spot_img
11.9 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Predoiu: Obiectivele MCV vor fi realizate în bună măsură în 2011, dacă Ministerul Justiţiei şi CSM se vor înţelege

- Advertisement -

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că, dacă MJ şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se vor înţelege şi acţiona convergent, obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), impus de Comisia Europeană, vor putea fi realizate în bună măsura în 2011.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut luni, la Ministerul Justiţiei, o primă întrevedere cu noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii.

În cadrul întâlnirii au fost abordate problemele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, politica de resurse umane, programul volumului optim de activitate, intrarea în vigoare a noilor coduri, operaţionalizarea Tribunalului Ilfov şi a Parchetului de pe lângă acesta, dialogul cu asociaţiile profesionale şi colectivele instanţelor şi parchetelor.

Astfel, a fost convenit ca întâlnirile dintre conducerile celor două instituţii să fie permanentizate pentru armonizarea agendelor şi conjugarea acţiunilor concrete. S-a convenit de asemenea ca dialogul cu sistemul judiciar să fie consonant în măsura în care nu există divergenţe privind soluţiile problemelor.

„Dacă MJ şi CSM se vor înţelege şi acţiona convergent, obiectivele MCV vor putea fi realizate în bună măsura în 2011. Programul volumului optim de activitate a devenit unul al Justiţiei minimale, el trebuie recalibrat şi modificat plecând de la evaluarea corectă a tipurilor şi dificultăţilor cauzelor. Implementarea noilor Coduri este cea mai mare provocare în domeniul Justiţiei. Executivul şi CSM trebuie să coopereze perfect în acest scop. Este nevoie să recâştigăm cooperarea şi voinţa de reformă a magistraţilor prin mesaje şi decizii armonizate şi coerente. Magistraţii şi cetăţenii au nevoie de concertarea actiunilor MJ şi CSM”, a afirmat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii.

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea si sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeana in problematica specifica.

Cele patru condiţionalităţi cuprinse în cadrul MCV se referă la garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient totodată, în special prin consolidarea capacităţilor şi a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea şi evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi administrativă (responsabili: MJ; CSM, MP, ICCJ); înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive (responsabili: ANI, CNI); continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt (respoonsabili: DNA, MP); adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale (responsabili: MAI, MP).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.