Prefectul judeţului a anunţat că va ataca astăzi în instanţă hotărîrile Consiliului Local Focşani prin care s-a mărit preţul gigacaloriei la 400 lei, considerîndu-le nelegale u în timpul procesului hotărîrile se suspendă şi se revine la vechiul preţ, de 203 lei u în războiul politic al gigacaloriei, deputaţii PDL din Vrancea susţin un tarif la căldură de 225,97 lei, aşa încît vor să o ia înaintea baronului Oprişan în materie de acţiuni sociale u cei doi parlamentari PDL atacă decizia USL de majorarea a preţului gigacaloriei la 400 lei şi atenţionează municipalitatea că încalcă proiectul european de modernizare al ENET, în valoare de peste 30 de milioane de euro, pe care Guvernul l-a pus pe lista celor prioritare
Reabilitarea sistemului de termoficare urbană din Focşani, proiect în valoare de 35,4 milioane de euro, investiţie majoritară pe bani comunitari, a intrat pe lista priorităţilor Guvernului României. Decizia a fost luată săptămîna trecută, în urma întîlnirii pe care Guvernul a avut-o cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti. Lista proiectelor UE prioritare cuprinde 100 de investiţii publice, lucrări care necesită o finanţare modică. Valoarea totală a investiţiilor este de 1 miliard de euro, din care partea Uniunii Europene este de 586 milioane euro. Majoritatea proiectelor prioritare, ca şi investiţia europeană de la ENET SA Focşani, au în prezent un grad de execuţie de … 0%. Guvernul Boc promite ca pînă la anul, lucrările de investiţii de la ENET, ca de altfel şi la celelalte proiecte prioritare din ţară, să ajungă la un nivel de realizare de 50%. Proiectele importante convenite de Guvern cu FMI au termen limită de realizare anul 2015, fiind greu de crezut că toate cele 100 de proiecte vor fi duse la bun sfîrşit. Proiectele prioritare sînt publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Reabilitarea ENET SA are însă o problemă generată de majorarea preţului la gigacalorie, pe care îl denunţă cei din PDL ca fiind ilegal. De altfel, aceasta este şi motivaţia invocată de Instituţia Prefectului, care susţine că prin contractul semnat de primarul Decebal Bacinschi şi ministrul Laszlo Borbely în cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare Primăria Focşani nu avea voie să majoreze preţul la gigacalorie peste limita de 183 lei. Aşa se face că cei din PDL anunţă că vor depune în Consiliul Local un proiect de micşoare a preţului începînd cu 1 ianuarie 2012.
Gigacaloria se mută în justiţie
După cum se ştie, preţul la gigacalorie a fost majorat în acest an de Consiliul Local la suma de 399 de lei, pe fondul anulării subvenţiilor de către Guvern, scumpirea intrînd în vigoare de la 1 noiembrie. Focşănenii vor plăti pentru perioada următoare un preţ mai mic pentru încălzirea locuinţei, în caz că sînt racordaţi la ENET, întrucît agentul termic furnizat în sistem centralizat va costa 203,20 lei/Gcal, nu 399 lei/Gcal, cît se aprobase cel mai recent în Consiliul Local. Acesta este efectul faptului că astăzi, prefectul Sorin Hornea va ataca în instanţa de contencios administrativ hotărîrile Consiliului Local Focşani nr. 286/2011 şi nr. 152/2011, ambele privind aprobarea preţului de facturare al energiei termice livrate în sistem centralizat. Pînă la judecarea proceselor, hotărîrile se suspendă, potrivit legii, urmînd să se aplice ultima hotărîre de CL, prin care preţul gigacaloriei fusese stabilit la 203 lei. Prefectul consideră că hotărîrea nr. 286/2011, prin care preţul gigacaloriei a crescut la 399 lei, este nelegală deoarece încalcă mai multe legi, cît şi propriul act administrativ adoptat la începutul anului 2011, respectiv HCL nr. 4/2011 privind asigurarea sustenabilităţii proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterea eficienţei energetice”. HCL nr. 4 prevedea că municipalitatea va acoperi diferenţa de preţ a gigacaloriei, între cît costă la producere şi cît ajunge la populaţie. Prin adoptarea şi punerea în aplicare a HCL nr. 286/2011 se încalcă contractul de finanţare pentru acest proiect european finanţat din Fondul de Coeziune, condideră juriştii Prefecturii. „Consider nelegală această hotărîre a Consiliului Local al municipiului Focşani şi vreau ca pînă la definitivarea acestui aspect de către instanţa de judecată, focşănenii racordaţi la ENET să nu fie afectaţi. Prin această acţiune se va suspenda punerea în aplicare a noului tarif de 399,21 lei/Gcal. Asta înseamnă că, în continuare, agentul termic furnizat în sistem centralizat va costa 203,20 lei/Gcal. Îi asigur pe focşăneni că Instituţia Prefectului va face tot ce-i stă în putinţă pentru a veghea la respectarea legalităţii hotărîrilor emise de instituţiile administraţiilor publice locale sau judeţene”, a declarat prefectul Sorin Hornea.
