena Beldiman”

- Advertisement -

VIATÃ SALVATÃ… La Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad a fost realizatã, sãptãmâna trecutã, prima trombolizã în accident vascular cerebral (AVC)! Procedura a fost fãcutã pe un bãrbat în vârstã de 71 de ani, care s-a prezentat în Compartimentul de Pimiri Urgente la aproximativ 3 ore de la debutul simptomatologiei. Pacientii cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliza intravenoasã în primele patru ore si jumãtate de la debutul primelor simptome. Tromboliza este o metoda terapeuticã ce constã în injectarea unei substante care ajutã la dizolvarea cheagului de sânge.

Chiar dacã Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad era inclus în programul national de trombolizã, procedura nu s-a putut face pânã zilele trecute deoarece unitatea sanitarã trebuia sã îndeplineascã mai multe conditii, drept pentru care pacientii erau directionati cãtre Vaslui si Iasi. Situatia s-a schimbat începând de sãptãmâna trecutã, mai exact de pe 24 iunie, când programul national “Actiunea prioritarã pentru tratamentul intervenetional al pacientilor cu AVC acut” a devenit operational si la spitalul din Bârlad. La o zi dupã aceea, s-a efectuat si prima trombolizã intravenoasã, intervenetie care a salvat viata unui pacient în vârstã de 71 de ani. “În data de 25.06.2019, la nivelul Spitalului Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Barlad s-a efectuat prima tromboliza intravenoasã în accidentul vascular cerebral acut. Este vorba de un pacient de sex masculin, în vârstã de 71 de ani, care s-a prezentat în Compartimentul de Primiri Urgente la aproximativ trei ore de la debutul simptomatologiei (hemiplegie si afazie). Evolutia clinicã si imagistica ulterioarã a fost favorabilã, cu remiterea aproape completã a deficitelor neurologice initiale, iar în prezent pacientul se aflã internat la Sectia Neurologie pentru supraveghere si tratament. Multumim pe aceastã cale echipei medicale multidisciplinare din garda de 25.06.2019 formatã din dr. Huzum Viorel-medic primar neurologie, coordonatorul programului national, dr. Gramaticu Vladimir- medic specialist medicina de urgentã si dr. Ghodsi-Mahboob-Alam Mohammad-medic primar radiologie si imagisticã medicalã pentru efortul depus, tinând cont cã timpul este un factor extrem de important în criteriile de eligibilitate” a declarat conducerea spitalului din Bârlad. Cadrele medicale ale unitãtii sanitare vor folosi aceastã procedurã, de acum înainte, de câte ori este nevoie, în cazul în care pacientul se încadreazã în intervalul de timp necesar. Toti medicii neurologi o cunosc, la fel si medicii de Urgentã si cei din ATI, acestia fãcând parte din echipa multidisciplinarã care efectueazã procedura. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Sãnãtãtii a extins la 41 lista spitalelor care primesc finantare pentru a realiza procedura de trombolizã.

Ce este tromboliza intravenoasã?

Potrivit statisticilor, AVC-ul este a doua cauzã de deces în România, dupã infarctul miocardic. În Europa suntem pe locul 3 ca numãr de cazuri, dupã Bulgaria si Macedonia. AVC-ul este de douã tipuri: cel ischemic, în care se înfundã un vas de sânge la nivel cerebral, si cel hemoragic, în care se rupe artera. Tromboliza intravenoasã se aplicã celor cu AVC ischemic, este o metodã non-invazivã, prin care pacientului îi este injectatã o substantã, intravenos, care distruge cheagul de sânge care a înfundat artera. În cazurile grave apare AVC-ul hemoragic. Statisticile aratã cã 80-90% dintre AVC-uri sunt ischiemice, iar  restul sunt hemoragice, cu sanse mult mai mici de salvare a pacientului. Printre factorii care favorizeazã aparitia AVC-ului sunt hipertensiunea, colesterolul ridicat, “îngrosarea vaselor de sânge” sau cardiopatia ischemicã, asa cum e numitã ea în limbaj medical, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul. Mai predispusi la AVC sunt bãrbatii si, în special persoanele vârstnice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.