spot_img
spot_img
2.1 C
Vaslui
12-ian.-2025

Povestea caldararului care si-a parasit satra pentru a fi student la Stiinte Politice

- Advertisement -

Catalin Stanescu, care provine dintr-o familie de romi caldarari, si-a depasit situatia si a ajuns student la Universitatea „Al.I. Cuza”.

Acum 15 ani umbla descult pe ulita, iar acum este student la una din universitatile iesene. A renuntat la hainele colorate, la pelerinajele prin sate, iar acum, intr-un costum, conduce din spatele unui birou o organizatie. Nimic neobisnuit la prima vedere, dar Catalin Stanescu a ales o cale diferita fata de cei din comunitatea sa. El este rom si provine dintr-o familie de caldarari. Catalin si-a ales drumul in viata intr-un mod cu care rudele din familia lui nu sint obisnuite: este student. In timp ce de generatii rudele din familia lui au facut obiecte din arama, mergind cu cortul si cistigindu-si traiul vinzindu-le, el a ales alt drum: universitatea. Romii caldarari isi duc traiul prin confectionarea si vinzarea obiectelor din arama. „Cei din familia mea pastreaza traditiile, fetele se casatoresc, fac copii, asta inseamna sa fii implinit ca om. Nu isi dau seama de importanta scolii. La noi, familia este cea mai importanta, iar parintii simt ca au facut ceva pentru copiii lor numai dupa ce ii vad la casa lor. Avem traditii care se respecta, oricit de mult vom evolua „, precizeaza Catalin.

Un elev mediocru in clasele primare

Amintirile baiatului despre copilarie oscileaza intre traditiile pe care familia incerca sa le pastreze si noua viziune care se intrezarea odata cu scolarizarea. Cind era micut, baiatul era luat de rude in pelerinaj prin tara. Catalin isi aminteste din povestile bunicilor cum acestia se stabileau in apropierea unei ape, isi intindeau corturile si incepeau sa prelucreze metalul. In timp ce barbatii confectionau, femeile se ocupau cu vinzarea lor, cu ghicitul, cu farmecele in schimbul alimentelor sau a citorva banuti. De asemenea, cutreierind tara, romii isi promiteau copiii pentru a intemeia familii cind vor creste, facind astfel un legamint ca se vor intilni si peste ani. Catalin a trebuit sa sacrifice aceste traditii pentru ca pe un copil rom scoala il obliga sa renunte la unele lucruri. Astfel, tinarul marturiseste ca pina in clasa a patra era un elev mediocru, dar laudat de invatatoare pentru cumintenia sa, fiind in „bisericuta” lui alaturi de ceilalti copii romi.

Schimbarea din clasa a cincea

La inceputul clasei a cincea, lucrurile s-au schimbat. „Am ramas singurul in clasa dintre elevii romi care au continuat scoala, acest lucru m-a facut sa vreau sa ma integrez intre colegii care nu erau de etnie roma. Dupa ore, cind ma jucam pe strada cu prietenii din copilarie, imi dadeam seama cit de mult am avansat la scoala, pentru ca deja nu mai aveam subiecte in comun cu ei. De asemenea, bunicul meu, care m-a sustinut tot timpul sa invat imi interzicea sa ma joc cu ei, dorind pentru mine sa am posibilitatea de a avea o functie importanta in viata”, a precizat Catalin. Acum, tinarul este student la Stiinte Politice la Facultatea de Filosofie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” Iasi si presedintele Organizatiei de Tineret a Partidei Romilor. Catalin Stanescu s-a nascut pe 19 noiembrie acum 24 de ani, in Piatra Neamt, provine dintr-o parte a etniei rome in care scoala este un termen vag.

„Strabunicul a fost unul dintre putinii caldarari din Romania care stiau sa citeasca”

Dragostea de carte a baiatului a fost transmisa de la bunicul sau, care si-a dat seama de importanta invataturii. „Bunicul a vrut ca nepotii lui sa invete, din partea lui avind o educatie aleasa. Mi-a spus ca, daca merg mai departe cu scoala, pot ajunge cineva”, isi aminteste Catalin. Liceul l-a facut in Tirgu Neamt, alegind, in locul casatoriei, sa studieze. „Sint romi care fac cite patru clase, apoi revin in familie, se casatoresc, au copii, iar viata asta pentru ei li se pare ceva normal. Nu vor mai mult, pentru ca asa stiu ca trebuie sa fie”, mentioneaza acesta. „Strabunicul a fost unul dintre putinii caldarari din Romania care stiau sa citeasca. El a invatat de la soldati in al Doilea Razboi Mondial. Acest lucru s-a transmis si bunciului, care tot timpul a vrut mai mult pentru nepotii lui”, spune Catalin. Desi este un drum diferit pentru un rom, din partea familiei a avut surpriza sa fie sustinut. „Mama si tata nici nu stiau bine ce inseamna facultate. Stiau doar ca baiatul lor este student, fara sa stie exact ce inseamna asta. Mi-au spus de la inceput ca o sa trebuisca sa ma descurc singur daca asta am ales, dar dupa o saptamina m-au sunat si mi-au spus sa merg la autocar, pentru ca mi-a pus pachet”, isi aminteste Catalin. Totusi, pentru un rom care se rupe de comunitate, unele lucruri sint de nerecuperat. „Din pacate, nu stiu sa fac obiecte din arama, dar pastrez traditiile care ma definesc”, a spus Catalin.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.