VERIFICÃRI Prefectul judetului a cerut ca o comisie specialã sã facã controale privind autenticitatea semnãturilor celor 1004 de localnici din comuna Pungesti care au semnat o cerere pentru organizarea unui referendum pentru destituirea primarului în functie, Mircia Vlasã. Prefectul afirmã cã oamenii din Pungesti au fost îndemnati de activistii antifracking din cadrul Miscãrii de Rezistentã Pungesti sã cearã demiterea primarului. Constantin Pâslaru declarã cã ei nu s-au implicat în strângerea de semnãturi ci cei 12 consilieri locali ai CL Pungesti au fãcut asta, iar dacã prefectul vrea sã facã o verificare a acestor semnãturi este liber sã o facã, dar sã verifice si semnãturile celor de la Chevron, care au trimis oameni în sate si îi pun sã semneze cã sunt de acord sã le facã abonamente la ziare, scoli, conducte de gaze si de fapt oamenii nu stiu cã semneazã pentru a fi de acord cu fracturarea hidraulicã si exploatarea gazelor de sist în satul lor.
„Înainte de a ne pronunta cu privire la organizarea referendumului solicitat de o parte din localnicii cu drept de vot din Pungesti, am dispus o verificare a autenticitãtii semnãturilor din tabel si dacã cei cuprinsi acolo au domiciliul în Pungesti. Se vor face controale inclusiv în teren, la adresele din tabele, pentru a se vedea dacã cei care si-au dat acceptul stiu si pentru ce au semnat. Se poate foarte usor ca oamenii sã fi fost întrebati, de exemplu, dacã sunt de acord cu introducerea unei retele de apã în sat si ei sã fi semnat pentru organizarea referendumului”, a declarat pentru ziarul Adevãrul prefectul Radu Renga. Tot prefectul a spus si cã dacã autoritãtile vasluiene vor constata cã sunt îndeplinite conditiile de declansare a procedurilor de organizare a referendumului pentru destituirea primarului din Pungesti, atunci va fi informat Ministerul Afacerilor Interne în acest caz. Ulterior, Guvernul va fi cel care va da o hotãrâre prin care se va stabili data organizãrii referendumului cerut de populatie.
Activistii antifracking reactioneazã
Constantin Pâslaru, reprezentantul Miscãrii de Rezistentã din Pungesti, a precizat cã acuzatiile adresate ONG-urilor din tabãrã sunt nefondate. „Noi nu ne-am implicat absolut deloc în strângerea de semnãturi, ci cei 12 consilieri locali din cadrul CL Pungesti. Ei au decis în sedintã sã se organizeze acest referendum pentru a fi demis primarul lor. Inclusiv consilierii din partidul în care este primarul au votat si au strâns semnãturi. Prefectul de Vaslui, dacã vrea sã nu fie acuzat cã este lobbyst al Chevronului, sã facã verificãrile necesare si la cei care merg prin satele din Bãcesti si au fost si la Pungesti, care se dau ba ziaristi, ba de la Protectia Mediului si îi mint pe oameni cã le fac abonamente la ziare, cã ridicã scoli, cã le aduc conducte cu gaz în case … tot felul de minciuni dupã care îi pun sã semneze cã sunt de acord, iar oamenii nu stiu ce au semnat! Avem probe si le putem prezenta la un eventual control. Sã fie clar, noi, activistii, ne-am rezumat doar la a lupta împotriva fracturãrii hidraulice, nu ne-am implicat în problemele administrative ale comunei. De asta rãspund consilierii locali din Pungesti, ei au decis sã cearã referendum”, a spus Constantin Pâslaru.