BRAVO, ROMÂNIA!… Una dintre cele mai frumoase povești de succes ale județului Vaslui, cel care înainte de Revoluție era un pilon trainic al economiei naționale, a supraviețuit aproape miraculos la Bârlad! Este vorba despre Fabrica de Confecții ai cărei meșteri pricepuți nu s-au oprit niciodată din anul 1939, din a face cele mai frumoase cămăși și nu numai. Vremurile grele de după Revoluție nu au curmat povestea cămășilor minunate de la Bârlad, așa că, iată, după 34 de ani, Confecții Bârlad are 520 de angajați, buni meșteri, care continuă tradiția. Peste 95% din producție merge la export și devine astfel cartea de vizită a unei întregi zone. Cea care conduce fabrica este ing. Constanța Popa. Un manager care lucrează în acest loc de 39 de ani, cu un devotament mai rar întâlnit.
După anii de comunism, când fabrica avea export pe piața CAER cu Rusia în mare parte, Confecții Bârlad a investit în modernizarea fabricii, executând acum produse de înaltă calitate. Confecții Bârlad, o companie cu istorie, și-a început activitatea în anul 1939, când au fost construite „Atelierele de reparat confecții pentru armată”, iar după naționalizarea mijloacelor de producție, în iulie 1948, a devenit Întreprindere de stat. În această perioadă, profilul sortimental al întreprinderii a fost format din îmbrăcăminte exterioară de protecție – bluze, pantaloni vătuiți, salopete. În timp, Confecții Bârlad s-a dezvoltat în mai multe etape, prima începând în anul 1961 și constând în schimbarea profilului sortimental, ponderea producției fiind lenjeria de corp – cămăși, bărbați și copii, precum și pijamale pentru bărbați, copii și femei. După ultima etapă de dezvoltare, cea din anul 1988, suprafața construită, cea de producție și depozitare s-a dublat, iar numărul salariaților a ajuns la 2.600 de persoane. „Pentru menținerea și acoperirea capacității de producție, după anul 1990, odată cu pierderea pieței CAER, societatea a fost obligată să apeleze la contractele tip Lohn, care au asigurat până astăzi accesul la noutățile modei, la noile tehnologii de fabricație, ceea ce a permis trecerea la producția de cămăși pentru segmentul superior al consumatorilor”, ne-a precizat Constanța Popa, actualul director comercial al Confecții Bârlad.
Produsele Confecției din Bârlad sunt 95% pentru export!
Față de sortimentul din 1995 – cămăși bărbați – în prezent, Confecții Bârlad confecționează și bluze de femei, echipament sportiv – tricouri fotbal pentru mărcile Umbro, Diadora – cămăși de noapte, pijamale femei și uniforme instituționale. Cu toate acestea, activitatea principală a rămas confecționarea de cămăși pentru bărbați. Din totalul producției, numai 5 procente sunt destinate pieței din România deoarece SC Confecții Bârlad nu mai are comenzi sigure, iar puterea de absorbție este destul de mică.
Personalul calificat – o problemă
Piața confecțiilor din România se confruntă cu două probleme principale: lipsa personalului calificat și lipsa țesăturilor bumbac și tip bumbac realizate în țară. Astfel, după pierderea unui număr important de salariați, ca urmare a emigrărilor masive după intrarea în UE și NATO, Confecții Bârlad a luat măsuri de reorganizare, care să asigure competitivitatea, măsuri de completare a numărului de salariați ce părăsesc locurile de muncă în fiecare an. Însă și în ultimii ani fluctuația se menține la un nivel ridicat. La începutul anilor 1990, erau peste 2000 de salariați, acum însă sunt doar 520. „Pentru a evita plecarea personalului la alte unități de profil, în ultimii ani compania noastră a asigurat un cîștig lunar peste media națională în această ramură. Cei 520 de salariați produc anual peste 1,8 milioane de produse, cea mai mare parte (95%) fiind destinată exportului, în ultimul deceniu, Confecții Bârlad devenind cel mai mare producător de cămăși pentru bărbați din țară. Puterea de absorbție a pieței interne fiind redusă, am fost deschiși cooperării cu firme de prestigiu din Italia, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Regatul Unit și ne-am adaptat periodic producția în funcție de cerințele partenerilor”, adaugă directorul companiei.
Constanța Popa, omul fidel de 39 de ani Confecției Bârlad și României!
CV… „Sunt la Confecții Bârlad din 1984, adică de 39 de ani, de la terminarea facultății. Prin ieșirea la pensie a fostului director comercial, doamna Baloșiu, am fost numită eu în această funcție, unde am stat din 2004 până în anul 2021, iar de doi ani sunt director general prin retragerea domnului Emil Copceag din funcție, însă el este încă președintele Consiliului de Administrație. După 1995 ne-am orientat spre vestul Europei și la producția în regim Lohn. Noi ne-am remarcat prin calitate și am pus accent pe tehnologie. Exportul nostru este acum de 95%. Practic nu avem import decât pentru produsele pe care le valorificăm noi, sub brandul propriu. Lucrăm cu Italia, cu Germania, Suedia, Franța, Belgia, Olanda. Anul trecut ponderea cea mai mare a avut-o Germania, un client foarte serios, care ne-a acoperit 45% din capacitate. Anul acesta a urcat pe podium Suedia”, a spus Constanța Popa, directorul firmei Confecții Bârlad!
„România este o țară dezvoltată! Mai avem însă de treabă ca să ne aducem românii plecați, acasă!”
MESAJ… „În ultimele două decenii, România a evoluat semnificativ pe multe fronturi, transformarea a fost radicală, iar momentele aderării la NATO și la UE s-au dovedit a fi repere esențiale, ducând la progrese remarcabile în deschiderea de perspective. Astăzi România este printre țările dezvoltate ale UE, ceea ce crează transformarea întregii societăți. România are potențial! Noi, românii, suntem harnici și ambițioși și putem deveni o țară dezvoltată, printre cele mai dezvoltate ale Uniunii Europene, cu seriozitate, cu tenacitate! Le doresc românilor o țară mai bună, stabilă, pace și un trai mai bun, astfel încât toți cei care au plecat în alte țări să se întoarcă acasă, în România! Vrem o Românie sigură, recunoscută internațional, o țară așa cum o visăm dintotdeauna! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a încheiat directorul firmei Confecții din Bârlad, ing. Constanța Popa.
Respect pentru doamnele ce lucreaza la confectionarea vestimentației , sa va dea Dumnezeu sănătatea!