Brățările dacice de aur furate de la Muzeul Drents din Assen, Țările de Jos, au fost recuperate cu mari eforturi umane și financiare de statul român de la braconieri arheologici care le-au sustras din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.
Cele trei obiecte de patrimoniu dispărute din expoziția organizată la muzeul olandez fac parte dintr-o serie de 13 brățări spiralate din aur salvate de autorități judiciare din România în perioada 2007 – 2015.
Braconajul arheologic, activitatea interlopilor hunedoreni Anchetele derulate au dezvăluit existența a încă 11 astfel de brățări din aur, care, însă nu au putut fi recuperate până în prezent. Activitățile de braconaj arheologic au început în primii ani de după Revoluția din decembrie 1989.
Lumea interlopă a județului Hunedoara, unde se aflau cele mai mari situri arheologice dacice, s-a diversificat foarte mult prin apariția și structurarea unor grupări infracționale ce vizau exploatarea în mod organizat a bunurilor de patrimoniu național.
Citeşte întreaga ştire: Povestea celor 24 de brățări din aur furate de la Sarmizegetusa Regia. Cum au ajuns mafioți sârbi, un infractor din Cluj și un fost polițist să vândă podoabele dacice