AMBITIE O elevã a Scolii nr. 2 „Dimitrie Cantemir” Vaslui s-a întors cu premii de la prima olimpiadã nationalã la care a participat. Munca care a stat în spatele acestui succes a implicat vointã, timp, dar si efortul cadrelor didactice si al familiei. Elevã în clasa a VIII-a, Andreea Rotaru a reprezentat judetul nostru cu multã dãruire, iar rezultatele pe care le-a avut i-au adus respectul comunitãtii scolare. Însã povestea ei nu se terminã aici.
A luat prima mentiune la Iasi, în aprilie, la olimpiada nationalã de Istorie, câstigând totodatã respectul colegilor si cadrelor didactice. În fapt, ea nu a fost mereu eleva acestei scoli, însã poate fi consideratã unul din cele mai importante transferuri fãcute de unitatea de învãtãmânt. Prima iubire a fost Limba si literatura românã, participând la primul ei concurs national la aceastã disciplinã pe când era în clasa a IV-a. Pe atunci, era eleva Scolii nr. 10 „Mihail Sadveanu” Vaslui, iar ochii pentru literaturã i-au fost deschisi de profesoara ei de Limbã românã, doamna Stefan. „Democratie si tolerantã” era concursul la care Andreea Rotaru a participat, însã rezultatul nu a fost cel asteptat. Acest semi-esec nu i-a stirbit ambitia de a participa din nou la acelasi concurs în clasa a VII-a. A fost un adevãrat succes pentru Andreea care a primit premiul special, si totodatã prima diplomã cu o realã încãrcãturã culturarã. Si-a demonstrat cã poate câstiga numai încercând. Tot în clasa a VII-a, a participat la concursul national de prozã „Fãnus Neagu” din Brãila, de unde s-a întors cu premiul al doilea. Atunci si-a descperit înclinatia cãtre laura umanistã, însã pasiunea pentru istorie a venit un an mai târziu. La finalul clasei a VII-a, Andreea Rotaru a aflat cã profesoara ei de Limbã românã urmeazã sã se transfere la Scoala nr. 2 Vaslui. Transferul profesoarei a fost singurul motiv pentru care si olimpica a solicitat tranferul iar Scoala nr. 10 Vaslui a suferit o mare pierdere. Pasiunea pentru istorie a venit abia în clasa a VIII-a. Andreea a realizat cã arta, scrisul si plãcerea cititului de care avea parte la orele de Limbã românã coincideau cu sentimentul pe care îl simtise în noua ei scoalã, la cursul de istorie. Tot aici, în acest an, a luat locul al doilea la concursul interjudetean „Visele Copilãriei” dar si locul întâi pe regiuni la concursul epistolar organizat de Posta Românã, unde a trebuit sã redacteze o scrisoare cãtre un atlet sau un sportiv preferat.
„Am venit aici dintr-un singur motiv. Când am aflat cã profesoara mea de Limbã românã urma sã se transfere la Scoala nr. 2, am stiut cã trebuie sã fac acelasi pas dacã vreau sã am continuitate la olimpiade si concursuri nationale. Însã pasiunea pentru istorie am descoperit-o aici, iar asta se datoreazã dirigintei mele, doamna Corina Carp, care predã aceastã disciplinã. Trebuie sã-i multumesc si domnului director pentru tot sprijinul si pentru cã ne-a pus la dispozitie bilblioteca si tot ce era necesar deoarece nu aveam voie sã învãtãm în clasã pentru olimpiadã. Anul acesta, la Iasi, a fost prima olimpiadã nationalã la care am participat. A fost o experientã unicã, am avut o primire plãcutã, au fost excursii frumoase. Am vãzut oameni importanti care s-au purtat frumos cu noi si totodatã am vãzut cum e viata de student. Seara ne adunam în pat si fãceam schimb de idei despre istorie”, îsi aminteste Andreea.