„Focşănenii nu au ştiut despre majorarea costului din timp”
De asemenea, prefectul consideră că cele două acte administrative, cu aplicativitate generală, au fost adoptate cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, iar cetăţenilor le-a fost încălcat dreptul la o informare corectă asupra problemelor de interes care îi privesc în mod direct. „Focşănenii nu au ştiut despre aceaste noi prevederi de majorare a costului din timp, nu au putut să ia hotărîri personale privind modul în care să-şi încălzească locuinţele în această iarnă şi nici nu au putut să dezbată noile preţuri ale gigacaloriei din faza de proiect”, mai spune prefectul Sorin Hornea. De altfel, acesta anunţase lunea trecută ca va stabili o întîlnire la sfîrşitul săptămînii trecute cu primarul Decebal Bacinschi şi cu directorul ENET SA, Valter Popescu, tocmai pentru a discuta problema preţului la gigacalorie. Întrucît primarul este în concediu, o întîlnire între prefectul Hornea şi Valter Popescu a avut loc vineri, cu uşile închise. Se pare că cei doi nu au ajuns la un consens, aşa încît, după o ezitare, Prefectura a decis să atace hotărîrile CL în instanţă. În acest timp, focşănenii se roagă să dureze cît mai mult procesul dintre Prefectură şi Consiliul Local Focşani, ca să plătească mai puţin la căldură. În acelaşi timp este bine de ştiut că în această vară peste 600 de apartamente s-au debranşat de la ENET, încălzirea celor care au ales să se rupă de termoficare nefăcînd obiectul niciunei subvenţii oferită de municipalitate.
„Acest preţ loveşte tocmai în clienţii bun platnici ai ENET”
Printr-un comunicat de presă, PDL Vrancea se declară satisfăcut de decizia prefectului de a ataca în contencios proiectul de hotărîre al CL Focşani de majorare a tarifului la agent termic, la 400 lei de la 1 noiembrie, pentru consumatorii ENET. Democrat liberalii spun că preţul asumat de majoritatea USL din CL Focşani depăşeşte pragul suportabilităţii populaţiei din oraş, care şi aşa are datorii imense la furnizorul de energie termică. Totodată, spun cei din partidul de guvernămînt, consilierii PDL de la Focşani vor iniţia un proiect de hotărîre prin care propun ca preţul la gigacaloria furnizată de ENET să fie de 225,97 lei de la 1 ianuarie 2012. “PDL a atras atenţia în dese rînduri că tariful pentru căldură, de 399,21 lei/gcal, asumat de Marian Oprişan şi Nini Săpunaru în calitate de copreşedinţi ai USL şi susţinut de PSD şi PNL în Consiliul Local Focşani, este mult peste limita suportabilităţii majorităţii populaţiei. Acest preţ loveşte tocmai în clienţii bun platnici ai ENET şi va duce mult mai aproape de faliment societatea de termoficare, punînd în pericol încălzirea populaţiei în acest sezon rece”, sînt de părere deputaţii PDL Alin Trăşculescu şi Răzvan Mustea, printr-un comunicat de presă. Cei doi spun că eliminarea subvenţionării căldurii de la bugetul local încalcă termenii agreaţi de Primăria şi Consiliul Local Focşani în contractul pe bani europeni de modernizare a ENET. “Avînd în vedere aspectele menţionate, mandatăm grupul de consilieri locali ai Partidului Democrat Liberal să iniţieze, în regim de urgenţă un proiect de hotărîre privind preţul local de referinţă al energiei termice pentru populaţie începînd cu 1 ianuarie 2012, preţ care va fi situat la valoarea de 225,97 lei/gcal. Acest preţ corespunde politicii tarifare pe termen mediu asumate de municipiul Focşani pentru perioada 2010-2031 prin HCL nr. 341/2010, politică tarifară necesară implementarii cu succes a proiectului de reabilitare a termoficării municipiului”, se mai arată în comunicatul PDL Vrancea. După cum se ştie, PDL este minoritar în Consiliul Local şi nu îşi poate susţine de facto proiectele. Cert este că pînă ce justiţia va hotărî în războiul gigacaloriei dintre Primăria Focşani şi Prefectura Vrancea, preţul plătit de populaţie la ENET „îngheaţă” la 203 lei.
Cu debranşaţii cum rămîne?
Cei de la guvernare nu prezintă însă nici o soluţie pentru cei care s-au rupt de ENET tocmai de teama scumpirii gigacaloriei şi care nu beneficiază de nici un plan de subvenţii pentru acest senzon rece, nici din partea guvernului şi nici din partea administraţiei locale. După cum se ştie, din această vară, numărul celor care au ales un sistem alternativ de încălzire îl depăşeşte pe cel care depinde de ENET SA Focşani. La ENET mai sînt racordate la această oră în jur de 19.000 de apartamente. Acestea stau sub spectrul îngheţului întrucît distribuitorul de gaz strînge cu uşa administraţia locală din pricina unei facturi care ar trebui achitată pînă la data de 15 noiembrie.