DOR DE COPILĂRIE… Bârlădeanca Clementina Trofin – colecționară de păpuși, organizează împreună cu Muzeul „Vasile Pârvan” din localitate vernisarea expoziției temporare „Povestea Tăcutelor Păpuși”. Evenimentul se va desfășura duminică, 30 mai, ora 11.00, la la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, avându-l ca invitat pe poetul și jurnalistul Mihai Sultana Vicol. Clementina Trofin, care anul acesta a împlinește 60 de ani, este nepoata fostului ministru din perioada comunistă, Virgil Trofin, iar acesta a fost „baza” pasiunii doamnei Clementina pentru păpuși. „El mi-a cumpărat și trimis multe dintre păpuși, ținea foarte mult la mine, a fost fratele tatălui meu. De la el a pornit pasiunea mamei și a mea de a colecționa aceste frumuseți ce-mi țin mereu trează amintirea copilăriei, iar acest lucru doresc să-l împărtășesc cu copiii care vor veni să le vadă”, a spus Clementina Trofin pentru ziarul Vremea Nouă.
Dedicată în primul rând copiilor, dar și persoanelor adulte pentru care copilăria a rămas un basm fără sfârșit, expoziția surprinde diversitatea colecției private a Clementina Trofin, din Bârlad, prezentând publicului o selecție de aproximativ 200 de obiecte din cele 800 (păpuși din porțelan, păpuși cu expresie, arlechini, jucării de pluș, jucării tricotate. Cărțile și revistele pentru copii din patrimoniul muzeului bârlădean – donate de-a lungul anilor de Marieta Creangă, Ion Hobana, Virgil Chiriac, Mitzura Arghezi, Gica Iuteș și Virginia Durnea -, alese pentru expunere, întregesc universul copilăriei.
„Pentru prima dată, o parte din colecția constituită de doamna Maria Trofin, mama colecționarei, și îmbogățită de fiica Clementina Trofin, va bucura ochii și inima publicului prin intermediul expoziției de față. Vă așteptăm să o vizionați până la finele lunii iunie, la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235, accesul fiind permis cu respectarea măsurilor de protecție sanitară aflate în vigoare.”, a precizat și organizatoarea minunatei expoziții dedicată celor mici de 1 Iunie, muzeograful Alina Butnaru.
,,Unde ești, copilărie, / Cu pă (durea) pușa ta cu tot?” O lume frumoasă și tăcută, dar care are forța să răscolească sufletele ( împovărate de ani) cu nostalgii și trăiri emoționante. Felicitări muzeografei Alina Butnaru pentru această inițiativă și colecționarei pentru asemenea frumoasă pasiune.