spot_img
spot_img
4.5 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Preasfintitul Ignatie: „De câte ori viata ne aruncã în încercãri, sã citim Paraclisul Maicii Domnului! Vom simti lucrarea ei tainicã”

- Advertisement -

SLUJBÃ SI ÎNDEMN… Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Paraclisul Maicii Domnului în Parohia Vetrisoaia I, Protopopiatul Husi în dupã-amiaza zilei de duminicã, 8 iulie 2021. Alãturi de Preasfintia Sa au slujit si pãrintele protopop Marius Cãtãlin Antohi si pãrintele paroh Sergiu Tabeicã. În cuvântul adresat celor prezenti, Ierarhul Husilor a explicat stihul «Bucurã-te, cunoasterea luminatã a harului!», din Acatistul Bunei Vestiri. Mai sunt câteva zile pânã când Maica Domnului va fi comemoratã de toti crediciosii ortodocsi!

„O cinstim pe Nãscãtoarea de Dumnezeu, pe Maica Domnului – asa cum a fost numitã de verisoara sa, Elisabeta. Când s-au întâlnit, aceasta din urmã a exclamat, plinã de bucurie si de uimire: «de unde cinstea aceasta, ca sã vinã la mine Maica Domnului meu?». Pentru Elisabeta, Fecioara Maria nu era o simplã femeie, ci era cea care Îl avea în pântecele ei pe Dumnezeu-Fiul, ca Om. Paraclisul Maicii Domnului este o slujbã care se citeste la vreme de întristare si de nevoie, pentru cã Maica Domnului este cea care ne dã multã mângâiere. Ea este în apropiere maximã fatã de Hristos, asa cum un copil trãieste, în bratele mamei lui, într-o intimitate pe care nu o putem descrie în cuvinte.

Pãrintii Bisericii noastre, imnografii, au cãutat, pe cât le-a stat în putintã si cât au fost inspirati de sus, sã ne facã sã întelegem taina Maicii Domnului, pentru cã nu este atât de simplu sã acceptãm numai cu ratiunea faptul cã Maica Domnului, chiar dacã a nãscut, a rãmas, prin lucrarea Duhului Sfânt, fecioarã. O numim pe Maica Domnului «cunoasterea luminatã a harului» pentru cã, asa cum ne spune Sfântul Ioan Evanghelistul, odatã cu venirea lui Hristos în lume, a venit «harul si adevãrul». Hristos ne face pãrtasi harului lui Dumnezeu, care nu este altceva decât iubirea Sa. Harul aduce în inima omului atât iubirea lui Dumnezeu, linistea si pacea, cât si împãcarea cu El. Doar prin venirea harului, Dumnezeu se asazã în inima omului.

Maica Domnului este numitã «cunoasterea luminatã a harului» pentru cã prin venirea lui Dumnezeu-Fiul în aceastã lume, ca Om, ea ni L-a adus si ne-a dat posibilitatea de a-L avea, fiecare dintre noi, în adâncul inimii. Adevãrata cunoastere a lui Dumnezeu a avut loc odatã cu întruparea Fiului lui Dumnezeu. Odatã cu Întruparea am putut cunoaste cã Dumnezeu este si cã a venit printre oameni. Astfel, am cunoscut ce înseamnã viata dumnezeiascã, iubirea absolutã pentru oameni.

Iubirea noastrã este fluctuantã. Pentru noi, cineva poate fi deosebit în clipa de fatã, dar dacã ne-a gresit, îl lepãdãm cu foarte multã usurintã. Dumnezeu ne iubeste si rãmâne neclintit chiar si atunci când noi Îi întoarcem spatele, chiar si atunci când noi ne revoltãm si Îl dispretuim. El rãmâne statornic în dragostea Sa, asa cum a rãmas, pe Cruce, neclintit în iubire. Prin Iisus Hristos am cunoscut iubirea cea adevãratã. Prin Întrupare, Maica Domnului ne-a fãcut pãrtasi de cunoasterea iubirii dumnezeiesti.

Ori de câte ori viata vã aruncã în încercãri, vã îndemn sã cititi Paraclisul Maicii Domnului, pentru cã veti simti, în mod negresit, lucrarea ei tainicã. Rugãciunile Maicii Domnului au mare trecere cãtre Hristos. În Maica Domnului – ne spune Pãrintele Dumitru Stãniloae – avem, în cer, o inimã de mamã. Sã ne rugãm ei, ori de câte ori viata ne pune la încercare, si vom simti harul, mângâierea si dragostea sa de mamã.”, a trimis cãtre enoriasi povata cea mai de suflet, PS Ignatie, Episcopul Husilor.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.