REZULTATE… “Drumul acesta care leagă Berezeniul de Stuhuleț m-a întinerit! Când am văzut eu asfaltul pe acei 7,5 km, am zis că alt dar mai frumos de Moș Crăciun nu este”, spune, bucuros, primarul comunei Berezeni, Toader Dima, unul dintre conducătorii de primării din județul Vaslui pe care îl admiră și îl dau drept exemplu până și opozanții politici. În prag de Crăciun, primarul Dima este convins că anul acesta, oricât de greu a fost, a avut momentul său de glorie, care, la Berezeni, a însemnat scoaterea din izolare a satului Stuhuleț, care, conform atestării documentare, este cea mai veche localitate de pe valea Prutului. Stuhuleț fusese lăsat zeci de ani la rând departe de reședința de comună și tare greu mai ajungeau acei oameni să vadă asfaltul. Anul acesta s-au finalizat cei 7,5 km, mai exact partea importantă a drumului dătător de speranță. “Sunt foarte fericit că am reușit să fac acest drum. Și vă fac o mărturisire: asfaltarea asta eu o consider marea mea realizare, pentru care nu am niciun merit”, spune amuzat și cu tâlc, primarul Dima. Consiliul Județean și președintele Dumitru Buzatu, susține primarul Dima, au fost cei care au făcut lucrarea. “Acesta este adevărul! Consiliul Județean l-a făcut, nu eu. Eu doar am făcut demersuri. Dar sunt fericit că e făcut pentru oameni. Mă oprește lumea pe stradă și își face cruce, spunând că tare e bine cu asfalt. Era timpul să scoatem satele acestea din izolare”, spune primarul Berezenilor.
Sunt unii oameni născuți cu vocația aceasta a gospodăriei, a chiverniselii și a lucrurilor mari, făcute pentru ceilalți! Iar județul Vaslui, din fericire, are câțiva primari de felul acesta, la care te uiți și înțelegi că administrația publică locală, mai ales la sate, nu e doar o știință, ci și un har. Primarul Toader Dima este, fără îndoială, unul dintre oamenii înzestrați cu capacitatea aceasta de a schimba viața celorlalți, de a clădi, de a moderniza. Rămâne însă de fiecare dată cu o smerenie tipică răzeșilor vrednici, pentru care, așa cum spunea Nicolae Iorga, “nu vorba de laudă este leacul neputinței, ci fapta”. Și faptele au vorbit din prima lună de când a venit la conducerea Primăriei Berezeni. Iată, de pildă, o întâmplare rămasă în memoria sătenilor. În 2016, când noul primar Dima a venit în funcție, s-a dus la Dispensarul Uman din comună, să vadă cum e treaba. Acolo, de zeci de ani toaleta era tot în fundul curții, iar apa se căra cum se putea cu o căldare. Medicul Gheorghe Zanet l-a privit pe noul primar și i-a spus, resemnat, că nu mai crede că s-ar mai putea schimba ceva în Dispensar, mai ales că e și în pragul pensiei. Primarul Dima însă a izbutit ca în cel mai scurt timp să modernizeze clădirea și să o facă chiar mai modernă și mai frumoasă ca la oraș! Medicul Zanet a mai apucat și el 6 luni să se bucure de condiții civilizate, căci apoi s-a pensionat. Pentru dăruirea de a munci peste 40 de ani în Dispensarul ponosit din comună, salvând vieți, îngrijind și ajutând oameni suferinzi, primarul Toader Dima l-a făcut pe medicul Gheorghe Zanet “cetățean de onoare” al comunei Berezeni. “E primul și singurul cetățean de onoare pe care l-am făcut eu, în calitate de primar. A meritat din plin. A fost un medic bun, blând și devotat oamenilor din comuna noastră”, spune Toader Dima.
La Căminul Cultural din Berezeni este încălzire cu aer cald, ca la mall-uri!
