spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Preasfintitul Ignatie, prezent la Sfintirea Mãnãstirii Bogdãnita, lãcas închinat Sf. Ierarh Nicolae (FOTO)

- Advertisement -

SUNTEM UCENICII LUI HRISTOS?… Episcopul Husilor, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, a oficiat slujba de sfintire a bisericii Mãnãstirii Bogdãnita, Protopopiatul Bârlad, sâmbãtã, 27 iulie 2019, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic si Tãmãduitor Pantelimon. Locasul de cult este închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, si Sfântului Mare Mucenic si Tãmãduitor Pantelimon. Dupã citirea pericopei evanghelice, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul real prin care putem sã dãm dovadã cã suntem ucenici ai lui Hristos, omilie care i-a impresionat pe cei prezenti. La finalul Sfintei Liturghii, în semn de pretuire, Pãrintele Episcop Ignatie a hirotonit întru protosinghel pe ieromonahul Calinic Moraru, vietuitor al Mãnãstirii Bogdãnita. De asemenea, a acordat distinctii de vrednicie celor care s-au implicat în ridicarea bisericii.

Din soborul preotilor slujitori care au luat parte la slujba de sfintire a Mânãstirii Bogdãnita, au fãcut parte si pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, pãrintele Vasile Lãiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, pãrintele Marius Cãtãlin Antohi, protopop al Protopopiatului Husi, arhimandritul Timotei Condurache, staretul Mãnãstirii Bogdãnita, alãturi de pãrinti stareti ai mãnãstirilor din Eparhie sau preoti din parohiile învecinate. Au luat parte la slujba de sfintire si oficiali ai judetului Vaslui, din Consiliul Judetean, primari si consilieri locali din împrejurimile comunei precum si sute de credinciosi. Dupã oficierea slujbei de sfintire a bisericii, Pãrintele Episcop Ignatie a arãtat semnificatiile acestui moment deosebit, afirmând cã  „prin sfintire, prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir si stropirea cu apã sfintitã, biserica devine locul în care Dumnezeu ne cheamã pe fiecare dintre noi la sfintire, devine locul în care ne îndumnezeim, locul în care învãtãm sã fim aproape de Hristos, sã fim cu adevãrat ucenicii lui Hristos”.

„Cum arãtãm cã suntem ucenicii lui Hristos? Simplu: prin iubire!”

A urmat apoi Sfânta Liturghie, sãvârsitã pe o scenã amplasatã în apropierea locasului de cult. Dupã citirea pericopei evanghelice, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul real în care putem sã dãm dovadã cã suntem ucenici ai lui Hristos:

„Evanghelia ne vorbeste despre dragoste si prigonire, despre dragoste si urã. Hristos ne spune cã noi dãm dovadã cã suntem ucenicii Lui, dacã ne iubim unul pe altul, dacã este dragoste între noi. În general, noi credem cã a fi ucenici ai lui Hristos presupune doar sã împlinesti anumite ritualuri, anumite traditii. Hristos ne dã douã indicii prin care ne putem verifica pe noi însine dacã suntem ucenicii Lui adevãrati, iar nu închipuiti. A fi ucenic al lui Hristos înseamnã sã iubesti mai ales atunci când nu ai niciun motiv sã faci acest lucru. A iubi înseamnã sã ai si tu si sã deprinzi comportamentul pe care L-a avut Hristos pe Cruce. Dispretuit fiind, nebãgat în seamã, un Om al durerilor, Cãruia nu-i mai recunosteau nici mãcar chipul, Hristos, pe Cruce, ne-a iubit cel mai mult pe fiecare dintre noi. Ne-a iubit tocmai atunci când noi nu i-am dãruit nimic din partea noastrã. Nici mãcar recunostinta. Hristos asa ne iubeste întotdeauna! Nu renuntã la noi nicio secundã! Dacã noi ne asumãm asemenea dragoste, vom fi ucenicii lui Hristos. Dacã nu, oricâte lucruri am face, oricâtã nevointã ne-am asuma, nu ne putem numi ucenici ai lui Hristos. Din pãcate, nici printre crestini nu este dragostea despre care ne vorbeste Hristos.” a spus PS Ignatie. Totodatã, Ierarhul Husilor a mentionat cã asumarea valorilor Evangheliei si prigoana suferitã din acest motiv, ne pot valida ca ucenici ai lui Hristos.

În încheiere, Preasfintia Sa a explicat faptul cã lipsa dragostei din viata omului se rãsfrânge atât asupra propriei persoane, cât si asupra semenilor si mediului înconjurãtor.

„Devenim ucenici ai lui Hristos dacã este dragoste între noi, dacã ne luptãm ca dragostea sã primeze în relatiile si atitudinile noastre. Dragostea sã fie <<sarea si piperul>> tuturor interactiunilor pe care le avem cu cei din jurul nostru, cu oamenii si cu mediul înconjurãtor. Cu cât omul nu se cinsteste pe sine însusi, nu-l va cinsti nici pe cel din jurul sãu. Dacã nu-l cinstesti pe semenul tãu, nu vei respecta nici universul. La margine de drum, în diferite locuri, vedem foarte multe mizerii, pentru cã omul nu mai are grijã de naturã, de mediul înconjurãtor, nu are grijã nici de sine însusi. Nu se iubeste nici pe sine însusi, nici pe cel de lângã el, si nu respectã nimic din jurul sãu.” a mai cuvântat Ierarhul Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.