SFATURILE LUI CIPRIAN “Nu fiti haiduci(…), întâlniti-vã, frumos, la un ceai, “face to face” si aduceti-mi “drafturile” proiectelor, adicã schitele, si nici nu mai veniti cu rapoarte seci”, le-a spus, ieri, prefectul Ciprian Iftimoaei directorilor de deconcetrate prezenti la Comisia de dialog social, accentuând faptul cã sefii institutiilor nu fac tot ce trebuie pentru a stimula angajatorii iar mediul de afaceri este insensibil, prin ineficienta mãsurilor luate de institutii, la oamenii care doresc un loc de muncã
ÎNCORDARE. Directorii Inspectoratului Teritorial de Muncã si Agentiei Judetene de Ocuparea Fortetei de Muncã Vaslui au fost asaltati cu întrebãri, ieri, în cadrul Comisiei de dialog social atât de prefect cât si de ceilalti membri în special de “grupul sindicatelor” reprezentat de Gheorghe Croitoru. În general, au fost abordate teme legate de ultimele modificãri legislative în domeniul relatiilor de muncã si activitãtile desfãsurate de cãtre institutii. Principalele modificãri legislative legate de activitatea inspectoratelor de muncã sunt cuprinse în câteva acte normative apãrute cãtre sfârsitul anului 2009 si începutul anului 2010 si care vizeazã în principal reducerea fenomenului de “muncã la negru”. Directorii si-au fãcut lectia si au prezentat rapoarte monotone, care nu “au prins” mai ales la cei prezenti. Astfel, s-a spus cã, prin Legea nr. 331/11 noiembrie 2009, au fost înãsprite sanctiunile aplicate agentilor economici care utilizeazã fortã de muncã fãrã forme legale, cuantumul acestora fiind dublat la o valoare cuprinsã între 3.000 si 4.000 lei pentru fiecare persoanã identificatã. În conditiile în care ITM Vaslui, prin activitatea specificã de control, a identificat anul trecut un numãr aproape dublu de persoane fãrã contract de muncã, mãsura dublãrii sanctiunii este consideratã una beneficã, care va contribui la reducerea acestui fenomen. În plus, prin H.G. 37/2010 de modificare si completare a H.G. 161/2006 privind întocmirea si completarea registrului general de evidentã al salariatilor, agajatorii sunt obligati sã înregistreze contractele individuale de muncã cel târziu cu o zi înainte de începerea activitãtii, iar în cazul încetãrii raporturilor de muncã acestea vor fi înregistrate la data încetãrii contractului individual de muncã. Sanctiunile contraventionale pentru neînregistrarea de cãtre angajator în registrul general de evidentã al salaritilor al contractelor încheiate se ridicã la valoarea de 1.500 lei pentru fiecare contract.
Inspectorii ITM vor umbla cu camere video si aparate de fotografiat
DETECTIVI. De asemenea, discutii s-au purtat si asupra prevederilor H.G. nr.1377/2009 prin care a fost lãrgitã sfera de competentã a inspectorilor de muncã, astfel încât acestia pot realiza fotografii si înregistrãri audio-video pentru a proba existenta fenomenului de “muncã la negru”. În acest sens, prefectul Ciprian Iftimoaei a solicitat clarificãri suplimentare care sã fie aduse la cunostinta persoanelor interesate. Se vor organiza de cãtre ITM întâlniri cu procurori si politisti pentru clarificarea situatiilor în care inspectorii ITM pot utiliza aceste probe video în fata instantelor.
“Care este rata somajului domnule Mihalache?”
Cel care nu a trecut “testul” prefectul Iftimoaei a fost Ovidiu Mihalache, directorul coordonator adjunct al AJOFM Vaslui. Acesta a fost întrebat sec de cãtre prefect cum se calculeazã rata somajului, însã a dat-o în bâlbâieli. Câteva minute, fiecare director din cei prezenti si-a dat cu pãrerea despre calculul ratei somajului si nimeni nu i-a contrazis pentru cã…nimeni nu stia rãspunsul exact. Directorul Mihalache poate afla rãspunsul de la Directia Judeteanã de Statisticã. Rata somajului se calculeazã împãrtind numãrul de someri aflati în baza de date la populatia civilã activã plus acelasi numãr de someri. În altã ordine de idei, tinând cont de rata somajului care a crescut constant în judetul Vaslui, pornind de la o valoare de 10.3% în luna ianuarie 2009 si atingând 14% cãtre sfârsitul anului, prefectul a solicitat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã o colaborare mai strânsã cu mediul de afaceri local pentru a identifica nevoile existente pe piata fortei de muncã. “Nu fiti haiduci(…), întâlniti-vã, frumos, la un ceai, “face to face” si aduceti-mi “drafturile” proiectelor, adicã schitele, si nici nu mai veniti cu rapoarte seci”, a spus prefectul, continuând cã “este necesarã o implicare mai activã a acestei institutii pentru ca împreunã cu patronatul sã identifice solutii concrete pentru forta de muncã disponibilã, sã existe o concordatã între programele de formare si reconversie profesionalã pe care le organizeazã, în asa fel încât resursa umanã sã poatã fi integratã pe piata muncii. Am insistat asupra necesitãtii de a actiona nu doar în limitele stricte ale fisei postului, ci a analiza în mod realist situatia concretã, a avea initiative proprii, coordonate cu mediul socio-economic existent” a mai spus prefectul Iftimoaei.