spot_img
9.7 C
Vaslui
13-oct.-2024
spot_img

Prefectul Szekely sare în ajutorul presedintelui Mihalachi

- Advertisement -


FRATI DE SMENURI… Mihalachi si Szekely, sefii din fruntea judetului, au pus la cale o mânãrie de doi lei prin care vor sã fenteze Justitia, folosind tertipuri ieftine. Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, riscã sã piardã 6 hectare de teren în Negresti, însã a fost sfãtuit de bunul sãu amic, prefectul Szekely, cum sã fenteze legile românesti!

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, a intrat ilegal în posesia unei suprafete de teren de peste cinci hectare, în Negresti, folosindu-se de o firmã desfiintatã în 1993. Mihalachi a primit, în baza unor manevre cunoscute de fosta conducere a Prefecturii – fostul prefect Tibulcã si fostul subprefect Cupsan – peste 5,4 hectare, teren care apartinuse societãtii Lacto Prod Negresti, însã pe care nimeni nu-l revendicase în termenul legal. Faptele s-au petrecut în 2001, dar au fost descoperite de curând de primarul Negrestiului, care a cerut anularea în instantã a titlului obtinut fraudulos de seful CJ Vaslui. În poveste intrã si prefectul Szekely care, în calitatea sa de presedinte al Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, l-a sfãtuit pe Mihalachi cum sã-si salveze hectarele de teren, printr-o manevrã simplã si eficientã: modificarea titulaturii societãtii Lacto Prod! Scandalul este departe de a se termina, câtã vreme de acest caz pare interesatã si Directia Generalã Anticoruptie, care pregãteste un dosar pe aceastã temã.

În 2001, Vasile Mihalachi a solicitat conducerii de atunci a Prefecturii eliberarea unui titlu de proprietate pe o suprafatã de 5,4 hectare teren la intrarea în Negresti, sustinând cã lotul apartinea fostei societãti Lacto Prod, la care el fusese director. Solicitarea lui Mihalachi, fãcutã cãtre primarul de atunci al Negrestiului, a ajuns pe masa Comisiei Judetene de Fond Funciar. În data de 5 noiembrie 2001, presedintele Comisiei, colegul de partid al lui Mihalachi, Ioan Tibulcã, semneazã hotãrârea 75, prin care societatea Lacto Prod primea 5,4664 hectare, suprafata aferentã sediului si constructiilor aferente, necesarã, atentie!, bunei desfãsurãri a activitãtii de productie. Or, societatea comercialã Lacto Prod SA , societate pe actiuni, nicidecum societate agricolã, cum sustine Mihalachi, nu mai functiona din 1993, fiind desfiintatã. Atunci, în ce bazã s-au dat aproape sase hectare de teren, în coasta Negrestiului?

Lacto Prod, o societate-fantomã condusã de Mihalachi and family

Titlul de proprietate pentru SC Lacto Prod SA Negresti este eliberat aproape imediat, fiind semnat de Tibulcã, Cupsan si conducerea OCOT din acel moment. Nu se stie cum, ulterior eliberãrii titlului, cineva a modificat titlul cu un stilou, în loc de SC trecând SA, adicã societate agricolã. Un act premeditat, câtã vreme nu se mai gãsesc documentele de înfiintare de la Lacto Prod. “Nu stii ce fel de firmã este asta. Am fãcut adresã la Registrul Comertului si ni s-a rãspuns cã nu s-a gãsit niciun document de înfiintare a acestei societãti. Nici la primãrie nu este nimic”, sustine primarul Negrestiului, Ioan Cozma. Edilul de la Negresti a fost cel care a decis sã cearã anularea în instantã a titlului de proprietate, în iune a.c. Imediat, Mihalachi a reactionat. A mers la OCPI si a bãtut cu pumnul în masã, cerând modificarea titlului, din SC Lacto Prod SA sã fie trecut SA (societatea agricolã) Lacto Prod. “Da, dl. Mihalachi a venit la noi si a cerut modificarea titlulului de proprietate. I-am rãspuns cã o astfel de solicitare nu o putem noi rezolva, doar comisia judeteanã de Fond Funciar, care poate decide schimbarea titulaturii din titlul de proprietate. Domnia-sa ne-a adus un dosar, pe care noi l-am trimis la Prefecturã, la Comisia Judeteanã de Fond Funciar, care vor decide dacã si când îl vor trece pe ordinea de zi. Dacã ei vor decide cã trebuie fãcutã modificarea, o vor face, dacã nu, nu este treaba noastrã”, explicã Daniela Chiper, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI) Vaslui.

Intrã în scenã prefectul ungur

Dupã ce a izbucnit scandalul, Mihalachi a decis sã apeleze la “prieteni”. A mers la prefectul Szekely, cãruia i-a cerut sã-l ajute, pentru cã vor altii sã-i ia terenul de sub clãdirile Lacto Prod. Szekely i-a explicat imediat cum sã facã. I-a spus cã ar fi foarte bine sã meargã la OCOT, sã depunã documentatie în care sã cearã comisiei judetene modificarea titulaturii societãtii Lacto Prod, din societate pe actiuni în societate agricolã. Zis si fãcut. Mihalachi a depus dosarul, iar toate hârtiile au aterizat pe biroul lui Szekely de la Prefecturã, care urma sã treacã problema colegului de la etajul 1 al Palatului Administrativ pe agenda primei sedinte de fond funciar. Planul celor doi ar fi functionat fãrã probleme, dacã primarul Negrestiului, Ioan Cozma, nu s-ar fi sesizat la timp si nu ar fi cerut anularea titlului în instantã. “Am cerut anularea titlului de proprietate în instantã, pentru cã a trebuit sã iau decizia corectã pentru oras. Noi am constatat, la prima vedere, cã eliberarea acestui titlu se bazeazã pe baza unei adrese semnate de primarul si secretarul de atunci, din 2001, iar la baza acestei adrese nu este nicio documentatie, nimic. Eu nu îmi fac treaba în dusmãnie, am obligatia sã fac dreptate”, a spus primarul Negrestiului, Ioan Cozma.

Vasile Mihalachi tace mâlc. Prietenul Szekely, la fel…

Ieri, am încercat sã dãm de presedintele Consiliului Judetean Vaslui, pentru a-i cere un punct de vedere. Telefonul sãu a fost închis mai tot timpul. Abia spre searã am putut sã-i luãm o scurtã declaratie. “Eu sunt în concediu de odihnã acuma. Când vin, am sã vã dau toate detaliile”, a spus Mihalachi, pe un ton grav. Nici amicul sãu, prefectul Szekely, nu a fost mai vorbãret. “Eu abia am venit la serviciu, stiu despre ce este vorba. Am studiat cazul si o sã vã trimit un punct de vedere oficial din partea Prefecturii”, a completat prefectul.

De ce va pierde Mihalachi…

Conform legilor care reglementeazã fondul funciar, în cazul societãtilor de gen Lacto Prod, orice solicitare de restituire a terenurilor trebuia fãcutã în termen de 12 luni de la înfiintarea societãtii. Or, firma Lacto Prod a fost înfiintatã în 1992 si a fost închisã în 1993, un an mai târziu. Societatea Lacto Prod Negresti a fost înfiintatã ca societate pe actiuni, nicidecum societate agricolã. În aceste conditii, este mai mult decât dubios efortul pe care-l depune Mihalachi, pentru a face fals în acte publice, lucru de care nu pare sã se teamã. De ce i-au trebuit opt ani, pânã în 2001, sã cearã titlu de proprietate, doar Mihalachi stie. Cert este cã va trebui sã rãspundã si în fata justitiei pentru faptele sale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.