spot_img
spot_img
13.9 C
Vaslui
01-apr.-2025

Povestea expertului din dosarul șpăgii: Judele, fost consilier județean și om de afaceri cu o avere considerabilă

- Advertisement -
EXPLICAȚIE… Emil Savin a mărturisit că a făcut denunțul pentru că a fost forțat să facă contraexpertiza cu același expert: “avocații mi-au spus că e o mită ascunsă. Eu nu l-am denunțat pe Buzatu, eu am denunțat expertul, expertiza respectivă”.

REȚINUT… Radu Judele este expertul din dosarul șpăgii de 1,25 mil. lei, primită de Dumitru Buzatu. A fost reținut 30 zile pentru trafic de influență, întrucât ar fi promis omului de afaceri Emil Savin că va modifica în interesul lui concluziile contraexpertizei și că acestea vor fi acceptate fără probleme de reprezentanții Consiliului Județean. Procurorii DNA spun că Judele ar fi cerut la schimb 600.000 lei, plus TVA, mascați într-un contract de prestări servicii cu firma sa, însă judecătorii Curții de Apel au eliminat, momentan, această infracțiune. Judele se știa de ceva timp cu președintele CJ, tatăl său și Dumitru Buzatu fiind de loc dintr-un sat din comuna Ruginoasa, județul Iași, iar pe vremuri politicianul naturalizat la Vaslui a făcut lobby pentru ca al său consătean să fie director regional la Direcția de Drumuri și Poduri Iași. Acum fiul i-a întors datoria lui Buzatu, făcând o expertiză la comandă, pentru a-l putea constrânge pe Emil Savin să dea mită. Parcursul profesional al acestuia este cel puțin interesant: Radu Judele a fost administrator public al județului Botoșani, iar în perioada 2016-2018 a fost consilier județean. De-a lungul timpului, acesta a acumulat o avere impresionantă: trei terenuri intravilane de aproape 80.000 mp în comuna Cristești (Botoșani), un teren agricol într-o comună din Neamț, un apartament în Botoșani, două apartamente și o casă în Iași. Drum Pod Invest SRL, firma care ar fi măsluit expertizele din dosarul șpăgii lui Dumitru Buzatu, a avut, din 2018 și până în 2022, un profit net total de 2.651.591 lei, adică aproximativ 550.000 euro.

Reamintim că proiectul Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești s-a împotmolit în vara anului 2021, după ce la ADR Nord-Est au ajuns mai multe sesizări cu privire la neconformitatea lucrărilor efectuate. Astfel, Consiliul Județean a hotărât, la recomandarea ADR Nord-Est, să se realizeze o expertiză tehnică menită să determine cantitatea și calitatea materialelor. Lucrarea a fost câștigată de o firmă din Neamț, rezultatele parțiale arătau că lucrarea e conformă, însă apoi expertul s-a retras. Astfel, a intrat în joc Radu Judele și firma sa, Drum Pod Invest SRL. “Unele dintre concluziile expuse de Judele Radu în expertiza, a cărui beneficiar este CJ Vaslui, recomandau că «peste structura actuală se va executa un strat de mixtură bituminoasă tip AB, la care se va adăuga o grosime suplimentară necesară realizării deverelor (6 cm va fi grosimea minimă considerată pentru calculul structurii rutiere, adică acea grosime minimă ce va trebui asigurată în toate punctele suprafeței», scriu procurorii în referatul de arestare. Potrivit acestora, expertiza realizată de Judele a declanșat “un diferend între părțile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau și înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de Soragmin SRL. Urmare a efectuării acestei expertize, activitățile de execuție din cadrul proiectului au fost oprite în cursul lunii iunie 2022”. Ulterior, Radu Judele ar fi pretins, conform procurorilor, “sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiții. Judele Radu le-a promis reprezentanților SC Soragmin SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui. Suma pretinsă de Judele Radu drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată, numitul Judele Radu a promis reprezentanților SC Soragmin SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanții CJ Vaslui”.

