spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Prefecții și subprefecții devin demnitari publici. Aceștia nu vor trebui să aibă studii de specialitate la preluarea funcției

- Advertisement -

Guvernul a modificat, în ședința de miercuri, statutul prefecților și subprefecților, printr-o OUG, astfel încât aceștia vor deveni demnitari publici. Ministrul Dezvoltării a precizat că, în condițiile actuale, “doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”. De asemenea, OUG-ul mai introduce funcția de secretar general al instituției prefectului. Totodată, cei numiți pe funcția de demnitate publică nu vor trebui să fi absolvit programe de formare specializată, atât timp cât într-un an de zile vor face acest lucru.

“La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților. În ședința de Guvern de astăzi, 27 ianuarie, a fost aprobată, în acest sens, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică. Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local.

Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort”, arată un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus ministrul Cseke Attila.

Conform Ministerului, pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional.

„Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții.

Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/prefectii-si-subprefectii-devin-demnitari-publici-acestia-nu-vor-trebui-sa-aiba-studii-de-specialitate-la-preluarea-functiei-1441353

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.