spot_img
spot_img
10.1 C
Vaslui
07-ian.-2025

Povestea lui Ionut Sorea, vasluianul care a studiat în Franta, Aruba si China

- Advertisement -

INEDIT…Vasluianul Ionut Sorea, masterand la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, a fost premiat pentru rezultate academice remarcabile în cadrul primei editii a ”Galei Studentului Iesean. Evenimentul a fost organizat în perioada 3-6 noiembrie, de Casa de Culturã a Studentilor Iasi. Pe Ionut vi l-am prezentat si în urmã cu câtiva ani în paginile cotidianului Vremea Nouã, gratie rezultatelor deosebite obtinute la olimpiadele la care a participat în perioada în care era elev la Liceul Tehnologic ”Nicolae Iorga” din Negresti. Una dintre reusitele sale, care prevestea succesul de care se bucurã acum, a fost obtinerea celui mai mare punctaj pe tarã la Olimpiada Nationalã de Geografie în anul 2015. Traseul parcurs de Ionut dupã finalizarea liceului si admiterea la facultate este foarte interesant, fascinant chiar. Gratie inteligentei, ambitiei si implicãrii de care a dat dovadã, acesta a avut sansa sã studieze câte un semestru la Sorbona (Paris, Franta), la Universitatea din Aruba, Insulele Caraibe Olandeze si la Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China. De asemenea, a fost voluntar oficial la Jocurile Olimpice de Iarnã de la Pyeongchang, Coreea de Sud. Iar povestea lui Ionut este abia la început.

Ionut este în prezent în anul I la masterul de Geomaticã de la Facultatea de Geografie si Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. A terminat licenta pe Planificare teritorialã la aceeasi facultate. “Am hotãrât sã continui pe aceastã filierã pentru a aprofunda gestionarea Sistemelor Informationale Geografice (SIG), soft-uri folosite pentru analiza spatialã a fenomenelor geografice. În mare, ceea ce fac acum si îmi doresc sã fructific într-un viitor job se leagã de crearea de hãrti si solutionarea de probleme spatiale (ex. analizã de piatã pentru companii, prezentarea cartograficã a informatiilor, analiza spatialã a problemelor de mediu). Aria mea principalã de studiu este geografia mediului si cu precãdere poluarea acusticã în mediul urban. Lucrarea mea de licentã a dezbãtut metodologic problema zgomotului urban generat de traficul rutier chiar pe mun. Vaslui, pe o zonã centralã delimitatã de mine.”, a declarat Ionut.

A studiat la universitãti renumite si a vizitat tãri fascinante

“De la terminarea liceului încoace, viata mi s-a schimbat si asta în mare parte experientelor din strãinãtate si de la Facultatea de Geografie. Am aprofundat la nivel de studii ceea ce îmi place, am cãlãtorit si învãtat prin intermediul lor si m-am concentrat pe a gãsi ceea ce îmi doresc sã fac în perspectivã. Un vis mi s-a împlinat în aceastã perioadã, cel de a fi parte a ceea ce înseamnã o editie a Jocurilor Olimpice, fiind de când mã stiu un pasionat al sportului”, a declarat Ionut. Astfel, în cei trei ani de licentã a studiat în strãinãtate de douã ori. Primul stagiu a fost la Universitatea Paris-Sorbonne în semestrul II din anul II, unde a avut materii legate de geografie fizicã, dar si geografia mediului. Al doilea, în semestrul I din anul III a fost pe managementul turismului, afaceri si marketing în domeniul ospitalitãtii, la Universitatea din Aruba, Insulele Caraibe Olandeze. De asemenea, a studiat la sfârsit de iulie 2018 si la Universitatea Jiao Tong din Shanghai, China, la o scoalã de varã pe controlul problemelor de mediu. “Cea mai mare realizare din timpul anilor de licentã pe voluntariat a fost participarea ca voluntar oficial la Jocurile Olimpice de Iarnã de la Pyeongchang, Coreea de Sud, din februarie 2018. Acolo, am lucrat la un birou de informatii în Centrul Principal de Presã, oferind jurnalistilor si fotografilor acreditati informatii cu privire la transport în zona olimpicã, conferinte de presã, locatiile arenelor etc. si ocupându-mã de supervizarea sãlii de lucru pentru media.”, a adãugat Ionut. Faptul cã a avut sansa de a studia si cãlãtori în aceste tãri fascinante a fost o binecuvântare pentru tânãr. “Îmi plac cãlãtoriile si în special cele de lungã duratã, care îmi dau sansa sã stau într-o anumitã locatie mai mult timp, sã mã integrez si sã simt cum e sã trãiesti într-o societate cu o culturã diferitã. Am realizat cã experientele autentice si conexiunea cu geografia si hãrtile fac totul pentru mine în cazul oricãrei locatii vizitate”, a mai spus vasluianul.

Premiat pentru rezultate academice remarcabile

Duminicã, 4 noiembrie, Ionut Sorea a fost premiat, alãturi de alti doi studenti, în cadrul primei editii a ”Galei Studentului Iesean”. Au contat foarte mult rezultatele academice – media anilor de licentã 9.94, media examenului de licentã 10 -, cele stiintifice si cele de la nivel de voluntariat. “La nivel stiintific, am înregistrat mai multe participãri la simpozioane si conferinte, urmând a publica primul articol pe tema mea de licentã. Printre premii se numãrã premiul I la Conferinta Nationalã pentru studentii geografi <<Constantin Brãtescu>>, Constanta 2018, împreunã cu colegul meu Urzicã Andrei (master Geomaticã, anul II) si premiul acordat de compania ESRI România la Simpozionul National al Studentilor Geografi, Bucuresti 2016”, a încheiat Ionut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.