Cum s-au adaptat concluziile: stratul de asfalt a fost redus de la 6 cm, la 1,5 cm

În tot acest timp, Radu Judele era în permanentă legătură cu reprezentanții CJ, întrucât primea indicații de la aceștia despre cum trebuie să adapteze concluziile expertizei: “În ceea ce privește relația numitului Judele Radu cu factorii decizionali din cadrul CJ Vaslui, acesta ține legătura și acționează la instrucțiunile venite din partea lui Toma Cătălin. Acesta, la rândul său, primește instrucțiuni de la președintele CJ Vaslui, Buzatu Dumitru, pe care le transmite numitului Judele Radu. De asemenea, Toma Cătălin îi dă instrucțiuni numitului Judele Radu asupra procedurii cum trebuie să ajungă această adaptare a concluziilor expertizei anterioare la CJ Vaslui”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare. În cele din urmă, SC Soragmin SRL, administrată în fapt de Savin Emil, și SC Drum Pod Invest SRL, administrată în fapt de Judele Radu, au încheiat un contract de prestări servicii care avea ca obiect adaptarea concluziilor primei expertize, iar reprezentanții SC Soragmin SRL au achitat suma de 600.000 lei, plus 114.00 lei TVA. “În cursul lunii mai 2023, Judele Radu a înaintat către reprezentanții CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse inițial, activitate prin care a redus la aproximativ. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC Soragmin SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafața loturilor 1 și 2 a Drumului Strategic. De asemenea, Judele Radu a calculat și sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei, față de suma inițială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii, cât și centralizatorul cu sumele pe care l-a emis Judele Radu, au fost acceptate de către CJ Vaslui”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare.

Emil Savin, despre contractul cu firma lui Judele: “avocații mi-au spus că este o mită ascunsă”

Omul de afaceri Emil Savin a povestit că Radu Judele a fost motivul pentru care a făcut denunț la DNA. Acesta a spus că nu i s-a părut corect ca același specialist să facă contraexpertiza. „Eu am cerut să facă o contraexpertiză, ei nu au vrut, au zis că poate fi făcută de același expert care a realizat expertiza”, a spus Emil Savin la Antena 3, afirmând că atunci s-a consultat cu avocații săi, care i-au spus că „este o mită ascunsă”. „Eu nu l-am denunțat pe Buzatu, eu am denunțat expertul, expertiza respectivă. Și m-am dus cu acea expertiză la domnii de la DNA”, a adăugat el. Și, de atunci, spune omul de afaceri, „am intrat în ascultare (a fost interceptat de DNA – n.r.) și prin ascultare a ieșit toată panarama asta”. „Deci eu nu l-am denunțat pe Buzatu, l-am denunțat pe domnul expert. N-am avut încotro și a trebuit să fac ce am făcut”, a continuat Emil Savin.

Radu Judele, politician și om de afaceri

Radu Judele

Potrivit publicației Fanatik, Radu Judele a fost implicat în politică, fiind consilier județean în Botoșani, din partea PNL, în perioada 2016-2018. Înainte, Radu Judele a fost administrator public al județului Botoșani, fiind numit în funcție, în 2012, de PNL-istul Florin Țurcanu. În 2018, după ce și-a încheiat mandatul de consilier județean, Radu Judele a demisionat din PNL și a devenit președinte al PMP Botoșani. În 2020, Radu Judele a candidat din nou pentru funcția de consilier județean, astfel că, pe 11 august, și-a completat declarația de avere. Din documentul consultat de FANATIK, reiese că evaluatorul deține un portofoliu imobiliar impresionant. Astfel, Judele are trei terenuri intravilane (de 20.000 metri pătrați, 10.000 metri pătrați și 47.100 metri pătrați) în comuna Cristești din județul Botoșani.

De asemenea, expertul evaluator mai are un teren agricol de 7.883 metri pătrați, în comuna Hangu, din județul Neamț, în posesia căruia a intrat în anul 2005. În orașul Botoșani, Radu Judele are un apartament cu o suprafață de 50,6 metri pătrați, cumpărat în 1990. La Iași, Judele deține numai puțin de trei clădiri: un apartament de 50.6 metri pătrați (cumpărat în 1990), un altul de 49.05 metri pătrați (achiziționat în 1998) și o casă de locuit cu o suprafață de 303,32 metri pătrați, cumpărată în anul 2007.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. heiiiii…. de parca numai acestia au facut averi din banii statului,,,,,, trebuiesc luati la puricat toti care au trecut pri functii la Consiliul judetean, primarii etc . Bischinetu .. are are….. mult .. din salar oare ???????

  2. Atenție!!! Dobitocul ăsta de Judele nu este expert. El este un afacerist. DNA să caute și să aducă la declarații adevăratul expert. Este posibil ca acesta să nu știe mai nimic despre lucrare. Expertizele sunt cusute cu ață albă și nici una nu are treabă cu lucrarea. Farmazon a jucat la două capete și a mers la DNA când și-a făcut calculele la bani. Să fie chemați și cei de la ADR la DNA pentru că au si ei destule de povestit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.