În spatele succesului au stat douã femei
Pretul pregãtirii pentru olimpiada nationalã a fost scump, iar Andreea a riscat multe, pânã si notele la alte obiecte. Timp de o lunã si jumãtate, douã femei s-au asigurat cã aceasta se va întoarce cu un premiu de la Iasi. Alãturi de diriginta ei, Corina Carp, a fãcut pregãtire câte o orã pe zi în afara cursurilor, însã întâlnirile de studiu aveau loc si în week-end. Pregãtirea a costat-o mult pe Andreea, care în perioada olimpiadei nationale a lipsit de la multe discipline, iar profesorii nu erau de acord cu asta. Avea putine note si multã materie de recuperat. „Nu a fost deajuns doar sã studiez acasã, pentru cã doamna profesor trebuia sã vadã si ce am învãtat. Mã pregãtea zilnic. În perioada olimpiadei, am lipsit aproape o lunã de la ore iar profesorii ceilalti înceapeau sã nu mai aibã rãbdare cu mine si mã atentionau. Am pierdut materie la discipline la care am examen anul acesta. Eu sunt o umanistã si recunosc cã cel mai mult îmi este fricã la matematicã, unde am note de trecere. Însã profesorii au fost întelegãtori, iar când m-am întors cu rezultate, au promis cã îmi vor pune note bune. Aceste merite sunt însã si ale doamnei diriginte, care a depus multã muncã în pregãtirea mea”, a mai adãugat Andreea. A doua femeie care a stat în spatele succesului a fost chiar mama ei. „Dacã diriginta mã pregãtea la scoalã, mama mã sustinea acasã. Sãptãmâni întregi stãtea cu cartea si caietul în fatã si mã asculta. Verifica dacã stiu cuvânt cu cuvânt pentru cã în viziunea ei doar asa puteam sã câstig un premiu la olimpiadã. În fapt, mama mã cunostea cel mai bine si a avut încredere în mine pentru cã diriginta mea încã nu era sigurã dacã sunt pregãtitã pentru olimpiadã, mai ales cã eram nou venitã în scoalã. Practic, singura materie la care învãtam înainte de olimpiadã era istoria, nu mai aveam timp pentru nimic altceva”, ne mai povesteste ea.
„Nu mã vãd în Vaslui în viitor.”
Atât Olimpiada nationalã de Istorie dar si concursul de culturã generalã „Cel mai bun câstigã” au tinut-o în casã pe Andreea în vacanta de Paste în timp ce alti copii de vârsta ei stãteau în parc. Acest sacrificiu i-a adus succes însã pe toate planurile. S-a întors cu mentiune în aprilie de la olimpiada nationalã si, alãturi de colega ei, Raluca, a câstigat fãrã probleme finala concursului de culturã generalã. Olimpica noastrã si-a fãcut deja planul pe urmãtorii ani. La recomandarea profesoarei de Limbã românã, Andreea va merge la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui, pe profilul Stiinte umane. „Este un privilegiu sã capãt respectul cadrelor didactice dupã întoarcerea de la faza nationalã cu un premiu. E un sentiment plãcut sã ai admiratia unor oameni mai mari, a celor care te-au pregãtit. Vreau sã merg la <<Emil Racovitã>> pentru cã am o recomandare bunã si vreau sã continui cu rezultate bune la olimpiade nationale ca sã mã ajute la facultate. As vrea sã ajung la Bucuresti, la Istorie sau Stiinte Politice. Mi-as dori cel mai mult însã o bursã în strãinãtate. Politica nu e un lucru rãu dacã stii sã o practici. Mie mi-ar place acest domeniu. Poate dacã nu la Bucuresti, atunci la Cluj, sau la Brasov, unde am fost într-o excursie si am vãzut o cu totul altã lume. Oamenii sunt altfel, sunt civilizati, se poartã frumos pe stradã si sunt mai primitori. Nu mã vãd în viitor în Vaslui, desi respectul meu pentru acest oras unde m-am format este unul mare. Însã aici mereu se vor gãsi oameni care sã te tragã în jos”, a încheiat ea, pe un ton amãrui. Campania noastrã de promovare a tinerelor talente va continua si în editiile urmãtoare.