De la modernizarea căminului cultural au mai urmat alte proiecte, care, mai mari sau mai mici, au aprins câte o luminiță a speranței în multe locuri din această comună. Fie că s-a refăcut un drum lăsat în noroaie de ani de zile, fie că s-a construit un trotuar civilizat sau, foarte important, s-a făcut o biserică nouă (la Mușata) ori s-a reparat un lăcaș în alt sat component, toate au însemnat pașii înainte ai aceste comunități. Să nu mai spunem că la Berezeni, la căminul cultural modernizat, de exemplu, este încălzire cu aer cald, ca la mall-uri, sunt scaune tapițate și dotări cum nu prea mai vezi prin alte comune; piața agro-alimentară abia finalizată are o arhitectură unică și sătenii sunt convinși că e cea mai frumoasă din toate comunele județului, iar cel mai important lucru – apa curentă – a ajuns la toți doritorii din Berezeni. Acum oamenii gospodari au băi în interiorul locuințelor, iar toaleta din fundul curții, precum și spălatul la lighean, încep să fie “detalii” dintr-o epocă ce se vrea uitată.
“Sunt oameni de 70 – 80 de ani, din Rânceni, care își fac cruce și spun :dom’le, primar să aveți sănătate, că am trăit să o văd și pe asta”
“Nimic nu aș fi putut să fac singur. Am oameni în Primărie, am Consiliu Local, am gospodarii din comună care, fiecare în felul lui, mă ajută să facem proiectele. Anul acesta, cel mai mult mă bucur că am reușit să asfaltăm acești 7, 5 km, care leagă Berezenii, Rânceni și Stuhuleț. Patru ani m-am zbătut. S-au făcut pe bucăți, dar acum am reușit să ajungem la această lungime realizată. Merge asfaltarea până la bifurcația cu Mușata. Extradinar de mult ajută traficul acest drum asfaltat. Îi ajută pe oameni în primul rând. Oamenii pot veni spre centru, ca să ajungă la Huși și unde mai vor ei, la Spital și oriunde au nevoie. Oamenii, practic, trăiesc altă viață acum. Sunt oameni de 70 – 80 de ani, din Rânceni, care își fac cruce și spun: dom’le, primar să aveți sănătate, că am trăit să o vad și pe asta”, spune primarul Dima.
“PNDL-urile au salvat satele. Sigur, or fi și primari din aceia care dau foc pe la primărie, dar noi aici vorbim despre primarii gospodari, care pun suflet în locul pe care îl conduc
ADEVĂR… ”Ca să faci ceva într-o comună e muncă multă, alergătură. Hârtiile exagerat de multe mi s-a părut cel mai greu lucru, dar trebuit să le fac, dacă erau finanțări cu care puteam face ceva în comuna noastră. Prin PNDL 1, de exemplu, am avut prinse școlile. Și în PNDL 2 am prins apa, drumurile și școala de la centru, de aici, pe care vreau să o fac în stilul Spiru Haret. Degeaba spun unii că PNDL-urile sau Anghel Saligny cum le mai spune acum, nu sunt bune, că au furat primarii. E o prostie! PNDL-urile au salvat satele. Sigur, or fi și din cei care dau foc pe la primării, cum vedem acum pe la televizor, dar noi aici vorbim despre primari gospodari, despre cei care pun suflet în locul pe care îl conduc. Cum am pus eu în acest proiect, cu drumul spre Stuhuleț. Acest proiect m-a întinerit. Drumul, cei 7,5 km, este făcut din fondurile Consiliului Județean și nu pot decât să mulțumesc și domnului președinte Buzatu, că m-a sprijinit. CJ Vaslui a făcut în totalitate acest drum, acesta e adevărul. De asta spun ca drumul acesta e cea mai mare realizare a mea, la care n-am niciun merit. Dar eu o trec la realizările din comună care m-au bucurat cel mai mult. E pe locul al treilea, în clasamentul celor mai importante lucruri din viața mea”, spune, entuziast, primarul Toader Dima. Celelalte două momente care l-au împlinit sufletește au fost înființarea Agroind Berezeni, una din cele mai performante societăți comerciale agricole din zonă, dar și momentul în care a ajuns parlamentar. “A fost o mare onoare pentru mine. Încrederea oamenilor a fost mereu cel mai important lucru. Să vezi că omul de rând vede în timp o șansă, o salvare. Te onorează încrederea aceasta. De aceea, acum, în prag de sărbătoare, vreau să le mulțumesc oamenilor din comuna Berezeni pentru faptul că iubesc aceste locuri și sunt alături de primărie. Le doresc multă sănătate și bucurii. Crăciun fericit, alături de cei dragi!”, a spus la final cel mai înțelept primar din județul Vaslui.