EXCEPTIE A picat Bacalaureatul în varã, cu 3,90 la matematicã, însã, acum, la Bac-ul de toamnã, un elev al Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” din Husi a izbutit o performantã, în fata cãreia si profesorii au rãmas uimiti! Ilie Olaru a primit 8,20 pentru teza sa, desi a apreciat subiectele ca fiind mult mai grele decât în varã. Performanta lui Ilie însã ascunde o poveste de viatã impresionantã, care, odatã stiutã, justificã, într-un mod ce poate servi oricând drept pildã celorlalti copii, dorinta bãiatului de a lua Bac-ul. Ilie Olaru creste de la 2 ani si 8 luni în plasament, nu si-a cunoscut niciodatã tatãl si a suferit când la sedintele celorlalti colegi veneau pãrintii, iar la el, nimeni, niciodatã. “Vreau sã ajung cineva în viatã, de asta am învãtat si noaptea ca, pânã la urmã, sã iau Bac-ul. Sã merg la facultate la Constanta, cãci acolo stiu eu cã mai am un frate si o sorã, de care am fost mereu despãrtit. Vreau sã ajung mai aproape de ei”, spune, cu sperantã, Ilie. Este fericit cã “a învins” cu o notã atât de bunã matematica, cea care ar fi putut sã îi punã, spun în glumã amicii sãi, marea piedicã în drumul sãu spre facultate.
Si Bacalaureatul de toamnã oferã surprizele sale plãcute, iar Ilie Olaru, elevul de la Colegiul “Dimitrie Cantemir”, cel care a avut cea mai mare medie dintre candidatii huseni, a izbutit sã îsi bucure profesorii cu o performantã foarte interesantã. Desi a luat doar 3,90 la matematicã în varã, dupã o lunã de zile de învãtat, acum a fãcut o tezã cu peste 4 puncte mai bunã, luând 8,20. Diferenta de note pare aproape imposibilã, la prima vedere, spun profesorii, pentru cã matematica nu se învatã într-o varã. Si totusi… Cum în varã luase la Românã 7,5, la Anatomie 8,95, iar acum, 8, 20 la Matematicã, poate merge la facultate, cu media 8,21. “Vreau sã devin tehnician dentar. Am avut emotii mari, pentru cã mereu am avut probleme la matematicã, dar, în fata subiectelor destul de grele, m-am calmat si m-am apucat de scris. Si a fost neasteptat de bine”, a spus Ilie.
“Atât de mult îmi doream sã iau Bac-ul, încât mã trezeam noaptea, la 2,00, ca sã mã apuc de exercitii”!
Rezultatul lui Ilie este cu atât mai interesant cu cât matematica reprezintã o grea încercare pentru multi dintre absolventii de la Colegiul Agricol si nu numai, iar întoarcerea rezultatului într-o asa manierã, într-un timp atât de scurt, cu sigurantã a avut în spate o poveste care meritã spusã. “Nu mi-a fost usor, dar mi-am dorit foarte mult sã iau Bacalaureatul. Mi-am dat seama cã fãrã sã învãt nu se poate. Am avut eu câtiva bãnuti pusi deoparte si am spus cã e bine sã mã pregãtesc la un profesor bun. M-am dus la o doamnã profesoarã de la Colegiul “Cuza Vodã”, Adela Baltag, cãreia vreau sã îi multumesc din tot sufletul, prin intermediul dumneavoastrã. Aceastã doamnã profesoarã m-a adus pe mine de la 3,90 la 8, 20. Mi-a explicat, mi-a dat exercitii acasã, iar eu am ascultat-o. Atât de mult îmi doream sã iau Bac-ul, încât mã trezeam noaptea, la 2,00, ca sã mã apuc de exercitii. Secretul este sã faci ceea ce e mai greu, iar când te încurci, sã mergi sã arãti profesorului, care îti explicã exact. Si sã fii motivat, sã îti doresti. La fel vreau sã multumesc doamnei profesoare de Românã, Cerasela Cristea, care a fãcut pregãtire cu noi toti si suplimentar, numai sã ne ajute sã luãm note bune”, spune Iilie Olaru.
“Am simtit mereu o diferentã între mine si ceilalti colegi, pentru faptul cã eu eram copil din plasament”
De altfel, cei care îl cunosc pe Ilie, stiu cã determinarea sa este una care vine si pe fondul unei povesti de viatã triste, care, fãrã îndoialã, l-a ambitionat si mai mult. Ilie a fost dat în plasament de la vârsta de 2 ani si 8 luni, la o rudã de la Valea Grecului. “Nu mi-am cunoscut niciodatã tatãl, nici mãcar o pozã cu el nu am. Nu stiu cine e”, spune bãiatul, cu amãrãciune. Cu mama a pãstrat cumva legãtura, dar ea e în strãinãtate, departe. Cel mai mult, spune el, le-a simtit lipsa pãrintilor la sedintele de la scoalã, când toti colegii veneau cu mama, cu tata, ceea ce îl fãcea sã se simtã într-un fel anume. “Am simtit mereu o diferentã între mine si ceilalti colegi pentru faptul cã eu eram copil din plasament, mai ales la sedinte. Dar am mers mai departe. Important în viatã este sã speri la ce va urma bine în viatã, la ce drum vrei sã urmezi. Eu vreau sã mã realizez, sã învãt. Si sã mã duc la Constanta la Universitate, în orasul în care stiu cã am un frate si o sorã. Am fost mereu despãrtiti, iar de acum poate va fi altfel”, sperã Ilie, fruntasul Bacalaureatului de toamnã de la Husi.